ТРЕПЕТЪ

1. Дрожь, дрожание

. Видиши бо пророка, страшно и трепѣтно бесѣдуяи Бв҃и чст҃ыя мл҃итвы радма, вопьеть гл҃я: Гс҃и, услышахъ слухъ твои и убояхъся, и разумѣхъ дѣла твоя и дивихъся [ср. Авв. III, 1–2], пакы: схранихъся, убояся срд҃це мое от гласа молитвы устенъ моихъ, и вниде трепетъ у кости моя (ср. Авв. III, 16: τρόμος). Ефр.Сир. IV, 120. 1269–1289 гг.

Темирь Аксакъ же рече къ нимъ [князьям]: аще християне такову помощьницу имѣютъ, то всуе подвижемся и безо успѣха мятемся... Бысть же внегда глаголющу ему сия, наипаче нападе на нь страхъ велий и вниде трепетъ въ кости его [ср. Авв. III, 16: τρόμος], и вси удове его разслабѣша. Кн.степ., 437. XVI–XVII вв.

~ 1560-е гг. Посем взяли дьякона Феодора и языкъ вырѣзали вес(ь) же, осталъся кусочик... накос(ь) рѣзанъ: руки не послужили – о(т) дрожи и трепета ножъ из рукъ валилъся. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 58. 1675 г.

Болящаго же велий трепет прият, трясыйся весь. Вел.Зерц.&sup&3&sup&, 190. XVII в.

Егда придетъ к тебѣ телецъ, готовъ буди и расмотряй первие... узриши бо изменение лица его и трепетъ удовъ его. Стефанит, 23. XVII–XVIII вв.

Горчичное масло мокрость тѣлесную высушаетъ, падению власовъ пользуетъ, и немочамъ составнымъ и удомъ разслабленнымъ помогаетъ, и трепетъ удовъ уйметъ. Леч. III, 131. XVIII в. ~ 1672 г.

2. Страх или сильное волнение, вызванное страхом

. Мария Магъдалыни и Мария Ияковля и Саломии... отъшьдъшя, бѣжашя отъ гроба, имѣше же я трепетъ и ужасъ, и никомуже ничьсоже не рѣшя, бояаху бо ся (τρόμος). (Мк. XVI, 8) Остр.ев., 18. 1057 г.

Седмыи же [образ молитвы] вышии вьсѣхъ есть... иже убо осужденикъ, ли дължникъ, ли рабъ въ трепетѣ ранъ гл҃етъ къ Бу҃ моляся, не бысть убо свободьнъ своихъ грѣховъ (ἐν τρόμῳ πληγῶν). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 606. Работаите Гв҃и съ страхомь и радуитеся ему съ трепетомь (ἐν τρόμῳ). (Пс. II, 11) Псалт.Чуд.&sup&1&sup&, 16. XI в.

Оцѣстителя нашего, оцѣщающаго от сквьрны всякого чл҃овѣка, егда въ водахъ древле поньръша видяху англ҃и абие съ трепетомь говѣино поклониша дивьно выя своя на землю съ ужасомь къ себѣ гл҃юще мудро: страшьна нынѣ творить Зиждитель. Ил.кн., 478. XI–XII вв.

На гробъ Твои, Спс҃е, муроносица пришьдъша... видѣша, яко камень отъваленъ, яко зракъмь анг҃лвъмь съ одежею удивишася, одьржими бо бѣша трепетъмь и бѣжати помышляаху (τρόμῳ). Триодь цветн.&sup&2&sup&, 92. XII в.

И се пьсъ чернъ ста предъ мною... азъ, постреченъ бывъ, хотѣхъ ударити и, и се невидимъ бысть от мене, тъгда же страхъ и трепетъ обиятъ мя. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 99. XII–XIII вв.

[Андрей] възрѣв же очима своима, видихъ и се, под нами яко бездна морьская, и възя мя трепетъ да убояхся, еда како ужасъся вручюся тамо (τρόμος). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 205. XIV в. ~ XII в.

Мнози от них убиени быша, остаток же съ трепетомъ бѣжа въ отчьство (μετὰ δέους). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 379. XV–XVI вв.

~ XI–XII вв.

И безъ трепета, и безъ страха не устыжюс<я>, яже ми велить страсть исповѣдати (δίχα φρίκης). Там же, 324. (1237): А что людеи, старыя и молодыя... слѣпыя, и хромыя, и глухия, то все [татары] иссѣкоша, а прочии люди, и жены, и дѣти босы и безпокровныи, изъдыхающимъ имъ отъ мраза, и бѣ тогда видѣти трепетъ велии зѣло. Соф. I лет.&sup&3&sup&, 292. XV в.

Мнози бо не токмо мирьстии, но и иноци, въ благоженствѣ пребывающе и любяще житие вѣка сего и долготу днемъ надежду имуще, и еще не доспѣвше старости, вскорѣ смерти пожати быша... Нѣкиимъ же отъ нихъ истязаниа зѣл<ь>на и трепети грозни, и устрашениа бѣдни в послѣднии тъи часъ быша, якоже вѣмы, иже едина въспомянутиа ихъ могутъ не мало устрашити насъ. Нил.Сор.Устав, 64. XV–XVI вв. ~ XV в.

На высотѣ стоящимь многъ трепетъ, и едино точиу утвержение бываетъ, еже не поникнути долу, ниже на землю поблюсти, ибо велиа отъ сего бѣда и люта бываеть (ὁ τρόμος). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 998. XVI в. ~ XV в.

Днс҃ь прорк҃ъ любовию къ Здѣтелю приступает, с трепетом предстоит, видя Бж҃ие схождение. Требник, 321. XVI в.

3. Колебание, сотрясение

. Херовимъ у прѣстола подъ колесо скрыся; серафимъ крилы своими съражахуся въ годину ту, въ же [вар. XIV в.: в нюже] слуга Каияфль удари Влд҃ку за ланиту [ср. Ин. XVIII, 22]. Како убо сътерпѣша основания земьна трусъ [в греч. далее: καί ‘и’] трепетъ въ годину досажение [вар. XIV в.: досаждения] Влд҃чне [ἐν τῇ ὤρᾳ ἐκείνῃ ὑβρισθέντος δεσπότου букв. ‘в час униженного Господа; в час, когда был унижен Владыка’] (τὸν τρόμον)? Ефр.Сир. II, 236. 1269–1289 гг.

Аще отврьзеши ҃нбо, трепетъ приимуть от тебе горы (Is. LXIII, 19: τρόμος λήμψηται ‘трепет восприимется’). Козма Инд.&sup&2&sup&, 89. XVI в.

~ XIV–XV вв.

Егда снидетъ Божий Сынъ единочадый Христосъ, истинный свѣтъ и Судия праведный... и вся тогда трепета исполняется, земля восколеблется, яко вода. Г.Фирсов, 83. XVII в.

4. Съ трепетомъ – зд. как передача греч

. διολισθαίνων ‘противящийся, изворачивающийся’. Ни единъ же ихъ от епс҃пъ и премудраго же ритора преложити тогда гл҃ще, яко всѣмъ стѣкающемъся угодьна бяху, разрѣшаху хытро гл҃емая. Яко угоря не можеть никтоже яти, тако и того философа, и ни единемь словомь держимъ, имже мняше яту быти, и съ трепетомь крѣпцѣ противляшеся о разумнѣи высотѣ (διολισθαίνων). Хрон.Г.Амарт., 342. XIV в. ~ XI в.