ТЫСЯЩНИКЪ

1. Начальник тысячи (воинской единицы)

, вообще обладатель высокого воинского или гражданского звания (ср. греч. χιλιάρχος); тж. образно. Спира же и тысящьникъ и слугы иудеискы яшя Ии҃са и съвязашя (ὁ χιλίαρχος). (Ин. XVIII, 12) Остр.ев., 177 об. 1057 г.

Ст҃ая Перпетуя быс<ть> от страны Африкиѣ, ята же бывъши от елинъ, приведена быс<ть> къ тысящьнику (τῷ χιλιάρχῳ). Пролог (Соф.), 135 об. XII–XIII вв.

И цср҃и земьстии, и вьлможа, и тысящници, и крѣпъчии, и бат҃ии, и рабъ и свободьнъ скрышася въ пещерахъ и въ камени горьстѣмь (οἱ χιλίαρχοι). (Откр. VI, 15) Апокал., 34. XIII в.

Никтоже... не може ся ему противити, боръшюся ему съ мнозими, бѣаше бо тысящникъ несытаго легеона сотонина (χιλίαρχος). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 162. XIV в. ~ XII в.

Тогда же убо Моиси избра &sup&.&sup&о҃&sup&.&sup& мужь старець по свѣту Въфорову, тьстя своего, и створи я надъ ними тысящьникы и книгъчия, и сужаху людемъ по вся час<ы> (ср. Исх. XVIII, 25: χιλιάρχους). Палея Толк.&sup&1&sup&, 261. 1406 г. ~ XIII в.

Келиоты – тысящники воинския. Алф.&sup&1&sup&, 111 об. XVII в.

Триун [ср. греч. τριβοῦνος из лат. tribunus] – тысящник. Там же, 227. Стратиг же собра множество вои своих, и кметы своя, и тысящники, и поиде отъимати тщерь свою у Девгения. Девг.д.&sup&1&sup&, 150. XVIII в.

~ XI–XII вв.

2. То же, что тысяцкий (в знач. 2)

. И нач<а>ша [наместники] совѣщеватис<я> с тысящникы земьскыми. Сл.похв.Фомы, 53. XVI в. ~ 1453 г.

(1397): И взяша [псковичи] миръ вѣчныи с Новымъгородомъ; и целовалъ крестъ Тимофеи посадникъ Юриевичь, Микита тысящникъ [вар. XV в.

: тысяцкой] Федорович за весь Великии Новъгород и за пригороды. Псков.лет. I, 26. XVII в.

Игнатии... бысть хрс҃толюбивымъ княземъ великимъ русскимъ учитель и наказатель и вельможамъ, и тысящникомъ, и прочимъ старѣишимъ, сигклиту же и хрс҃толюбивому всему воинству, иже о блг҃очестии твердый поборникъ. Ж.Игн.Л., 76. XVIII в. ~ XVII в.

3. Представитель местного населения, отвечающий за сбор налогов с тысячи дворов в пользу золотоордынского хана. (1257)

: Тое же зимы приехаша численици, исщетоша всю землю Сужальскую [так!], и Рязаньскую, и Мюромьскую, и ставиша десятники, и сотники, и тысящники, и темники, и идоша в Ворду, толико не чтоша игуменовъ, черньцовъ, поповъ, крилошанъ, кто зрить на Ст҃ую Бц҃ю. Лавр.лет., 475. 1377 г.

– Ср. тысущникъ, тысячникъ.