ТИШИНА

1. Спокойствие, отсутствие шума; тишина

. Преста же дх҃ъ онъ третѣи, и велика тишина створися (σιγή). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 202. XІV в.

~ XІІ в. (1159): Се бо грѣхъ ради наших посла Богъ на нас казнь сию [бурю с грозой]... Егда же погрѣбено бысть тѣло его, и тогда бысть тишина повсюду. Моск.лет., 67. XVI в.

(1446): Бысть знамение во градѣ Москвѣ в часъ 6 нощи: бысть тишина вельми велия, многимъ человекомъ спящимъ... потрясеся... градъ Москва. Львов.лет. I, 259. XVI в.

Похваляетъ пророкъ... нощию молитися: тогда бо бываетъ безмолвие и тишина велия. Ав.Кн.толк., 450. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г.

|| Тихая погода, безветрие; тж. перен. Онъ же въставъ запрѣти вѣтру... и бысть тишина (ἐγένετο γαλήνη). (Лк. VIII, 24) Остр.ев., 245. 1057 г.

[то же – Арханг.ев., 314. 1092 г.

]. Сию бо видяште мою крѣпость, о члц҃и, и видяште напрасное приложение вешти и бывъшую велию тишину отъ буря и прѣстание брани и даръ мира самѣми вештьми увѣдите, яко азъ есмь вьсѣхъ Бъ҃ (γαλήνην). (Пс. XLV, 11, толк.) Псалт.Чуд.&sup&1&sup&, 43. XI в.

Хрьсте Христовъ, християномъ упъвание... тружающиимъся тишина, на браньхъ побѣда (в греч. иначе: χειμαζομένων λιμήν ‘гавань для терпящих бедствие’). Стихирарь&sup&1&sup&, 14 об. XII в.

(1172): Ты [Бог] всемощенъ еси... творя от нощи дн҃ь, а от зимы весну, а от буря тишину. Ипат.лет., 554. Ок. 1425 г. (853): Таци святѣи Богородици ризу изнесоша в море [греки], скудъ омочиша; тишинѣ сущи, абие буря въста и потопляше корабля рускиа. Новг. I лет. (Н.), 513. XV в.

|| Отсутствие волн, бурления. В тои чясъ преста езеро от волнения своего, в тишину велию преложися. Ж.Кир.Б.&sup&2&sup&, 50. XVI в.

2. Мир, отсутствие войн. (1155)

: И быс<ть> тишина въ Русьстѣи земли. Новг.харат.лет., 82. XIII в.

(1159): А я ж<е>, брате, не лиха хотя тобѣ бороню не ходити, но хотя ти добра и тишины земли Рускыѣ. Ипат.лет., 500. Ок. 1425 г. И будет тишина [вар. XV–XVI вв.

: тихость] на земли, якож<е> не быс<ть> ни имат быти, понеж<е> послѣдняа ес<ть> (γαλήνη). (Сл.Меф.Пат.) П.отреч. II, 244. XV в.

(1203): А князь Романъ Мстиславичь ихъ [Ольговичей] приведе къ крестному целованию, и тако бысть смирение и тишина не на много. Ник.лет. Х, 36. XVI в.

(1389): Великое княженье вел<ь>ми укрѣпих и мир и тишину земли Русскои створих. Моск.лет., 216. XVI в.

А пана Сапѣгу съ пол<ь>скими и с литовскими люд<ь>ми отъ того вора отвести, чтобъ крови крестьянския не розливали, и земля бы въ тишинѣ стала. ААЭ II, 284. 1610 г.

Воротился [польский король] назад для тово, что турские люди пришли вь его землю, а в Рускои землѣ дал Бг҃ъ добрую тишину и покои. Куранты&sup&1&sup&, 27. 1617 г.

А обоихъ ихъ [вел. кн. Михаила Федоровича и Владислава, короля Польского] великихъ государствъ всякихъ чиновъ людемъ... межъ собою быти въ дружбѣ, и въ любви, и въ тишинѣ, и въ покоѣ навѣки, неподвижно. ДАИ VI, 428. 1653 г.

Тшилися [так в изд.]... иноцы... Бога молити о тишине и устроении мира сего. Беседа Вал.&sup&1&sup&, 163. XVII в.

– Тишиною, в знач. нареч. Мирно, без смуты. А про то де, что великого кнзя не стало и что де сын ево въ его мѣсто учинился, и про то де имъ вѣсть до ево Давыдовы грамотки дошла, и добро де то, что все тишиною совершилос<ь>. Куранты&sup&3&sup&, 91. 1645 г.

Въ тишинѣ – не участвуя в конфликте, выжидая. И для того здѣшние гсд҃а... с своим войском стоят в тишинѣ и своих людеи не роспускают. Куранты&sup&1&sup&, 195. 1638 г.

3. Душевный покой, бесстрастие

. Устрьмлениемь къ тишинѣ устрьмися, прѣпокои си болѣзнь, и вѣчьно съликуеши въ раи с мчн҃кы Хвы҃ (в греч. иначе: ὅρμῳ γαληνῷ προσορμίσθης ‘ты причалил к тихой пристани’). Мин.сент., 0136. Ок. 1095 г.

Подивися посту и възнакама рукама приими; егда бо и въ пещьхъ помагаеть, и въ ровѣ хранить, и бѣсы прогонить... и на свободу ны възводить, и многу тишину намъ даруеть, како не послѣдьнее безаконие есть, колико блг҃о имуще въ руку не любити его (τὴν γαλήνην)? Златостр.&sup&3&sup& (Г.), 148. XII в. Основание убо молчанию печали отложение, тишина ума. Корм.Балаш., 256. XVI в.

Изъ глубины срд҃ца вопию ти... избави мя, непотребнаго раба твоего... и тишину даждъ срд҃цу моему. Варлаам и Иоасаф, 14. XVII в.

~ XIV–XV вв.

Понеже пустыня покоя и ума почивания наилутчая родительница и воспитательница, а клевретъ и тишина мысли, и божественного зрѣния плодовитыи корень, истинная содружебница зъ Богомъ сопряжения духовного, а сего ради разжегся желаниемъ пустынного безмолвного жительства [св. Николай], отходитъ въ далечайшую пустыню, въ языкъ глубокихъ варваровъ, лопареи дикихъ. Курб.Ист., 330. XVII в. ~ XVI в.

|| Кротость, смирение. Воспитал есмь сего отрочате в простоте, в тишине, в делех самых добрых. Артакс.действо, 152. 1672 г.

– В сост. титула. При Л<ь>вовѣ княжѣньи и сн҃а его Юрья, при ихъ тишинѣ, хваля ихъ съдоровье, рукою грѣшнаго раба Бж҃ья Георьгья прозвутора скончашася книгы сия. (Евангелие-апракос) Зап. (Г.), 74. 1266–1301 гг.

4. Передача греч

. ἡ κατάστασις‘состояние; сан, достоинство’, воспринятого в знач. ‘спокойствие, покой’. Аще ли къто въ яцѣи убо чистителескѣи [так!] тишинѣ паче заповѣданыихъ канонъ поставленъ будеть, да отъвьрженъ будеть (ἐν... ἱερατικῇ καταστάσει). (Трул. 15) Ефр.корм., 155. XII в.