ТѢСНОТА

1. Узость, труднопроходимость

. Толику тѣсноту путь имѣ, яко единому комужьдо пѣшему ничьсоже носящю одва проити (στένωσιν). Патерик Син., 288. XI в.

Рче҃ Гд҃ь: вънидѣте узъкыми враты, яко широкая врата и пространьныи путь ведуть въ погыбѣль, мнози же суть въходяще ими [Мф. VII, 13]. Т<олкование>. Узъкая врата гл҃еть искусы вольныя: постъ и яже ина, невольная [в греч. далее пояснение: οἷον δεσμά, διωγμούς ‘например, узы, гонения’]. Якоже многоплътьнъ члв҃къ ли много нося не можеть узъкыми враты вънити, такоже и питаяися или бг҃атъ широкыми таковии въходять, явлена уже и тѣснота временьна есть, и пространы мнить двьри и путь прозва двьри (ἡ στενοχωρία πρόσκαιρος). Изб. XIII в., 9. || Труднопроходимое место. (1547): Побежали в Литву бояре... и(з) своих сел изо ржевских... И князь Петр Шуйской дошел их во ржевских местех и велеких [так в изд.] тесных и в непроходных теснотах. Они же... узнаша, что им уйти невозможно ис тех теснот... возвратишася к царю и великому князю. Пискар.лет., 60. XVII в.

2. Стесненность

. А еже испрьва житие ихъ въ пещерѣ и елико скърби и печали прияша тѣсноты ради мѣста того, Бу҃ единому съвѣдущю. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 86. XII–XIII вв.

3. Недостаток свободного места, отсутствие простора; теснота.

От иноя бо земли пришедше на опресночныи праздникъ, внезаапу рать рассѣде я, и пръвое теснота и смрадъ приведе на ня особную [вм.: осопную – λοιμώδη] страсть, потомъ же и глада скорого (τὴν στενοχωρίαν). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 366. XV в. ~ XI–XII вв. (1144): Всеволожимъ же полкомъ не лзѣ бяше битися с ними тѣсноты ради, болота бо пришли бяху... под горы. Моск.лет., 36. XVI в. От великия тесноты во граде задыхахуся и задавляющеся добре [так в изд.] людие. Каз.ист., 61. XVI в. Острог мал и низок поставлен из ветчаного лесу, и в остроге теснота большая. Гр.Сиб.Милл. II, 491. 1644 г. || Давка, толкотня. Якоже бо везяху ста҃аго Бориса, идяху бес пакости, тъкмо отъ людии тѣснота бяше. (Сказ. о ч.Бор.Глеб.) Усп.сб., 70. XII–XIII вв. (1319): И от многаго вопля не бѣ слышати поющих и не можаху ракы донести церкви, тѣсноты ради народа. Моск.лет., 166. XVI в. И прииде ему желание еже быти у гроба ст҃аго... Димитриа, и нуждашеся дойти, трудяся о себѣ, претерпѣ же тѣсноту и топтания ножная от народа с блг҃одарениемъ. Ж.ц.Дм., VI. XVII–XVIII вв.

4. Бедственное, неприятное или неудобное положение; невзгоды, трудности

. И възьрять на нб҃о горѣ и на землю дому призрять: и се нечаяние, и имѣние тѣсно, и тьма, печаль и тѣснота, и сумракъ, якоже не видѣти (στενοχωρία). (Ис. VIII, 22) Библ.Генн. 1499 г. Сего дѣля, братие, попущаетъ Бг҃ъ укоры приимати, и скорби, и искушения праведнымъ, наготу же, алчбу и тѣсноты жития. Изм., 59 об. XVI в. ~ XIV в. Онъ [граф Шкот] у государей хрестьянскихъ... въ любви, всякъ за него дерется, и всякой его хочетъ у себя имѣть, и отъ того ему великая тѣснота, что онъ всѣмъ не можеть услужить. Рим.имп.д. I, 1237. 1591 г. Всякую скорбь и тесноту з благодарением терпи. Дм., 17. XVI в. Ум в тѣснотѣ... оскорбляется (in angustis). Брун.Толк.Псалт., 399. XVII в. ~ 1535 г. На то иноцы обещалися терпети подначалие... и всякую скорбь и тесноту, и на братию тружатися. Беседа Вал.&sup&1&sup&, 164. XVII в. ~ XVI в. Дети боярские... ездят сквозе их монастырское сел<ь>цо людно пьянии, и хлеб у них толочат, и дороги свои прокладывают, и крестьяном монастырским чинят великую тесноту. А.феод.землевл. III, 76. 1600 г. || Тяжелая (в военном отношении) ситуация, влекущая за собой большие потери, причинение ущерба и т .д. Тимошка Мещереков с товарыщи, видя над собою твоих, в<еликого> г<осударя>, ратных людей промыслъ и жестокой приступ и от пушечной стрел<ь>бы великую тесноту, а на себя упадокъ и пожарное разоренье, тебѣ... в той своей воровской вине дабили челом. Разин.восст., 38. 1670 г. Почали уже онѣ к намъ метати въ ямы наши ядра огненъныя чиненыя и всякие нѣмецкие приступные мудрости. Тѣм нам они чинили пуще приступовъ тесноты великия, побивало многих нас. Аз.пов., 111. XVII в.

