ТРЕТИИЦЕЮ

1. В третий раз

. Гл҃а ему третиицею: Симоне Ионинъ, любиши ли мя (τὸ τρίτον)? (Ин. XXI, 17) Арханг.ев., 84. 1092 г.

[ср. Остр.ев., 53. 1057 г.: третиее]. Пакы же явися ему [скомороху] ст҃ая Бц҃а, увѣщающи и гл҃ющи: не мою врѣжаеши тако дш҃ю, нъ свою; сь же пакы зълѣ кужааше, и она пакы третиицею явися ему, такоже гл҃ющи, и увѣщавающе и (ἐκ τρίτου). Патерик Син., 101. XI в.

И я молвилъ: пожалуй же, государь великий святитель, благослови и третицею; и онъ пожаловалъ и въ третий благословилъ. Пис. к Никону, 162. 1652 г.

Евлогие же, по обычаю своему исшед на дѣло свое, и ударивъ камень, и слышить, яко утел, и пакы ударивъ, и обрѣте яко оконце мало, и третицею ударивъ, и обрѣте пещеру, исплънь сущу злата (в греч. иначе: πάλιν ‘снова’). (Патерик Скит.) ВМЧ, Дек. 31, 2514. XVI в.

Мати же его вторично посылает [письмо] и третицею, овогда же с молением, овогда же и с клятвами заклинает его, дабы немедленно ехал оттуду во град Казань. Сав.Грудцын (Скр.), 272. XVIII в.

~ XVII в.

2. Три раза, трижды

. Обходит сщ҃енникъ бжс҃твеную купѣль третицею... послѣдующу сему и въсприимнику с новопросвѣщеннымъ. Требник, 22 об. XVI в.

Ерми бо, тревеликии нарицаемыи, третицею прииде в миръ, себе показуя, яко же священныя его чюдныя книгы сказують, и сего ради тревеликъ именуемъ есть. Подобнѣ же и Пифагоръ... и тои третицею прииде в житие (τρίτον... τρίτον). (Ж.Артемия) ВМЧ, Окт. 19–31, 2080. XVI в.

Идѣ же бо Сынъ, ту и Отецъ есть, и съ нимъ неразлучно уравнися и прославися Пресвятый Духъ третицею. Дважды глаголется «аллилуия, слава Тебѣ Боже» въ прославление Святому Духу. Чел.Авр., 73. 1670 г.

(1019): Ярослав же с Святополком многи брани сотвори и третицею ратуяся с Святополком. Мазур.лет., 51. XVII в.

Третицею былъ есмь во градѣ, гдѣ паша суды совершалъ (trzecikroć). Х.Рад., 152. 1695 г.

~ 1628 г.

3. Втрое

. А что возмутъ [ханские чиновники с духовенства], и они отдадутъ назадъ третицею, аще будетъ взяли за нужу великую, а отъ насъ имъ будетъ некротко, а наше око тихо на нихъ не смотритъ. (Ярл.Узбека 1313 г.) СГГД II, 9. XVI в.