ТРѢСНОВЕНИЕ

1. Треск, шум. (1249)

: Крѣпко копьем же изломившимся, яко от грома трѣсновение быс<ть>, и от обоихъ же мнози, падше с конии, умроша. Ипат.лет., 803. Ок. 1425 г.

Цр҃ю вавилоньскому пришедшю... стѣны пробивааху до основаниа, и трѣсновение тяжько оружие [вм.: оружии – ἁρμάτων; в греч. далее: ἀνεκρούετο ‘началось’], тулове борци съражаахуся [φαρέτραι πολεμιστῶν συνεκρούοντο ‘колчаны воинов столкнулись’], и кони свирѣпии, гласомь варварьскомь ржуще, вел<ь>ми вопиаху, яко всѣмь тѣмь тяжекь [так!] гром бывааше (ἡ τύπος ἁρμάτων βαρύς ‘тяжкий грохот колесниц’). (Муч. трех отроков) ВМЧ, Дек. 6–17, 1095. XVI в.

Беснуяи в рукахъ держащыхъ начатъ зыбатися, и кости и состави тѣла его в слух всѣхъ начаша трескотати... И абие тресновении костии его преста, он же от бѣснования своего помалу начатъ в цѣломд҃ренъ разумъ приходити молитвами стг҃о.  Ж.Герас.Б., 213. XVII в.

~ XVI в.

Сразишася полцы, и тресновению бывшу, яко отъ грома, и падаху обои. Кн.степ., 186. XVI–XVII вв.

~ 1560-е гг.

2. Удары грома и молнии

. Пакы мои Ии҃с и пакы таина, таина не прѣльстива... не Дыева се сѣмена и крадения и Семелино трѣсновение кланѣемо (καὶ Σεμέλης κεραυνὸς προσκυνούμενος ‘и почитаемая молния Семелы’). Гр.Наз.&sup&1&sup&, 3. XI в. Тимофѣи... тлъкуетъ сице, яко... [змееногие] имуща нозѣ, ходяще на земнаа злаа дѣла и неправеднаа, того дѣля бжс҃тво звѣзднымъ простираниемъ и слнч҃ьнымъ и мѣсячнымъ овѣмъ от тресновениа огнемъ повелѣ погыбнути, а другымъ каменнымъ стати (ἀπὸ κεραυνίου πυρός). Хрон.И.Малалы&sup&1&sup&, I, 20. XV в.

~ XIII в.

– Ср. трѣскъ&sup&1&sup& трѣскание.