ТЩЕСЛАВИЕ

/i>1. Стремление к пустой славе, почестям, похвалам; тщеславие.

Пи иногда Иосифъ вино въ Егупьтѣ, не [вар. XVI в.: но – ἀλλ᾽] не врѣди мудрость... Воду пияше Пуфаагор, и Диогеонъ, и Платонъ... и въ толикъ догънаша тъщеславия грѣхъ, яко и Ба҃ отврѣщися и поклонитися кумиромъ (κουφοδοξίας). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 631.И запрѣти ми [Нифонт] гл҃я: егда стоиши на съборѣ съ братиею... ни шьпъчи, ни смѣися, ни пои съ тъщеславиемь (ἐν κενοδοξίᾳ). Ж.Нифонта, 273. 1222 г.

Не дш҃евъныя пользы ради стяжають книгы, но хотяще явити бг҃атьство свое и гордость, тако преумножися въ них тъщеславие (τῆς κενοδοξίας). Пч., 163. XV в.

~ XIII в.

Подобаеть мниху... ничтоже по препиранию и тщеславию творити, но ради Ба҃ (κατ’... κενοδοξίαν). Вас.Вел. к Лит., 288. XVI в.

~ 1388 г.

Не бо къ щеславию, якоже внѣшнии, но къ спасению слышящихъ сиа вся съложишя (οὐ γὰρ πρὸς κενοδοξίαν). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 1062. XVI в.

~ XV в. Написах сиа... елико возмогох, да не позазрите ми о сем, господие и братия, глаголюще, яко тщеславием или гордостию вознесохся. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 128. 1620 г.

2. Передача греч

. σμικρολογία ‘умаление, унижение’. Не дерзающе же пред лицемъ обличити, искреному брату его [царя] глаголаше [вельможа], да глаголеть къ царевѣ, да не досажати высоту и славу царьскаго вѣньца. Сему же си къ брату глаголющу, негодующю ему тщеславиа его и худаго, дасть ему отвѣтъ царь, егоже братъ не разумѣ (τὴν ἄκαιρον... σμικρολογίαν ‘неуместное унижение’). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 131. XVI в.

~ XI–XII вв.

– Ср. тщесловие.