ТКАНИЕ

2. Материя, ткань; тж. перен

. Достоить бо имъ въ л<ь>няныхъ мѣсто тъкании тълстыми клобукы покрыватися. Устав Студ., 385. XII в. ~ XI в.

Ни от свильна тъканья облачашес(я) кто ихъ [священников прежних времен], ни пришиваху иноличных поделокъ на краи ризъ (ἐκ σηρικῶν ὑφασμάτων). (2 Ник. 16) Никон.Панд. (юр.), 308. XIV в. ~ XII в. Злато же и сребро и слонове всѣми лици украшенно разнымъ образомъ понесена быша... ткание же перфирьное многоцѣнное и вавилонскыя паволокы устроены писаниемъ незнаемымъ (ἐκ πορφύρας ὑφάσματα). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 383. XV в.

~ XI–XII вв.

И стены бо бяху и запоны скинии от шелковаго тканиа, мы ж<е> имамы такоже на плащаницах и на въздусех шиты образы святых. (Сл. на новг.еретиков) Ист.ересей, 333. XVI в.

Паучинно(е) ткание – паутина. Прещении и [так!] бѣшение... (Богъ) скоро раздрушилъ есть, аки паучино ткание. Сл. на победу, 120. 1541 г.

Сие же глаголю не зане изъявлениа Николаевы имѣють глубину, – мало бо сия суть и немощна, яко и паучинным тканием уподоблятися, – но зане ниже дыхати убо имѣю праздности, объятъ въ трудѣ преведениа Псалтыри. М.Гр.Соч. (С.), 174. 1521–1522 гг. Овогда бо изъявляет [книга бесед Златоуста на Евангелие от Матфея] сокровеннаго еуагелискаго [так в изд.] глагола разума и въ свѣт производит, мрака нипостижениа [так!] очистив его, овогда же яже от съпротивных слову истинны злочестивѣ спротив сподносимаа, яко паучинное ткание разтерзав доблестьвнѣ, вѣтри попусти носитися, по притчи. Там же, 356. Ок. 1524 г. – Ср. ткачевый.