ТОПТАТИ.

1. Приминать ногами (что-л.)

, ходить (по чему-л.).[Земля] топчема же человѣкы и прочих скотинъ, кровию убиеных оскверняется (καταπατεῖται ‘топчется, попирается’). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 218. XVI в.

~ XI–XII вв.

(1382): И ту бяше видѣти святыя иконы повержены, на земли лежаща и кресты честныа ногами топчемы и обоиманы и одраны. Моск.лет., 209. XVI в.

Топтати, to tread. Сл.Ридлея, 412. XVI в.

И для свидѣтел<ь>ства послали мы к тебѣ нашу кровавую саблю на томъ, что сие тотчасъ послѣдствовати будетъ, и ноги коней нашихъ и верблюдъ будутъ землю твою топтать и покрывать, что во многие лета такъ не бывало (betreden). Куранты&sup&1&sup&, 218. XVII в.

|| Топча, калечить, вредить, портить. Олень мя одинъ болъ, а ·҃в· лоси одинъ топталъ, а другыи рогома болъ. (Поуч.Влад.Мон.) Лавр.лет., 251. 1377 г.

По правдѣ бо рече [Иисус]: «прелазя инуду» [Ин. X, 1], тать бо черезъ стѣну прескачеть, и топчеть, и пагубное дѣеть и творить. (Посл.мт.Фотия) РИБ VI, 321. XVIII в. ~ 1416 г.

Идяху бо по немъ [Симоне] кромѣ оружникъ четыри тмы, и брашна имъ недостояше, жестоко [вар. XV в.: жестокъ] же бы и яр на идумѣискыи род, имже и губяше всю землю и нивы и траву топчя, якоже есть видѣти при прузѣхъ, егда възлетять от мѣста, то мѣсто голо останется (συμπατοῦντες). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 271. XV в.

~ XI–XII вв.

Да они ж у нас, холопѣи твоих, нш҃и сѣнные покосы, многим своим наѣздомъ наѣзжая, топчют и сѣна травят. Астрах.а., № 2241, сст. 1. 1651 г.

Многие люди... от великои нужды и лишения всякихъ кормовъ сюды возвратились, а иные тое ж ради вины обусурманилис<ь>... и то взявъ распятие Хрс҃та Бг҃а нш҃его ногами топтали. Куранты&sup&6&sup&, 234. 1667 г.

|| Затаптывать, давить в толпе. Иудѣи ужасошася устремлениа ихъ и мало противишася дондеже... не тръпяще буря конное побѣгоша топчюще и давяще другъ друга. Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 230. XV в.

~ XI–XII вв.

(1469): Полци же великого князя погнаша по них [новгородцев], колюще и секуще их, а они сами бежаще, друг друга бьюще и топчаще. Моск.лет., 289. XVI в.

А идутъ [литовские люди] деи скоро, другъ друга топчутъ, торопятца невѣдомо чего. ДАИ II, 16. 1613 г. Турки же видеша, что гоними силою Божиею, и побежаху з горы, другъ друга топча. Аз.пов. (сказ.), 171. XVII в.

2. Стучать, топотать ногами

. Мнози ударяють в бубны, въ трубы же и въ органы, руками пляшуще, и ногами топчюще, и многыа игры дѣюще. Флор.соб. (лет.), 122. XVI в.

3. Что. Давить, мять или бить с какой-л. практической целью

. Topzÿ ruchleth off bottkÿ / Trÿtt das dinng in die thunne [‘топчи вещи в бочке’]. Сл.Шрове, 210. XVI в. ~ XV в.

Toptzy lon w botzcku / Nrede dat flaß in die tunne. Рус.-нем.словарь&sup&1&sup&, 110. XVI в.

Хлѣбъ молотят цепами, зерна выбивая, или коньми топчютъ, но цепами лутчая молотба бываетъ (depczą). Назиратель, 472. XVI в.

Арабы тутъ хлѣбъ топчутъ, сирѣчь гумна учинены. Арс.Сух.Проскинитарий, 172. 1653 г.

|| Утаптывать, уплотнять. Они сукна топтали. Кн.прих.-расх.Волокол.м. № 2, 94. 1574 г. Дано казначею платейному Насону рубль, что онъ наймовалъ сукна топтать и ткати и на всякой росходъ. (Кн.расх.Дорогобуж.м.) РИБ II, 313. 1586 г.

А хто за кем живет и пойдет прочь, и он платит пожилое... А останется у кого рожь в земле, и как тот хлеб пожнет, и он с того хлеба даст... подать цареву... и ему по хлебу дати, да пожилая копна сена, две сажени с локтем, одинова топтати, и то взяти тому, кому он деревню продаст. Суд.Фед.Ив. (пр.), 405. 1589 г.

