ТРИЗНИЩЕ

1. Зрелище, представление; арена, театр; тж. перен. место испытаний и борьбы

. Еще бо на позорищи стоиши, еще бо трезнище [вар. ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1244. XVI в. ~ XII в.

: тризнище] състоится сего свѣта; не видиши ли, колико ти ихъ отпадъша на немь (ἔτι τὸ θέατρον συνέστηκεν)? Златостр.&sup&3 &sup&(Г.), 86. XII в.

Иже въ миру ходящеи и бъдѣнии, и алчъбами, и труды, и страдании томящеся, в чьрньчское житие, акы въ искушение и трызнище от члв҃къ приходяще, прѣжъняго въздержания ихъ прельстьнаго и творимаго уже не дьржать (ἐπί τι δοκιμαστήριον ἢ στάδιον). Ио.Леств.&sup&1&sup&, 15 об. XII в.

[Христос] побѣдитель явися, непобѣдимъ пребывъ, и вънъ тризнища извергъ противника члч҃а есст҃ва (ἔξω τοῦ σκάμματος). Козма Инд.&sup&2&sup&, 191. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

Изыде же блж҃еныи оц҃ь нашь ис темници... аки из нѣкоего тризнища (ἔκ... σκάμματος). (Ж.Ник.) ВМЧ, Апр. 1–8, 93. XVI в.

Тризнище есть и настоящее житие, в тризнѣ же и подвигохь [так в изд.] не можеть наслаждатися ослабы вѣнчанъ быти хотяй (σκάμμα). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 1071. XVI в.

И паки во плотстѣмъ своемъ смотрении рече ученикомъ: в мирѣ скорбь имате [ср. Ин. XVI, 33], тризнище бо есть настоащее житие, бѣдно и болѣзнено пребывание. Сл.мт.Дан., 55. XVI в.

Шестаго же вселенскаго собора святии отци не менши десяти лѣтъ ко иноческому тризнищу хотящихъ притекати уставиша приимати. Там же, 91. Тризнище – подвигу позорище. Алф.&sup&1&sup&, 228. XVII в.

Тризнище – подвиг на сопротивнаго. Там же, 230 об. И по трех днех окаянного того тризнища проседеся земля и пожре мертвое тело крокодилово, и могила его проседеся с ним во дно адово. Мазур.лет., 12. XVII в.

– Перен. О Страшном Суде. Помыслите ми [вм.: ли – εἰ?] въ страшныи онъ дн҃ь егда не малъ час, нъ рѣка огньная варящи и прещение носящее ярость и силы влѣкуща на судъ и судище престрашно и тризнище безъмѣздное (δικάστηριον ἀδέκαστον). Златостр.&sup&1&sup&, 55 об. 1474 г.

Отвръзаи ему [разуму]... страх матица огньныя, и тризнище постави ему страшно (δικαστήριον... φοβερόν). Там же, 85.

2. Языческое священнодействие

. Кумиромъ бы есте не служили, ни требъ ихъ не приимали, ни Воипелю болвану не молитеся по древнему обычяю, и всѣхъ Богу ненавидимыхъ тризнищъ не творите идоломъ. АИ I, 168. 1501 г.

|| Погребальный обряд или его часть. Невѣрнии же людие, видяще сия [погребение по христианскому обряду], дивляхуся, еже не по ихъ обычаю творимо бѣ погребение, яко погребаему бѣ князю Михаилу вознакъ на востокъ лицемъ, а могилы верхъ холъмомъ не сыпаху, но равно со землею, ни тризнища, ни дымы... ни кожи крояния... ни плача безмѣрнаго не творяху. Ж.Конст.Мур.&sup&1&sup&, 231. XVII в.

~ XVI в.