5. Нехватка чего

-л., недостача в чем-л.; нужда. А въ Новѣгородѣ... многую тѣсноту въ кормѣхъ и во всякихъ дѣлѣхъ учинивъ... государя нашего великихъ пословъ одва государь вашъ ко государю нашему отпустилъ. Польск.д. III, 788. 1571 г. Слух ми, господине, приходит про твое благородство, что бутто деи немилосердие твое и нежалование велико к твоим рабом и сиротам домашним, теснота и скудость велика им телесных потреб, пищею и одежаю не токмо довол<ь>ни, но и гладом тают и наготою стражают. Иос.Вол.Посл., 152. XVI в. ~ XV–XVI вв.

6. Притеснение, угнетение; несправедливое (противоправное) действие

. Цр҃ь... начатъ зло творити роду евреискому, вниде бо в нихъ тѣснота от него. Палея ист., 60. XV в. ~ XII в.

А то насъ ныне держите запертыхъ, <я>кобы полонениковъ, а и полоняникомъ такихъ теснотъ нигдѣ не дѣлаетца, что намъ такие тесноты и бещестье дѣлаютца. Посольство Васильчикова, 68. 1588 г.

(1180): Князь велики же Всеволодъ Юрьевичь Владимерский поима гости новгородцкиа и многу тѣсноту имъ сотвори; новгородци же о семъ опечалишася и оскорбишася. Ник.лет. X, 7. XVI в. И къ шаху бъ объ онемъ намъ отъ себя отписати, чтобъ онъ для насъ, великого государя, гоненья ему и тесноты [в изд.: тесносты] не чинилъ. Посольство Леонтьева, 167. 1616 г.

Была въ государевѣ казнѣ бол<ь>шая убыль, а ясачнымъ людемъ тѣснота и обида, а иныхъ ясачныхъ людей и прочь отъ государя отогнали. ДАИ IV, 107. 1658 г. А иному царского величества купчине и поволено было медь купить у кого похочет, и та медь после у него отнята и по се время не отдана, а ему учинена теснота, держан за караулом безвинно, и тем учинено великое бесчестье. Рус.-швед.отн. II, 266. 1663 г. Имъ крестьяномъ также и насилия, и обидъ, и никаковы тѣсноты чинить не велѣть. Гр.Дв., 370. 1693 г.

7. Заключение, содержание под стражей

. Хотѣлъ былъ [император] итти на Польшу и меня [австрийского эрцгерцога Максимилиана] силою высвободити въ то время, какъ они меня у себя въ тѣснотѣ держали. Рим.имп.д. I, 1224. 1590 г. И за Степана было за Котова пригоже их потому ж засадить и теснота им учинить. Рус.-бел.св. I, 37. 1593 г.

8. Скудость, ограниченность

. Къ ширини, блажене, твоихъ похвалъ управи ума моего тѣсноту и просвѣти ср҃дце мое (τὴν χαύνωσιν). Мин.Пут.&sup&3&sup&, 46 об. XI в.

Тогда стануть праведнии велицѣ крѣпости на нихъ, иже утѣсниша и иже взяша труды их, видящи смутятся страхом грознымъ и дивятся вскорѣ неупованное сп҃сение стенящи от тѣсноты [на поле поправлено: от печали] дх҃а, рекущи в себѣ: покаание дѣющи и про тѣсноты дх҃омъ стенящи (prae angustia spiritus gementes). (Прем. V, 1–3) Библ.Генн. 1499 г. Дх҃а Ст҃го и животворящаг<о> исходящаг<о> от Оц҃а... [латиняне] преломиша [вм.: преложиша] и от Сн҃а... мнят бо тѣсноты ради языка их (διὰ τὸ στενὸν τῆς αὐτῶν διαλέκτου). Корм.Балаш., 440. XVI в.

9. Ощущение болезненного давления, сжатия

. Сказывалъ имъ [приставам] Юрьи Быковской [арестованный литовский посланник]: пришла ему немочь и опухль отъ духу и отъ тѣсноты, и ему бы ослободити изъ тыну выходити тутъ же на литовской дворъ для вѣтру. Польск.д. III, 563. 1567 г. Да слухъ до меня, свѣтъ мой, дошелъ, что ты неможешь, скорбь твоя такая, что сестры твоей, княгини Ирины, въ груди тѣснота... и кашель великой припалъ. Пис. к Голицыну, 41. 1680–1689 гг. Аще в горле у человека теснота, вересовые ягоды парить в сусле, запечатав 2 сутки, давай глотати. Цветник, 139 об. XVII в.