1. Торговать. (1374)
: Того же лѣта благородныи и христолюбивыи князь Володимеръ Андреевич(ь) заложи градъ Серпоховъ... а людемъ приходящимъ и гражаномъ живущимъ въ немъ и человѣкомъ торжьствующимъ подас(ть) великую волю и ослабу и многу льготу. Рог.лет., 106. XV в. [то же – Симеон.лет., 114. XV–XVI вв.].
2. Праздновать, отмечать (какое-л. событие)
. Яко свѣтъ сы, Хе҃, пр҃чстыи, страсти мрака дш҃ю мою очисти мл҃твами, Вл҃дко, твоихъ страдальчь, Вавулы и отрокъ, ихъже мольбьную памят<ь> творяще вьси търъжьствуимъ (πανηγυρίζομεν). Мин.сент., 038. Ок. 1095 г. Ана непорочьна радоваашеся, яко даръ многоцѣньнъ Гв҃и приносящи въ цр҃квь мт҃рьскы, Иоакимъ же съ нею трьжьствуеть свѣтьло (πανηγυρίζει). Ил.кн., 256. XI–XII вв.
Обнавляють бо ся острови къ Богу, якоже глагола Исаиа [Ис. XLI, 1], ихъже мьнять, еже отъ языкъ цьркьви, нынѣ съставляемы и утвьржение приимающа степеньно Богови, тѣмь и мы сущая обновления духовьно тържьствуимъ (πανηγυρίζομεν). Стихирарь, 12. XII в.
(1144): Тогда иде на свад<ь>бу и князь великий киевский Всеволодъ Олговичь, и з женою своею, и со всѣми бояры... въ Переаславль, и торжествовавше тамо свѣтло, и въ любви и въ мирѣ быша вси. Ник.лет. IX, 167. XVI в. А сего же мѣсяца июня противо 21 числа изволилъ в Соборной и Апостол<ь>стѣй церкви честнаго и славнаго ея Успения торжествовати со псалмы и пѣнии и пѣснями духовными со всенощнымъ бдѣниемъ. Разряд.зап.Фед.Ал., 4. 1676 г.
3. Веселиться
. Иакимъ веселиться и Анна търъжьствуеть, зовущи неплоды роди Бцу҃ и питательницу жизни нашеи. Мин.сент., 086. Ок. 1095 г.
Трьжьствують вси, праздьнующе (πανηγυρίζει). Мин.Пут.&sup&3&sup&, 322. XI в.