ТОГДА

1. Тогда, в то время

. Будеть бо скърбь тогда велика (τότε). (Мф. XXIV, 21) Остр.ев., 145. 1057 г.

Горе лѣнивуму, искати во [вм.: бо] имать тъгда, иже будеть зълѣ изгубилъ, нъ не обряштеть его (в греч. иначе: τὸν καιρόν, ὃν κακῶς ἐδαπάνησεν ‘то время, которое растратил напрасно’). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 314. На горѣ Фаворьстѣи прѣобразися, Бе҃, посрѣдѣ Илия и Мосѣя прѣмудрою... тъгда тою свѣтъ въсиявъ, просвѣти душа наша (τότε). Мин.авг.&sup&2&sup&, 36. XII в.

[Авраам] не изнемогъ вѣрою, не расмотри своего тѣла уже умьрщвена, сътолѣтьнъ тъгда сы, и умьрщвение ложеснъ Сарринъ (в греч. иначе: ἑκατονταετής που ‘почти столетний’). (Рим. IV, 19) Апост.Христ., 117. XII в.

А и горъзно ми (бе)шь ту<го?> тъгда. Гр.берест., № 831, 303. XII в. Мьсть Гь҃ анг҃лы створить, Егоже мьсти силу тъгда наши оц҃и слышаша, мы же юже [jam] видимъ (tunc). Гр.Вел. II, 1224. XIII в.

Тъгда убо отключи Бъ҃ ложесна Саррина. Сл.Илар.&sup&2&sup&, 81. XV в. ~ XI в.

(1241): Прииде бо вѣсть тогда, яко свѣи идут к Ладозе. Моск.лет., 132. XVI в.

Тогда-то всѣялъ супостатъ ревность. Курб.Ист., 477. XVII в. ~ XVI в.

Брат твои... не дал ни единые денги и по сю грамотку, а тогда я тебѣ гсд҃рю своему говорил, чтоб не... остыдитца с таковым члв҃ком. Белозер.переп., 225. 1672 г.

Тогда же – именно тогда, в тот самый момент. Отъвѣщашя архиереи: не имамъ цр҃я, тъкъмо кесаря. Тогда же прѣдасть и имъ (τότε οὔν). (Ин. XIX, 15–16) Остр.ев., 220. 1057 г.

Слава Бу҃: се отступаеть, се исходить, се млт҃въ вашихъ бѣжить змии, иже мя одьржа. И тъгда же работатися Бу҃ и калугеръ быти обѣщася (mox autem). Гр.Вел. I, 436. XIII в.

– Как соотносительное слово в сочетании с союзными словами внегда,егда коли в придаточном предложении: (когда...) тогда. Егда безбожьныи огнь по всеи распростираешися [вар. XII в.

: простираашеся] земли, прблж҃не, тъгда ражьжеся зноимь дх҃овьныимь и Отроковица Блг҃одѣтищь проповѣдалъ еси Слова (ὅτε... τότε). Мин.авг., 51 об. XI–XII вв.

(1262): Воишелкъ... коли же убьяшеть кого, тогда веселъ бяшеть. Ипат.лет., 858. Ок. 1425 г. А коли хлѣбы печи, тогда и платье мыти. Дм., 86. XVI в.

А коли было тутъ межъ горъ море, тогда люди жили въ городе на горѣ. Х.Тр.Короб., 81. XVII в. ~ 1594 г.

А егда мужики и женки приходятъ мытися в торговую лазню, тогда верхнее платье скинувъ съ себя, такожде и поясъ, и рубаху... и портки, черное, и скверное, и гнусное, а ино не смѣю и написати... и тогда и той честный и животворящий крестъ... поверзаетъ его въ тое жь свою гнусную и скверную нижнюю одежду. (Зап.Лаз.) Суб.Мат. IV, 222. 1666 г. Рече же дѣвица ко братии: никакоже, братия, не имѣйте никакова о мнѣ въ умѣ своемъ, коли исхищена Амиромъ царемъ, и тогда было при мнѣ 12 кормилицъ. Девг.д., 154. XVIII в.

~ XI–XII вв.

