1. То же, что туждий (в знач. 1)
. Сия же ст҃ая и прѣславьная оц҃я и учителя тою же вѣрою украшьшася, ты же дѣтели съконьчаста, прѣсельника бо быста оч҃ьства своего и пришьльця на землю тужю. (Сл.похв.Кир. и Мефод.) Усп.сб., 202. XII–XIII вв.
Аще бо на ину страну въ тужь градъ, откуду приходимъ, трѣбуемь проводящааго ны (εἰς... ξένην πόλιν). (Сл.Ио.Злат.) Там же, 447. – В знач. сущ. Чужестранец; посторонний, чужой человек. Рече пакы: буди двьрьникъ срд҃цю своему, да не вънидеть тужь – нашь ли еси или противьныхъ [ср. Нав. V, 13] (ξένος). Патерик Син., 193. XI в.
Ничимьже лодия погрязнути хотяща нѣсть уньши иерѣиска дш҃а и умъ, отвьсуду бѣды приемлющии вълны: и от други, и от врагъ, и от своихъ, и от тужиихъ (παρ ᾽ ἀλλοτρίων). Златостр.&sup&3&sup& (Г.), 105. XII в.
2. То же, что туждий (в знач. 2)
. Аще бо и къ своеи женѣ приближатися не зѣло чисто, то еже къ тужеи приближатися... грѣхъ нечистъ есть, да того бѣгаимъ (ἀλλοτρίᾳ). Златостр.&sup&3&sup& (Г.), 251. XII в.
Быста [Кирилл и Мефодий] проповѣдьника и новая апс҃ла, не на тужемь основании свое дѣло полагающа, нъ из нова писмена въображьша и съвьршиста въ языкъ новъ. (Сл.похв.Кир. и Мефод.) Усп.сб., 203. XII–XIII вв.
– В знач. сущ. Возненавиждь имѣниа... тужих не желай, вдовиць не обнажи, сирых не восхити, храмины не приемли (τῶν ἀλλοτρίων). (Сл.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1140. XVI в.
~ XV в.
3. То же, что т
уждий (в знач. 4). Вълъци бысте и зубы изощрени на агньця Божия и тужи славы его бысте (ξένοι). (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 404. XII–XIII вв.
4. То же, что туждий (в знач. 5)
. Отъ мужии или от женъ бывающая плясания и трѣбища по нѣкууму обычаю ветъхууму и тужюуму хрьстияньскааго жития отъмѣтаемъ (ἀλλότριον). (Трул. 62) Ефр.корм., 183. XII в.
5. В знач. сущ. Дьявол, бес
. Николиже рабъ Бж҃ии не имяше покоя, друча тѣло свое, а душю бесквьрньну съблюдая от тужаго сѣтии (τοῦ ἀλλοτρίου). Сб.Тр.&sup&1&sup&, 41. XII–XIII вв.
Блг҃одѣтью твоею разумьна мя сътвори: убѣжати ми от грѣхъ и от тужихъ пощади раба своего (ἀπὸ ἀλλοτρίου; ср. Пс. XVIII, 14: ἀπὸ ἀλλοτρίων). Ж.Нифонта, 282. 1222 г.