ТѢСНИТИСЯ

1. Быть (жить) в тесном пространстве, в тесноте, зд. перен.

И се вся ветхаа низпадоша, и быша вся нова, и уже не тѣснится в законѣ члч҃ьство, нъ въ блг҃ти пространно ходит. Климент Смолят., 108. XV в.

~ XII в.

2. Толпиться. (1147)

: Людемъ же безъ числа по граду Киеву идущимъ и въ вулицахъ тѣснящимся, и князь Владимеръ Мстиславичь не може миновати ихъ. Ник.лет. IX, 175. XVI в.

3. Теснить, толкать друг друга

. Володимиръ... и съ нимь митрополитъ и поповьство... идяху, влекуще ужи же великыми, тѣснящеся и гнетуще вельможѣ и все болярьство... и не бяше льзѣ ни ити, ни повлещи отъ мьножества людии. (Сказ. о ч.Бор.Глеб.) Усп.сб., 70. XII–XIII вв. [то же – Сильв. сб., 88. XIV в.

]. (977): Пoбѣгшю же Ольгу с вои своими въ градъ рекомыи Вручии, бяше чересъ гроблю мостъ ко вратомъ граднымъ, тѣснячеся [ср. Радзив.лет., 41. XV в.: теснячися] другъ друга пихаху въ гроблю. Лавр.лет., 74. 1377 г.

4. Быть сдавленным в узком пространстве, течь через узкие протоки

. Источникь есть вьлазѣ, яко по земли все [вм.: всеи], морьскаа вода, се же невидими [вм.: невидимыми] жилами проходя, якоже являють дуплины земныа и пещеры, от нихъже тѣсняся море завоивыми путьми и горѣ ся въздражающи, въ своихъ исходѣхъ удержится (в греч. иначе: ἡ ῥοωδης διαυλωνίζουσα θάλασσα ‘в бурлении текущее по протокам море’). Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 241. XV в.

5. Находиться в стесненных обстоятельствах

. С разумомъ жить – лише тѣснитися. Послов.Л.Майк., 96. XVII–XVIII вв.

– Ср. тѣсноватися.