ТИХИЙ

1. Тихий, негромкий (о звуках)

. Къто того тихааго гласа услышатель бысть (προσηνοῦς)? (Похв. о Лазаре) Усп.сб., 384. XII–XIII вв.

(1167): И изглагола [кн. Ростислав] всю [молитву] до конца и взрѣвъ на икону самого Творца и нача глаголати тихомъ гласомъ, слезы от очию испущая. Моск.лет., 75. XVI в.

Вѣдяше [палач] его [царевича] насредь двора; и рече [Данило] к цр҃евичю: сие у тебя, гдр҃ь, новое ожерелейцо. Онъ же, аки агнецъ незлобливъ... отвѣща ему тихимъ гласом. Ж.ц.Дм., 13. XVII–XVIII вв.

– Как музыкальный термин. Тихимъ гласомъ – пиано. Гдѣ же концертъ, тамо тихиимъ гласомъ и не всѣмъ, гдѣ же всѣ вкупѣ поют, тамо гласнѣй. Мусик.грам.Дил.&sup&1&sup&, 218. 1679 г. Самымъ тихимъ гласомъ – пианиссимо. Якоже стих «Свѣте тихий»: здѣ и самым гласом тихим имаши пѣти. Мусик.грам.Дил.&sup&1&sup&, 217. 1679 г.

2. Спокойный, нешумный, свободный от суеты (о местах)

. Оба приидоша ото обители живоначал<ь>ные Трц҃и Сергѣева манастыря, и соглядаша сию обитель Прчс҃тые Бц҃и чст҃нго ея Успенья в Кириловѣ манастыри, и обрѣтоша яко мѣсто тихо и безмятежно. (Сл.Григ.Бог.) Зап. (Г.), 125. 1479 г.

(1406): Сеи же митрополит [Киприан] в старости велицѣ бывъ и разболѣся... идѣже есть церковь его опришняя... идѣже часто любяше быти, яко мѣсто тихо, и безмятежно, и покоино. Волог.-Перм.лет., 171. XVI в.

И рече апостолъ: аще кто хощеть въздержатися, легок на высоту быти изменою, да идет на особная места тихая, да ту празднуем молитвами, и алканием, и почитанием ума, и очищением. Васс.Патр.&sup&1&sup&, 415. XVI в.

|| Безветренный, спокойный; безопасный; тж. перен. Прѣиде [мученица Пелагия] мчн҃чско течение, зовущи своего жениха, и въ пристанище того тихааго приста (λιμένι γαληνοτάτῳ ‘в совершенно безветренную гавань’). Мин.Пут.&sup&2&sup&, 81. XI в.

Тиху бо сущу морю, въслѣплють долъфини (γαληνιώσης). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 171. XI в.

Пристанище тихое Хс҃ъ показа вѣрою и любъвию въ истину, Влдч҃це непорочьна, умомь непорочьнымь Бц҃ю исповѣдающимъ (λιμένα εὔδιον). Ил.кн., 228. XI–XII вв. Тобѣ бо надѣющеся, твоихъ млт҃въ просимъ на помощь... яко прочяя же наведеши [по вар.] на ны лочьшая [вм.: лучьшая] и въ пристанище наставиши тихое (εἰς λιμένα... τὸν γαληνότατον). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 408. XII в.

Аще къто... посрѣдѣ моря являемъ и бурею прибиваемъ, намѣнениемь крьстовьныимь въ тихо пристанище пристанеть. (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 409. XII–XIII вв.

Тиху сущю въздуху... вѣтръ створимъ от пахания (ἡσυχάζοντα τὸν ἀέρα). Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&, I, 315. XVI в.

А кречату егда пута разрѣшатся, тогда онъ напущается на стада лебединые... лѣтая по тихимъ заводемъ. Сл.Дан.Зат., 103. XVII в. ~ XIII в.

Итти с Березова в Мангазею бережно и усторожливо и ставитись под станом в крепких и тихих местех, чтоб судов волнами не разбило. Гр.Сиб.Милл. II, 174. 1603 г.

Аглинской островъ бол<ь>шии всѣх иных островов... воздух здравъ и тих. Козм., 236. 1670 г.

Дощеникъ... с камени сплыл и стал носом против воды; потянули, и онъ взбежалъ на тихое мѣсто. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 40. 1675 г.

