ТОКМО

/i>1. Только, лишь

. Аще тъкъмо прикоснуся ризѣ Его [Иисуса], сп҃сена буду (μόνον). (Мф. IX, 21) Остр.ев., 66. 1057 г.

Въздъхни, помысливъ о убогыхъ, како клячять надъ малъмь огньцьмь съкърчивъшеся, большу же бѣду очима оть дыма имуште, руцѣ же тъкмо съгрѣвающе, плешти же и вьсе тѣло морозъмь измьрзъше. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 240. Токмо начни ты каятися, и Бг҃ъ поможетъ ти кающуся и укрѣпить ти, и обрѣсти имаши блг҃дть многу (μόνον). Златостр., 55. XІІ в. Иже разбои створить или от рожения своего убиеть, ·҃i· лѣт да покаеться въ инои области, и потомь да приятъ будеть въ оч҃ьствие свое, аще будеть правьдьно покаялъся о хлѣбѣ тъкмо и о водѣ. Зап.св.отец, 172. XIII–XIV вв.

Едино токмо насъ вел<ь>ми подвигло, что о миру и согласии, межи Наиясности Вашие и Короля Пол<ь>скаго совѣтуемомъ, ничего еще удѣлатися могло. Рим.имп.д. I, 342. 1518 г. И абие бывшу ему [сыну царя] со единою токомо [так в ркп.] таковых жен, аще ти вся сотворить повелѣ, прегрѣшил буду азъ, и на прочее неключимъ, и мукъ великихъ, а не чести ти достоинъ да буду (μιᾷ καὶ μόνῃ). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 230. XVI в.

~ XI–XII вв.

Не имамъ убо что принести въ день честнаго Твоего Успениа, токмо сие малое приношу похваление по силѣ моея грубости. Ж.Авр.Смол., 51. XVІ в. ~ XІІІ в. Стефанову жену Вельяминова исцѣлилъ [свт. Филипп, митр. Московский]... (а она слѣпа, и ушми восмь лѣтъ не слышала, и головою болѣла тѣ же лѣта), и кой часъ принесли, того часу прозрѣла, и услышала, и встала да и пошла здрава; да не токмо осми лет – двадцати, тридцати лѣтъ цѣлитъ. ААЭ IV, 492. 1652 г. Ина бо два кр҃ста, аще прилагахуся бол<ь>ной, ничтоже дѣйствоваху: а Крс҃тъ Гсд҃нь, внегда токмо прикоснуся ей, абие здраву сотвори, такожде и мертвеца воскреси. Сим.Пол.Бес., 10. XVІІІ в. ~ XVІІ в. Не токмо... но и – не только... но и. Възведе Ис҃ъ очи свои и рече... не о сихъ же молю тъкмо, нъ и о вѣрующиихъ (οὐ... μόνον, ἀλλὰ καί). (Ин. XVII, 20) Арханг.ев., 82. 1092 г.

Призва насъ [милость Божия] не тъкмо от июдеи, нъ и от языкъ (οὐ μόνον... ἀλλὰ καί). (Рим. IX, 24) Апост.Христ., 126. XІІ в. Матвей сотвори в дому своем велик пир, не токмо единаго Христа чтяще, но и апостолов его, но и мног народ, и грешников, и мытарев. (Спис. от прав.св.Ап.) Ист.ересей., 239. XVI в.

Такоже и велики дары и дани приношаху ему [Александру-Витовту], не токмо на всяко лѣто, но и по вся дн҃и. (Сл.постн.Ис.Сир.) Зап. (Г.), 123. 1428 г.

И за нашу святую и благочестивую християнскую вѣру греческаго закона, и за свое царьское отечество и обиду, Богомъ порученное его Росийское царство, стояти не токмо до крови, но и до смерти. Арх.Стр. І, 472. 1567 г.

Всякая вещь, растущая из земли, требуетъ мѣста совокупленаго и улежалого, в котором бы корень не токмо моглъ принятися, но и крѣпко держатися (nie tilko... ale). Назиратель, 356. XVI в.

(1407): Князь же, пришедъ къ раке святаго... глаголаше... се бо воистинну разумѣхъ, яко не токмо здравье даруеши, но и царьствия небеснаго молитвами си сподобляеши. Львов.лет. І, 223. XVІ в. (1541): А яз не токмо вас рад жаловать, но и детей ваших. Пискар.лет., 43. XVІІ в. Не токмо... но – не только... но и (также). Не токмо Богу или государемъ пограничнымъ, но посполито всѣхъ земель народу о Ливонской землѣ вѣдомо. Польск.д. ІІІ, 681. 1570 г.

Хс҃ отречетъ... пианьственое питие не токмо простым, но ст҃ымъ. Гр.мт.Макария, 177. XVI в.

Сами убо мы вси не токмо пшеницу изъедаем на трапезах наших, но много злата и сребра в чревеса нашя проходит от воздуха... и от земли и от вод в брашнех. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 108. 1620 г.

Не токмо... и... – не только... но и (а также). И въ Пол<ь>шѣ, и въ Литвѣ короля и многихъ пановъ и служивыхъ людей своимъ вѣдовствомъ и чернокнижствомъ прел<ь>стилъ [Гришка Отрепьев], да не токмо въ Пол<ь>шѣ, и въ Московскомъ государьствѣ. ААЭ ІІ, 107. 1606 г.

Чтобъ передъ вами были вѣжливы, да не токмо передъ вами, и онѣ бы и передъ Петромъ Хомяковымъ были вѣжливы. Пис. к Матюшкину, 27. 1650 г.

Говорилъ де ему, Лариону, астараханской стрѣлецъ Фирско Андрѣевъ: батько де ихъ воровъ, воръ Стен<ь>ка Разинъ, не токмо въ Астарахани въ Приказной полатѣ дѣла велѣлъ драть, и въ Верху де у государя дѣла всѣ передеретъ. АИ ІV, 415. 1671 г.

Не токмо что – не то что, не говоря уже о... Немѣцкимъ людямъ... проѣзду... и проходу отъ государевыхъ людей въ уѣздъ нѣтъ и самимъ, не токмо что зопасовъ въ Новгородъ отколѣ привозить. АМГ І, 117. 1614 г.

Учился де онъ [Ивашка] писать въ Сумскомъ острогѣ у добраго мастера и руку де подпишетъ, хотя и дьячью, не токмо что Федькину. Сл. и д. І, 89. 1629 г.

2. С отриц. при сказ. Разве только, кроме, за исключением

. Възведъше же очи свои, никогоже не видѣшя [апостолы], тъкъмо Иис҃а единого (εἰ μή). (Мф. XVII, 8) Остр.ев., 285. 1057 г.

Никтоже бл҃гъ, тъкмо Бъ҃ единъ (εἰ μή). (Мф. XIX, 17) Арханг ев., 123. 1092 г.

Иного же от апл҃ъ не видѣхъ, нъ тъкмо Якова, брата Гн҃я (εἰ μή). (Гал. I, 19) Апост.Христ., 181. XІІ в. Ничтоже бо ношааше [бывший царь], токмо тыи рубь (μόνον). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 259. XVI в.

~ XI–XII вв.

Сий бо град Резань и земля Резанская, изменися доброта ея, и отиде слава ея, и не бе в ней ничто благо видети – токмо дым и пепел. Пов.Ник.Зар. (Лих.)&sup&1&sup&, 15. XVІ в. ~ XІV в.