ТОЛКНУТИ

1. Постучать, стучать (в двери, ворота)

; тж. перен. И вы подобьни чл҃вкомъ, чающемъ Га҃ своего, когда възвратиться отъ брака, да пришьдъшу и тлъкнувъшу абие отврьзуть (κρούσαντος) Остр.ев., 106 об. 1057 г.

Егда же идоша куповатъ оны дѣвы, приде женихъ, и вънидоша готовыя въ чьртогъ, и затворишася двьри, и придоша оны, тълъкнуша, и гл҃а къ нимъ: не вѣдѣ васъ (ἔκρουσαν). Златостр.&sup&3&sup& (Г.), 309. XII в.

Изведену бо бывъшю тому [ап. Петру] анг҃лъмь ис тьмьницѣ, и пришьдъшю ему къ дому, идеже бѣша ученици его, и тълкънувъшю ему въ врата, и се, рабыни изникнувъши видѣ Петра стояща и от радости же не отврьзе воротъ, нъ текъши повѣда ученикомъ приходъ его. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 94. XІІ–XIII вв.

И прешьдъ [эфиоп], нѣколико озрѣся, и видѣ нѣкого, и абие устрьмися к нему, и пришьдъ тълкну въ двьри, и отвьрьзе страрьць [вм.: старьць], рекъ к нему: добрѣ приде (ἔκρουσεν τῇ θύρᾳ). Ж.Нифонта, 299. 1222 г.

Нашь Оц҃ь владыка... толкнущимъ въ двьри подасть обое въкупѣ, ицѣлѣние же и мьзду (κρούουσι). Ефр.Сир. III, 44. 1269–1289 гг.

И толъкну [блудница] въ двери его [черноризца], и, видѣвъ ю, смятеся, гл҃а: како сѣмо приде? Она же плачющи реч<е>: блудящи придохъ сѣмо (κρουσάσης). Пролог (Срз.), 191 об. XV в.

Тлъкнувшу же мнѣ и никомуже отвѣщающу, отверзъ двери и внидохъ (κρούσας). Ж.Онуфрия, 139. XV в.

(1446 г.

): Приидоша ко вратомъ граднымъ и толкнуша въ врата; стражду же градному воспросившу ихъ, они же отвѣщаша: Князь Дмитрей Юрьевичь приѣхалъ. Львов.лет. І, 259. XVІ в.

2. Ткнуть, толкнуть (кого-л.)

. В тои час внезапу ста пред ним старецъ во глубоцей старости... и толкну его [человека] в ребра перстом своим. Ж.Павла Обн.&sup&3&sup&, 110. XVI в.

Скандербег... взявши рогатину, толкнул Яя в горло, свалил с коня и, воротясь, Замсе раненому голову отсек и пришел пред Амурата. Пов. о Скандербеге, 11. XVІІ в. Ивашко сказал: подал ди мнѣ кулак Карпушка, а яз ди подал Карпушки, и Карпушка меня тол<к>нул палищом в голову, а яз Карпушку напротив тол<к>нул обухом, и попало ево в рожу, и побежала у ево кровь. А.Свир.м., № 136. 1651 г.

Болѣзнующу же ему [Георгию], успе на малъ час, и абие <в> восторзе зритъ пришедша к нему старца, жезлъ в рукахъ своихъ держаща, и в ребра его толкнув жезломъ своимъ, гл҃я: что лежиши? Ж.Герас.Б.&sup&1&sup&, 205 об. 1678 г.

3. Направиться, двинуться, напасть. (1152)

: Тогда же Гюргевичь Аньдрѣи с Володимеромъ с Андрѣевичемъ ѣхаста къ Лъбеди, не вѣдущим дружинѣ ею, толче Андрѣи с половци, Володимера же не пусти кормилець его, зане младъ бѣ в то время. Лавр.лет., 332. 1377 г. (1172): Володислав же замысли взяти стягъ Михалковъ и натъче на нь прилъбицю, и собрашася, и толъкнуша на нѣ, и стяговьника половѣцьког<о> потяша. Ипат.лет., 558. Ок. 1425 г. (1149): Ростиславу жъ, и Борисови, и Мьстиславу не вѣдущимъ мысли брата своего Андрѣа, яко хочетъ толъкнути на пѣшца, зане и стяг его видяхут<ь> не возволоченъ, не величаву бо ему сущю на ратныи чинъ, но похвалы ищющу от единог<о> Ба҃. Переясл.лет., 61. XV в.

(1152): Угры же королевы и гдѣ то узрѣша Володимирковы плъкы, то уже не постряпуче к нимъ тлъкнушя. Там же, 67. Толкнути въ кони – броситься в конную атаку. (1178): И дружина Всеволожа начаша кн҃зю жаловати: мы не целовати их приѣхали, они, кн҃же, Бгв҃и лжут и тобѣ. И се рекше толъкнуша в кони, и взяша городок, и мужи повязоша. Радзив.лет.&sup&1&sup&, 226. XV в.