3. Спокойный, благостный

. И многашьды убо прадѣдьне прѣимыи имѣние и добрѣ устроивъ е нищиими станеть отъ судия хвалимъ о томь, имьже добрѣ устроивъ, и тихомь лицьмь обѣты приемлеть, а иже оставить се, в мукы порѣемъ влѣчеться (ἱλαρῷ). Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 349. Къжъдо якоже изволение имать срдц҃мъ, не оть скрьби ни от нужда; тиха бо дателя любить Бъ҃ (Притч. XXII, 9: ἱλαρόν). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 22. XI в.

[то же – (2 Кор. IX, 7) Апост.Христ., 173. XII в.

; Сб.Тр.&sup&1&sup&, 123. XII–XIII вв.

]. Печаливъи мужь вьсегда лукавънуетъ, пръвое же лукавънуетъ, яко печалитъ Дх҃а Ст҃ааго данааго члк҃у тиха (τὸ δοθὲν τῷ ἀνθρώπῳ ἱλαρόν). Там же, 44. Трьпѣливъи тихъ, безмутьнъ, носьливъ присно обрѣтаеться (γαληνός). Там же, 161. Житиемь поживъ анг҃льскомь на земли и Ха҃ сътяжавъ, языкъ же и уста тихая, спс҃ти, бг҃огласе, помолися вѣрою различьно о величающихъ тя (στόμα τὸ γαληνόν). Ил.кн., 218. XI–XII вв. Мужа тиха дателя любить Гь҃, суетных же дѣлъ его не въспомянеть (ἱλαρόν). (Притч. XXII, 9) Библ.Генн. 1499 г.

Ни от скорби ни от туги дателя тиха любитъ Бг҃ъ (Притч. XXII, 9: ἱλαρόν). Изм., 321 об. ХVI в.

~ ХIV в.

(1089): Того же лѣта преставися Иоанъ митрополитъ Киевъскы; бысть же сеи хитеръ книгамъ и учению, милостивъ убогым, смѣринъ [так в изд.], тих и молчаливъ. Моск.лет., 13. XVI в.

Не бо присно того вижю, не бо и всегда тихо есть лице мое. Егда бо в час не вижю того, то и млт҃ву преносную продолжу того ради, ожидаа того... егоже и днеc<ь c>подобихся видѣти (ἱλαρόν). (Ж.Феод.Сик.) ВМЧ, Апр. 22–30, 731. XVI в.

|| Добрый, благосклонный. Умиление сльзовны етеры и тихи мысли срц҃е приготоваеть носити (ἠπίους). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 157. XI в.

Рабу же гн҃ю не подобает сваритися, но тиху быти къ всѣмъ, учител<ь>ну, трьпеливу зломъ (ἤπιον). (2 Тим. II, 24) Апост.Христ., 250. XII в.

Бѣ бо дивны... обычяемь украшенъ, тихъ, увѣтьливъ, кротъкъ, негнѣвьливъ, съмѣренъ... члв҃къ (γαληνός). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 393. XII в.

Чловк҃ъ въ истину явися и видимъ бысть нами, кротъкъ и тихъ цр҃ь (ἥσυχος). Толк.лит.Германа, 351. XII в.

Тѣмже подвизаемъся срдц҃мь скрушеномь растьргавъшю узы земныхъ вѣщии, яже заплетають когождо васъ дш҃ю, нъ да достоини будемъ узрѣти тихое лицѣ [вм.: лице] млс҃тваго Ба҃ нашего и внити в радость Его. Апокал., 105 об. XIII в.

Аще простимъ раба, то не абие тихыма очима на нь зримь, но крадуще помалу зримь на нь (в греч. иначе: οὐκ εὐθέως αὐτῷ τὸ ὅλον ὄμμα χαριζόμεθα не тотчас весь [т. е. благосклонный] взгляд дарим ему). Шестоднев Ио.екз.&sup&2 &sup&(Б.), 152. XV в.

Възлюбленне сыну, аще послушаеши мене, своего отца, далече дал<ь>ним сим блядивым, цѣл<ь>бу имъ давъ, пожри, пришедъ, тихимъ богом, мил ся имъ творя (εὐμενέσι). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 204. XVI в.

~ XI–XII вв.

Бѣ же отець его [Авраамия] всѣми чтимъ и любимъ, отъ князя честь приемля... милостивъ и тихъ къ всѣмъ, къ молитвѣ и ко церквам прилежа. Ж.Авр.Смол., 2. XVI в. ~ XIII в.

(1374): Пресвященныи митрополитъ Алексеи постави епископомъ Суздалю Деонисья, архимандритъ Печерьского манастыря, избравъ его – мужа тиха, кротка же и смирена, мудра и разумна. Моск.лет., 189. XVI в.

