ТРУДНИКЪ

1. Работник, труженик.

Аще ли хощеши попытати и о друзѣмь саду, иже худое мнѣти видимо, на потребу зѣло в сеи жизни члв҃чеи и зѣло земнымъ дѣлателемь и трудникомъ веселить ср҃дца, мѣню же лозу винную [ср. Пс. CIII, 15], то и в тои обрящеши недовѣдиму премудрость творьчю. Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 220. XV в.

Нѣс<ть> то наше тако дати без ума и прѣступити правду, праведнаго бо суда противу сану комуждо въздаяти, а не трудникы преобидѣти, и лѣнивым даяти (τοὺς ἱδροῦντας). Сильв. и Ант.вопр.&sup&1&sup&, 414. XV в. Черемиса об ону страну Волги живет, и та ся наричет луговая низоты ради и равности земля тоя – и вся те луги, земляпашцы, и трудницы, и злолютыя ратники. Каз.ист., 86. XVI в.

Такоже и молоти некомуже бе, людие бо трудники вси изомроша. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 190. 1620 г.

|| Работник (в монастыре). Братьи... собрано три старца да трое трудниковъ. АИ II, 93. 1606 г.

И нынѣ, государи, въ Печерскомъ монастырѣ... рядовыхъ старцовъ 40 человѣкъ, да монастырскихъ служекъ и служебниковъ 58 человѣкъ, да дѣловыхъ трудниковъ 22 человѣки. Псков.а., 471. 1631 г.

Всякихъ монастырьскихъ трудниковъ, церковныхъ и воротныхъ и житничныхъ сторожей... сто дватцать человѣкъ. А.Тр.-Серг.м., 56. 1651 г.

Бьютъ челомъ нищии твои, государь, богомольцы... и соборныя чернцы, и вся рядовая и больничная братия, и служки, и трудники вси. Чел.Савв., 147. 1668 г.

В тои, гсд҃рь, пустынѣ трудники работают, и жалование из казны себѣ они емлют. Грамотки, 289. 1688 г. Маршовы трудники – воины, служители Марса. Полевое дѣло на се время окончится, и потомъ мню, что и Маршовы трудники, снявъ желѣзные одежды и положа оружиа, въ теплые учнутъ шубы одѣваться. Петр, I, 537. 1695 г.

2. Подвижник

. Буди... негърдъ, боязнивъ, прѣдъ цр҃ьмь готовъ въ повелѣнии его, въ отъвѣтѣхъ сладъкъ, чясто молитвьникъ разумьнъ, трудьникъ къ Бу҃. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 278. Оттолѣ же и рукою иматися начяста, и по брадѣ гладити, и по выи; и бьшью плѣни [блудница] трудьника (τὸν ἀσκητήν). Патерик Син., 382. XI в.

Тако [οὗτος ‘этот, он, т.е. Бог’ смеш. с οὕτως ‘так’], потьштавъшася [ἐπῆγον ‘я умозаключил’], накръмити [вм.: накръмить – θρέψειε] и ны дьньсь питания благочьствования трудьникы [‘накормит сегодня пищей благочестия и нас, труждающихся’] (τοὺς... ἀγωνιστάς)? Гр.Наз., 20. XI в.

И отътьрже [сатана] вѣтви от корене, и съкруши дѣти добрааго трудьника [об Иове], и прѣломити хотя дш҃ю крѣпкааго (τοῦ... ἀγωνιστοῦ). Златостр.&sup&3 &sup&(Г.), 127. XII в.

Помяни... трудьникы, иже прѣдъ тобою, иже славьнѣ мучени быша, и вѣньць славьныи приимеши от Влд҃кы и Ба҃ (ἀγωνιστῶν). (Муч.Февронии) Усп.сб., 236. XII–XIII вв.

Лѣпо быти клѣтному черньцю разумичьну, и поспѣшьну, и трудьнику чисту, цѣлоумьну и тиху, учительну (ἀγωνιστήν). Ж.Сав.Осв., 133. XIII в.

Подвизайтеся, трудници, да приимѣте вѣнець тръпѣниа вашего, Христос бо ждеть входа нашего. Феод.Печ. (Ер.), 178. XV в. ~ XI в.

Бяше бо [пустынник] зѣло трудникъ, любя безмолвие и в млт҃вах и въ бдѣниих выну пребывая. (Сл. о пуст.) ВМЧ, Апр. 22–30, 1136. XVI в.

3. Противник, борец.

Гдѣ Иулианъ и Арии, гдѣ вси противляющиися истинѣ... то не вси ли погибоша хулениа ихъ дѣля, и рассыпашася и отгнашася, акы вълци, обрѣтоша бо трудникы, крѣпкыя въины, поистинѣ пастуси дръжащеи тогда црк҃ве, блж҃еныя мужа (ἀνταγωνιστάς). Златостр.&sup&3&sup&, 180 об. 1474 г.

4. Слабый, изнуренный человек

. Попущаи комуждо по силѣ ясти и пити и по силѣ имъ дѣла задежи... крѣпкаа крѣпкым и ядущим задѣваи дѣлати, худая ж<е> и леккая трудникомъ и немощнымъ. (Уст. и чин мнишеск.) Корм.Балаш., 346 об. XVI в.

– Ср. труженикъ.