И внегда на знамении ратном утвердися знамение Крс҃та Хрс҃това... тогда врази удобь побѣждаеми бяху. Сим.Пол.Бес., 19. XVIII в. ~ XVII в.

Тогда-сегда – время от времени, изредка (зд. едва, еле-еле). И онъ, меня наругавъ, отказалъ жестоко, какъ захотѣлос(ь) ему. Таже, пришед в кѣлью, разболѣлъся; и масломъ соборовали, и причащали: тогда-сегда дохнетъ. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 49. 1675 г.

2. Употребляется при описании последовательных событий: потом, затем, после этого

. Пьрвѣе убо его [ап. Петра] немощь показа [Христос] ему себе, и тогда постави его инѣмъ (tunc). Гр.Вел. I, 592. XIII в.

Тогда великий Святославъ изрони злато слово, слезами съмѣшено. Сл. о п.Иг., 26. 1800 г. ~ к. XII в.

3. Употребляется для указания на заключение или следствие из вышесказанного: тогда, в этом случае

. Изьми пръвѣе брьвьно из очесе твоего, тогда узьриши изяти сучьць из очесе брата твоего (καὶ τότε). (Мф. VII, 5) Остр.ев., 60. 1057 г.

Даждь сему мѣсто, и тогда начьнеши съ студъмь послѣдьнее мѣсто дрьжати (καὶ τότε). (Лк. XIV, 9) Там же, 110. Дѣло же свое да искушаеть къждо, и тъгда въ ся тъкмо похваление да имать, а не къ другу (καὶ τότε). (Гал. VI, 4) Апост.Христ., 187. XII в.

(945): Елико же есть городовъ на тои части, да не имать волости князь рускии, да воюеть на тѣхъ странахъ, и та страна не покаряется вам, (и) тогда аще просить вои у насъ князь рускии, да воюеть, да дамъ ему елико ему будеть требѣ. Лавр.лет., 51. 1377 г.

– Как соотносительное слово в сочетании с союзными словами внегда,егда коли в придаточном предложении: (когда...) тогда. (Т)ъгда наречеться къто убо истиньныи властелинъ, егда самъ собою обладаеть и нелѣпыимъ похотьмъ не работаеть (τότε). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 208. О коемждо послусѣ достоить изысковати... другъ ли есть ищющаго или врагъ тому, на немже ищють, – внегда убо и умышлениа всякого тужди суть, тогда послушьствують (ὅταν... τότε). Кн.законные, 87. XV в.

~ XII–XIII вв.

Коли я тебя, братецъ, не вижу, тогда я с тоски пропадаю. Песни Квашн., 923. XVII в.

– В сочетании с союзами аще, оже в придаточном предложении условия. Аще не клирици въ црк҃ви его [умершего епископа] не осташа, тъгда бо митрополитъ съхранить е без-д-расыпания, поставленууму епс҃пу все отъдавъ (τηνικαῦτα). (Трул. 35) Ефр.корм., 168. XII в.

Такоже и во всѣхъ тяжахъ, и въ тат<ь>бѣ, и въ поклепѣ, оже не будеть лица, тъ тогда дати ему железо из нѣволѣ до полугривны золота. Правда Рус. (пр.), 124. 1285–1291 гг. ~ XII в.

Аще отиметься еже есть невидимо, тъгда же падеться то, еже видимо стояти видиться (si... protinus). Гр.Вел. I, 36. XIII в.

Аще ли же стражаи мен<ь>ше двунадесять лѣту будеть, тогда худость възраста его таковоя казни перемѣнить и (τότε). Кн.законные, 57. XV в.

~ XII–XIII вв.

(Аще сл)ово съ мною рещи хощеши, царю, вра(гы) своя от себе отжени, и тогда отвѣщаваю ти о нихъже увѣдѣти хощеши (τηνικαῦτα). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 116. XVI в.

~ XI–XII вв.

4. Употребляется в главном предложении в сочетании с союзом яко

в придаточном предложении причины: (поскольку...) то. Яко убо прити величавии възбѣгають, тъгда нищии изволени будуть (quia... ergo). Гр.Вел. II, 1130. XIII в.

– Ср. тогды, тогодъ, тоды, тожно толде толды.