ТОРЖИЩЕ

/i>1. Торг, базар

. И дѣлая рукодѣлие от своего труда ядяше хлѣбъ, и егда стояше на торжищихъ, продая свое рукодѣлие, и забы етеръ влагалища имуща ѣ·҃а· златиць (ἐν τῇ ἀγορᾷ). Пролог (Срз.), 24. XV в.

Въ то время садове плодоноснии вел<ь>ми цвѣтоша и всякий овощь на торжищи продаяху. Соф. II лет., 301. XVI в. Такоже и на торжищи вся продаемая купите и ядите, ничтоже сумнястеся за совесть. Евфр.Отразит.пис., 60. 1691 г. – Образно. О земной жизни человека. О лѣнивыя, приде врѣмя разоритися жизньнууму търъжищю (τῆς ζωῆς ἡ πανήγυρις)! (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 322. XII–XIII вв.

Къто убо есть, иже проиде добрѣ се тържище, къто подобися Марфѣ, къто Марии въздрьвьнова (τὴν πανήγυριν)? (Похв. о Лазаре) Там же, 383.

2. Место, где велась крупная торговля

. Сут<ь> же свѣтлаа тръжища индиискаа сии: Синду, Соррофа, Калиана, Сиворь, Мале ·҃е· тръжищь имат (ἐμπόρια... ἐμπόρια). Козма Инд.&sup&2&sup&, 294. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

Межде же свѣтлыми тръжищи и предречеными сут<ь> и ина торговища многа, и Помориа и Средоземлиа, и велика многа страна (μεταξὺ δὲ τῶν... ἐμπορίων). Там же, 295.

3. Площадь, рыночная площадь

. И ишьдъ [домовитый человек] въ третию годину, видѣ ины [работники] на тръжищи стоящя праздьны (ἐν τῇ ἀγορᾷ). (Мф. XX, 3) Остр.ев., 268. 1057 г. На вьсякомь мѣстѣ... аще на пути, аще на тържищи прѣстоиши... аще къде любо еси, можеши Ба҃ призъвати, и получиши прошение (δικαστηρίῳ). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 622. Видѣхъ въ сь час посрѣдѣ тържища градьнааго мужа высока видъмь и красьна добротою (μέσον τῆς ἀγορᾶς). (Муч.Христофора) Усп.сб., 185. XII–XIII вв.

Змиеви велику неотколе вползавшю в храмину царскаго имения и хранилници, входа не дадущю никомуже, створь же молтв҃у и повелѣ на торжищи огнь съгнѣтити и ис хралници [так!] змия изведъ, грызнувша въскраи жезла его, и въслѣдъ его идяше и въвергыи въ огнь и съжже и (ἐν τῷ φόρῳ). Пролог (Срз.), 126. XV в. (1068): И людие киевьстии прибѣгоша къ Киеву, и створиша вече на торжищи, и рѣша, пославшеся къ князю: а се половци разсыпалися по земли; даи, княже, оружие и кони, и еще биемся с ними. Соф. I лет.&sup&2&sup&, 135. XV в. Ови же ругахуся ему, инии же насмѣхахуся ему и безщинная словеса глаголаху на нь, влечаху его по всему граду и по торжищу, вси же поношаху ему. Ж.Авр.Смол., 41. XVI в. ~ XIII в. Той же Иевъ роспопа начатъ ходити по всему граду яко проповѣдникъ и по торжищамъ, возмущая народъ и преподобнаго еретикомъ нарицая. (Чел.Ник.) Суб.Мат. IV, 116. 1665 г.

4. Собрание людей

. Аще и сътужишиси чимь, то поемъ тя прозвутеръ утѣшить тя добрѣ и увѣщаеть, а сьде въ градѣхъ и въ великыихъ селѣхъ колико ли бо учимъ, то пакы тържище възмутить вы (ἡ ἀγορά). Златостр.&sup&3 &sup&(Г.), 91. XII в.

Вьсюду бо служьба словесьная узаконена есть... отънюдуже и бѣси прогоняться и чс҃тое чл҃вчьское събираяся тържище въ съборьницахъ таиныихъ осщ҃аеться (πανήγυρις). (Трул. 38) Ефр.корм., 131. XII в.

Видѣнье женьско стрѣла есть чемерита... хранися [ὁ φυλασσόμενος ‘хранящийся’] от таковыя стрѣлы не исходить въ торъжища народьна, ни на празницѣхъ преходить часто (οὐ παραβάλλει πανηγύρησι πανδήμοις). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 199 об. XIV в. Уношѣ нѣкоему въ торжищѣ гордящю и гл҃ющю, яко мудръ есмь, зане и со многыми мудрыми бесѣдовалъ есмь, Димократъ отвѣща: а язъ со многыми бга҃тыми, но не бга҃тъ есмь от нихъ (ἐν θεάτρῳ). Пч., 171. XV в. ~ XIII в.

(1380): И обратишася [Дмитрий Боброк и вел. кн. Дмитрий Иванович] на полкъ татарский и слышавше кличь и стукъ велий, аки торжища снимаются, и аки грады зиждуще... и бысть страхъ велий. Ник.лет. XI, 57. XVI в.

5. Судилище, суд

. Аще помыслъ имаши чистъ отъ нелѣпыихъ похотии, аще на тързѣ еси, аще въ дому, аще на пути, аще на тържищи прѣстоиши... къде любо еси, можеши Ба҃ призъвати и получиши прошение (ἐν δικαστηρίῳ παρεστώς). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 622. Яко радости быти воиномъ и въсѣмъ прѣстоящимъ, ведъше и [юношу] на тръжище, въведоша и, и пусти и авусталии [так!] (εἰς τὸ πραιτώριων). Патерик Син., 130. XI в. И азъ уничеженыи и окаанныи, отче, въ грѣсѣх преставляася, видѣх нѣкыа ефиопляны искрь мене стояща... ихъж<е> зрящи, грѣшнаа моа дш҃я смятяшеся зѣло в себѣ и страховашеся, предстоящу же ми таковымъ страшнымъ ефиопом, възрѣвь [θεωρῶ ‘вижу’] двою уношу в бѣлѣ одежди и красна зѣло, яже, дш҃ю мою вземше и от земля на нб҃о вборзѣ възлѣтающа и въсходяща, обрѣтахутся тръжища стрегуще съ многоиспытаниемъ (τελώνια). Хрон.Г.Амарт., 439. XV в. ~ XI в.

Дай, Господи, сынома моима Якову да Мисюрю... благословение... сподоби ихъ, Господи, на Страшнем и нелицемерном Твоем торжище со избранными Твоими стати одесную грознаго престола Твоего. Дух.гр.Соловцова, 113. 1595 г.