ТОЛЬ

/i>1. Столь, так, до такой степени, настолько

. И Иеремия прк҃ъ толь много пострадавъи отъ нихъ [людей] всегда моляашеся за ня (τοσαῦτα). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 102. XI в.

Пьсы же толь хытро изучьше, якоже, гладъмь имъ мьроущемъ и въ устѣхъ дьржящемъ заяць, не ясти готовы яди, нъ ожидаеть господина, надѣяся послѣдь накърмленъ быти. Да стыдитеся сами себе и научите своя чрѣсла, да вы будуть понѣ толь крѣпъка и въздьржаться тако. Златостр.&sup&3&sup& (Г.), 189. XII в. Остаеть, да нѣчто и еще о томь смотрении толь велья чст҃и погл҃мъ (tantae solemnitatis) Гр.Вел. II, 828. XIII в. Цѣсарь [вин.п.: regem] славѣ на крьстѣ пригвоздити хотѣвъ, того прочее (въ ишь)стви(е) смерти тол(ь) мног(у) [вар. XIV–XV вв.

: толи много] користь обѣща, не вѣдыи, яко несмысленъ (яже) сдѣя (tanta). Ев.Ник., 72. XIV в.

(1319): И се чюднѣе сътвори Богъ своею неизреченною милостью, ис толь далече земли везомо на телѣзе тѣло святаго и в санѣхъ, и по томъ лежа на Москвѣ лѣто все, и обрѣтеся цѣло все не истлѣвъше. Моск.лет., 166. XVI в.

(1478): Они же слышавше, толь скоро бежаша, елико варяху въ котлѣхъ ѣству, все опрометаша. Львов.лет. I, 335. XVI в.

О, страшно есть писати и глаголати о несочетанной той превеликой и страшной Царицѣ и Владычицѣ! Но никониянския книги растлѣнное писание, еже толь безстрашно дерзнулъ напечатать, понуди мя на се. Чел.Ник.Пустосв., 188. 1658–1660 гг. Далъ бы то Богъ, какъ комисия прошлая о союзѣ отложила до будущей между монархи пересылки и обсылки, дабы такъ содѣлалъ сердце великихъ государей... къ общему добру всего християнства, чтобъ то толь святое дѣло паки обновитися могло и дѣломъ самимъ на посрамление бусурманъ счастливое улучить совершение. ДАИ XI, 241. 1684 г.

Путь толь дал<ь>ный и, яко многимъ видится, опасный (tak) Х.Рад., 6. 1695 г. ~ 1628 г.

Пригоже и вамъ, премудрый Иване, устыдитися древнихъ таковыхъ святыхъ и толь великихъ, не токмо внѣшнему любомудрию совершенно наказанныхъ и богословию искусныхъ, но и житиемъ ангел<ь>скимъ сияющихъ. Курб.Пис., 367. XVIII в. ~ XVI в.

Толь... еже (что) – настолько, что. И всадника, бывшаго на нем, убилъ толь тяжко, что до изступления ума, токмо не до смерти. Кн.расх.Холмог.арх.д. № 107, 18 об.–19. 1695 г.

Валы сообщили толь близко, еже возможно было съ неприятели кромѣ оружия едиными руками терзатися. Петр I, 93. 1696 г.

Толь (толь вельми)... еликоже (ельже вельми) – настолько... насколько. Къ онои послѣдьнии скърби толь вел<ь>ми суть скърби сия неподобьны, ельже вел<ь>ми от цср҃я образа предътеча лице раздѣляеться (tantum... quantum). Гр.Вел. I, 20–22. XIII в. Толь вел<ь>ми убо от когождо насъ грядыи судии изищеть, еликоже будеть далъ комуждо (tantum... quantum). Там же, 168. Нъ еликож<е> далече нбо҃ от земле, тол<ь> далеч<е> и путь мои от путии ваших и замышления ваша от мысли моеа (Ис. LV, 9: ὥς... οὕτως). Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&, II, 308. XV в. Толь... яко (якоже) – настолько... что. Толь [вар. XIV–XV вв.

: толико] велика добрыимъ радость своя прибываеть, якоже вел<ь>ми очима ихъ предикладеться [subterjacent; в изд.: преди кладеться] мука грѣшьныихъ (tanto... quanto). Гр.Вел. II, 1356. XIII в.

(1267): По грѣхомъ нашим загорѣся на Кузмадемьяни улици... и погорѣ всь конець Неревьскый. О, горе, брат<ь>е! толь лютъ бяше пожаръ, яко и по водѣ хожаше огнь. Новг.харат.лет., 291. XIV в.

(1364): Того же лѣта гнѣвомъ Божиимъ за умножение грѣховъ нашихъ бысть моръ силенъ великъ на люди... На всякъ же день мнози умираху и толь множество ихъ, яко не успѣваху живии мертвыхъ погребати. Рог.лет., 76. XV в.

Не толь что... но и – не только... но и. Сия панна не толь что меня ис темницы свободила, но и смерти изъбавила (nie tylko... ale). Рим.д., 320. 1688 г.

2. В знач. союза. Однако, но, только (?)

. А про Сергун<ь>ку сапожника вѣдомость есть же, тол<ь> он далеко, а чл҃вкъ твои Бориска Трифонав и з дет<ь>ми... пришли к тебѣ. Переп.частн.лиц, 176. XVII в. – Ср. тольже.