А как цр҃вич будет лѣт пяти, и к нему приставятъ для бережения и научения боярина честью великог<о>, тиха и разумна. Котош.&sup&1&sup&, 31. 1667 г.

|| Кроткий, смиренный. У тоя [женщины] кънигъчии бяше унъ, отрокъ зѣло добръ лицьмь и тихъ. Патерик Син., 367. XI в.

Иоана Златоустаго слово о кротъкых и тихыих и о гнѣвливыихъ, Ги҃ блв҃и. Златостр., 87. XII в.

[то же – ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1214. XVI в.]. Сущие дшв҃ьное смысленъ дх҃ъ есть, легко же и премудро вел<ь>ми, дх҃ъ уменъ и дробно вел<ь>ми, тихо же и сладко [ср. р. в соотв. с греч.] (γαληνόν). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 349. XIV в. ~ XII в.

Лѣпо бы намъ по вся дни, нощи и часы скорбѣти о гресѣхъ своихъ, всегда пририщюще кроткимъ и тихимъ срд҃цемъ. Сл. и поуч. против языч., 81. XIV–XV вв.

Поляне бо своих оц҃ь обычаи имуть кротокъ и тихъ и стыдѣнье къ снохамъ своимъ и къ сестрамъ. Лавр.лет., 13. 1377 г. Цр҃ь и великии кнзь Феодоръ Иванович всея Русии... зѣло тих и бг҃олюбивъ, не таков, яко отц҃ъ его. Котош.&sup&1&sup&, 17. 1667 г.

Такъ то и царя... омрачилъ [Никон], да к тому величаетъ льстя... благочестивѣйшаго, тишайшаго, самодержавнѣйшаго государя нашего. Ав.Кн.толк., 464. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г.

4. Медленный, неторопливый (о движении)

. Источьникъ тихъ вьсѣмъ приходящиимъ сладъко питье даваеть (ἡσυχάζουσα). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 160. XI в.

Князь бо милостивъ, яко источникъ тих, не токмо скоты напаяет, но и человѣки. Сл.Дан.Зат., 67. XVII в. ~ XIII в.

И мѣсто несведомо добротою видѣния: все древо благоцвѣтъно... все дыхание блг҃вонно, и четыре рѣки мимо текуще тихимъ шествиемъ. Кн.Енохова, 84. XVII в. ~ XIII в.

А въ тѣхъ дняхъ ѣхали тихимъ путемъ до полудня, а иногда и за полдень. Спафарий.Китай, 207. 1676 г.

– В составе названий знаков (знамен) и попевок в древнерусской певческой безлинейной нотации как указание на относительно медленный, неторопливый темп исполнения. Высокая, высокая с возводом, высокая с закрытою тихою, высокая с подъемом, высокая с помрачкою. Др.муз.ркп. (Браж.), 203. XVII в.

Голубчик тихий. Там же. Тихая помѣтка – название указательной пометы при знаках древнерусской певческой нотации для обозначения спокойного, относительно медленного исполнения мелодии. Тихая пометка, твердо – Т. Певч.азб., 156. XVII в. || Легкий, несильный (о ветре). Распростьрто же бѣ всямо поле весело купно и радостно, тихыми вѣтры подъвѣваемо (ἀνέμοις πραέσι). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 155. XII в.

И вълѣзе въ корабль съ мною, вѣтру сущю тиху (ἐπιτηδείου). Ж.Нифонта, 363. 1222 г.

Зефиръ, вѣтръ лѣтний, тих и гладокъ. Алф.&sup&1&sup&, 88 об. XVII в.

5. Исполненный покоя, свободный от волнения, смятения, страстей (о явлениях, состояниях)

. Цѣломудрия бо рачителе... вѣньць спсения и ризу приимутъ... Ту имъ явитъся жизнь и длъгота дъньи тихаа и безмутьнаа (γαληνιῶσα). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 36. XI в.

И тако у кроткоѣ Димитры обитати створи [cв. Григорий Богослов], рекше у доброѣ и у тихоѣ землѣ – Димитра бо земля нарицаеться. Изб. XIII в., 167. Бг҃ъ... црс҃тво ихъ [царя и наследника престола] тихо, и мирно, и безмятежно устроитъ. Ж.Серг.Нур.&sup&1&sup&, 197. XVI в.

