ТЯЖБА

1. Распря, спор, ссора

. Имѣние се земля и попелъ есть... пьрвѣе мукы въ многы напасти и раны въмещеть ны, свары въздвизая и клятвы и тяжьбы; ничтоже бо тако не творить убога, ни въздвижеть ратии, якоже срѣбролюбие (μάχας). Златостр., 85. XII в.

Се же все и отъ Бога не худу бѣду приносить и отъ человѣкъ велику, и тяжьбу, и хулы творить (в греч. иначе: τὸν ψόγον ἐπάγει ‘навлекает вражду’). (Ж.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1111. XVI в. ~ XV в.

Не полюбит хто моего товару, и азъ назадъ воз<ь>му, а денги отдам, а о купли и о продажи ни с кемъ брань и тяжба не бывала. Дм.К. (Посл.Сильв.), 68. XVII в. ~ XVI в.

Тяжьбы выну сваждахуся от нея со всѣми, и въ пияньствѣ же с мужи блудно живяше, яко блудница (в греч. иначе: ἰδεῖν αὐτήν... μαχομένην ‘приходилось видеть ее ссорящейся’). (Сл. о старице) Пролог (ст.печ.), 575. 1643 г.

Гдѣ ни былъ [чернец Яков] въ монастырьскихъ службахъ, вездѣ всякое безчиние, и тяжбы, и блудъ безстуднымъ образомъ чинитъ. (Чел.солов.инок.) Суб.Мат. III, 62. 1666 г.

2. Судебное дело, тяжба

. Егда с кѣмъ будет спорно слово о земли, то сщн҃ика... на розводъ посылаеть, а не якоже и прочии, суды и тяжьбы съставляху и кровь проливающе. (Ж.Авр. и Леонт.) Бусл.Христ., 741. XVI в.

А была де его Гантемирова сноха въ Богдойской земли, а была де у нихъ промежъ собою тяжба, и присудилъ де воевода не противъ дѣла. ДАИ VI, 42. 1670 г.

Преж сего дѣлу было челобит<ь>е и тяжба о рѣчнои подошве с Терентьем Ивановымъ. А.Лих.Гр.деловая 15 февр. 1684 г.

Павелъ... не хвалитъ ихъ [коринфян] творящихъ расколы... и учитъ не имѣти тяжбы другъ ко другу [ср. 1 Кор. V, 7–8: κρίματα]. Ав.Кн.бес., 372. XVIII в. ~ 1675 г.

3. Борьба

. Како ли можеть быти без вреда, еже вещьми сьложено есть и пакы въ ты расходяться: сълогъ бо въчало тяжьбѣ, тяжьба же расходу (μάχης, μάχη). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, I, 62. XII–XIII вв.

Истиньныи брате, хотѣл еси слова достаточног<о> о открытии тяжбы на философи и ломаниа разумов их, и подсады замешаниа их, и заблужениа их. Лог.Авиас., 269. 1463 г.

– Ср. тяжа.