ТРУСЪ

2. Буря

. И се трусъ великъ бысть въ мори, яко погружатися кораблю вълнами (σεισμός). (Мф. VIII, 24) Юр.ев., 38. 1119–1128 гг. (1421): Бысть трусъ на небесѣ великъ: въшедши туцѣ с полудни, в полунощи громы и молнии огненѣ съ небесѣ съ шюмомъ страшнымъ и дождь прапруденъ. Новг. I лет. (Н.), 413. XV в.

И в томъ часѣ трусъ велии в морѣ и в рецѣ. Иоанъ же, видѣвъ пременение воздуха и волнение морьское и рѣчное стремление, и ужасеся. Ж.Зос.С., 21 об. XVI в.

Что есть «на морех оснывати» [ср. Пс. XXIII, 2], токмо на трусѣх волнении грѣховных (super tremulos)? Брун.Толк.Псалт., 116 об. XVII в.

~ 1535 г.

Что сотвори Гсд҃ь в мире знанномъ... злато, камень разны вкусы, животных род, в водех трусы. Истом.Град ц., 17 об. XVII–XVIII вв. ~ 1694 г.

3. Грохот, шум

. Ту абие многыи трусъ не слышимъ бывааше (Ж.Феодос.Печ.) Усп.сб., 90. XII–XIII вв. В суботу придоша двѣ женѣ видѣт гроба, при неюже трус бысть, егда ангел отвали камень от двьрий [ср. Мф. XXVIII, 2: σεισμός]. Кир.Тур. XIII, 423. XIII в. ~ XIV в. И будет, егда услышиши глас труса лужного, тогда снидеши к ним (τοῦ συγκλεισμοῦ). (2 Цар. V, 24) Библ.Генн. 1499 г.

Фонаръ висяше на златомъ ужи... иже свѣтитъ въ всей цр҃квы, восхотѣхом [в изд.: восхотѣхох] же узяти что, и быша громы и труси, и убоявшеся отидохом. Александрия, 339. XV в.

~ XII в.

(1242): И бысть ту сѣча зла и велика нѣмцем и чюди, и бѣ трусъ от копеи ломления и звук от мечнаго сечения. Моск.лет., 135. XVI в.

4. Трепет, дрожь, боязнь

. Приямъ же Лусимаха отведе кромѣ и рече ему: вься, еже въ манастыри, бес труса суть ошьли (в греч. только: φυγῇ ἐχρήσαντο ‘убежали’). (Муч.Февронии) Усп.сб., 237. XII–XIII вв.

Пущаяи свѣтъ идеть, и призва и, и послуша Его трусомъ (τρόμῳ ‘с трепетом’). (Вар. III, 33) Библ.Генн. 1499 г.

И егда съгл҃а [муж, одетый в багряницу] слово се къ мнѣ, въстахъ съ трусомъ (ἔντρομος ‘трепетен’). (Пророч.Дан.) ВМЧ, Дек. 6–7, 1151. XVI в.

5. Трусость, боязливость

. И отвѣща Исусъ: то суть дѣла твоя – разбой и татба, зависть, блудъ, ревность... трусъ, ненависть. (Сл. о Христе) Лож. и отреч.кн., 86. XVII в.

6. Непостоянный человек

. [Архиеп. Иосиф] говаривалъ, что патриархъ непостояненъ, и называлъ трусомъ: прикажетъ де благовѣстить то такъ, то инако. Д.Иос.Колом., 23. 1676 г.