Таво ж<е> числа топтали снѣгъ ярыжки на леднике, дано от работы четыре алтына четыре де<ньги>. Там.кн.южн., 37. 1620 г.

|| Выжимать топтанием. Жития възъбраняють крестияномъ... ни имени убо Дионисова въ точилѣхъ, егда вино топщють, не призывати, ни егда въ корьчагы леють вино, не приницяти (в греч. только: ἐν ταῖς ληνοῖς ‘в точилах’). (Трул. 62, толк.) Ряз.корм., 156 об. 1284 г.

[то же – Мерило пр., 697. XIV в.

; Корм.Балаш., 145 об. XVI в.; ср.: Отъмѣтаемъ, заповѣдающе... ни сквьрньнааго Дионуса имене, грьздъ перуще, въ точилѣ призывати (ἐκθλίβοντες). (Трул. 62) Ефр.корм., 183. XII в.]. Точила у еврей бяху подобно руслу устроены, в нихже топтаху винныя ягоды, и источашеся ими красное вино в подточилие. Алф.&sup&2&sup&, 86 об. XVII в. – Прич. в знач. сущ. Топчущий, м. И ты [Иеремия] проречеши к нимъ вся словеса сиа и речеши к ним: Гь҃ от высоты възреветь и от жилища ст҃го своего дастъ глас свои, ревущи възревет на красоту свою «келеума» [celeuma], яко топчющих (calcantium). (Иер. XXV, 30) Библ.Генн. 1499 г.

4. Бить, топтать; давить

. Иудѣи ужасошася устремлениа ихъ и исплъчениа и мало противишася, дондеже... не тръпяще буря конное, побѣгоша, топчюще и давяще другъ друга (συνεπατοῦντο). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 230. XV в.

~ XI–XII вв.

И тотъ Петръ билъ ея, Улку, и увичилъ... и подъ берегъ бросилъ къ реке къ Сухонѣ, и скоча подъ берегомъ, ея давилъ коленми и топтуныма ея топталъ и грабилъ. АХУ III, 24. 1626 г.

Крестьяне... приставов били и топтунками топтали. Белокур., 16. 1679 г.

Овдот<ь>я сказала при понятых людех: порѣзал де еѣ ножем и, збив с ног, топтал ногами... площаднои под<ь>ячеи Вас<ь>ка Ляпинъ. Пам.Влад., 199. 1680 г.

Строитель Ефремъ... пономаря монаха Сергия билъ по щекамъ и съ ногъ збилъ и топталъ безъ милости. АХУ I, 1359. 1697 г. Филимонъ людеи... сковавши под мостъ поклал и ногами топтал. Грамотки, 281. 1699 г.

|| Давить. Мишка... скотину почал бит<ь> и топтат<ь> лошад<ь>ю. Грамотки, 43. 1641 г.

5. Теснить, преследовать (неприятеля). (1517)

: А напередние [в изд.: на передние] люди отъ воеводъ приспѣвше, конные начаша татаръ топтати и по бродомъ и по дорогамъ ихъ бити, а пѣшие люди украинные по лѣсомъ ихъ бити. Ник.лет. XIII, 26. XVI в. Вы [боярин с товарищами]... польскихъ и литовскихъ людеи и черкасъ побили наголову, и языки многие и знамена поймали, а въ языцехъ взяли литовскихъ людей 240 человѣкъ, и топтали тѣхъ литовскихъ людей за рѣку за Уржутъ от Дорогобужа двадцать верстъ. Кн.разряд. III, 22. 1617 г. И к тому на помоч<ь> к свѣиским людем чешские мужики пришли и скорым обычаем нашли переход через реку Элбу и пришли ззади на цесаревых людѣи... и топтали цысаревых людѣи до Праги города. Куранты&sup&1&sup&, 214. 1639 г.

6. Перен. Попирать

. Идеже [вм.: яже – ἡ] дрѣвле уловлена бывъши змиимь, свѣтъ [вм.: сѣть – παγίς] ему явися [преп. Пелагия], того дьрьжащи силу и тъпъчющи того всепронырьство силою Бжи҃ею (πατοῦσα). Мин.окт., 54. 1096 г. Горѣ же въ чрѣвѣ имущимъ и доящимъ въ дн҃и тыя, будеть бо нужа велья и гнѣвъ людемъ симъ, и падуть острыми мечи, и плѣнени будуть всеми языкы, и будеть Иерс҃мъ тъпчемъ от языкъ, дондеже сконьчаються времена языкъ (πατουμένη). (Лк. XXI, 23–24) Хрон.Г.Амарт., 268. XIV в. ~ XI в.

[ср. Гал.ев., 169. 1144 г.

: И Иерл҃мъ будеть попираемъ языкы, дондеже съкончяються времена языкъ].

7. Оплодотворять самку, топтать (о птице)

. Петухъ топчет курицу. Глосс., 205. XVII в.