Обрѣте [св. Корнилий] землю кротку и безмолвну, тиху и безмятежну, красну, исполнь всякого утѣшения и радости. Ж.Корн.Ком.&sup&1&sup&, 78. 1606 г. ~ 1589 г.

Разоренью псковскому сторонние недрузи радуютца и тщатца межъ людьми во псковскомъ государствѣ ссора учинить, надеясь на прежнюю, когда въ тихое время было, отъ чего милостивый Богъ нынѣ сохранитъ. ДАИ V, 11. 1666 г.

А егда сие злое корение исторгнемъ, тогда намъ будетъ вся благая и кротко, и тихо все царство твое будетъ, яко и прежде Никонова патриаршества было. Ав.Чел., 729. 1669 г.

А нѣцыи глаголютъ о скончанию его [Феодорита] приходящие ото оные земли, аки бы тихою и спокоиною смертию о Господѣ почилъ онъ святыи мужъ. Курб.Ист., 346. XVII в. ~ XVI в.

А будет тол<ь>ке вы на службу не поедете, либо вести будут тише и выслать не велят, и вы какъ мошно стерегите и сено все вывезите. Грамотки, 83. XVII в.

– Безл. предик. (1314): Въ Пльсковѣ почали бяху грабити недобрии люд<ь>е села и дворы в городѣ, и клѣти на городѣ, и избиша ихъ пльсковичи съ ·҃н· человѣкъ; и потомъ быс<ть> тихо. Новг.харат.лет., 322. XIV в.

А здѣсь нн҃е добрѣ тихо, и ни на кого людеи не наимуют. Куранты&sup&3&sup&, 105. 1646 г.

И въ нынешнемъ, государь Василей Елизарьевичь, во 174 году... въ новомъ Селегинскомъ острогѣ тихо и смирно и въ земляхъ шатости не слышать никоторые. ДАИ V, 50. 1666 г. – В знач. сущ.Тихо, с. Спокойствие. Ни от скорби ни от туги дателя тиха любитъ Бгъ҃... свершена есть в тисѣ мл҃стыня и добра. Изм., 321 об. ХVI в.

~ ХIV в.

Какъ камень объявится, и въ лунѣ станетъ, и не выйдетъ, или какъ мочь отъ человѣка не пойдетъ, и того масла взять восемь капель или десять, въ двухъ ложечкахъ въ бѣломъ винѣ выпить, и въ тихѣ побыть... выгоняетъ мочь и камень. Леч. III, 149. XVIII в. ~ 1672 г.

6. Угодный, приятный

. Истина кротка есть и невесела безумным, а лъжа сладъка и тиха (προσηνές). Пч., 284. XV в. ~ XIII в.

7. Неизвестный (об отсутствии сведений)

. – Безл. предик. А про бискупство Бременское во всемъ еще тихо, потому что послы из Свѣи еще на дороге. Куранты&sup&3&sup&, 56. 1646 г.

– Въ тихо, в знач. нареч. Скрытно, втайне. Аще ли кто въ тихо выдетъ из дому и на пути приимет бѣду, и мѣста не будетъ, гдѣ съкрытися, то таковыи мчн҃ческою смр҃тию умирают. Изм., 150 об. XVI в. ~ XIV в.

◊ Тихимъ обычаемъ. а) Скрытно, тайно

. А цесарево воиско стали в зимовых становищах... а стоят тихимъ обычаемъ. Куранты&sup&2&sup&, 122. 1644 г.

Из иных мѣстех опят<ь> &sup&.&sup&т҃&sup&.&sup& чл҃вѣкъ тихим обычаем сюди привезли (in der stille). Куранты&sup&4&sup&­, 148. 1649 г.

И аглинскихъ людеи всѣхъ выслали на верхную полубу, и имъ стало... нѣчемъ боронитца, и то все у нихъ учинилос<ь> тихимъ обычаемъ, и агличане, видя то, что они обмануты, учали говорит<ь> имъ и кричат<ь>. Куранты&sup&5&sup&, 77. 1652 г.

б) Организованно, в порядке. Из Гал<ь>ских ворот вышли все добрымъ тихим обычаемъ, что и одного чл҃вка не пошкотили, и с собою повезли четыре пушки. Куранты&sup&4&sup&, 203. 1650 г.

в) Кротко, ласково. Просили у нег<о> [царя] тѣхъ бояр на убиение, и црь ихъ уговаривал тихимъ обычаем, чтоб они возвратилися и шли назад к Москве. Котош.&sup&1&sup&, 115. 1667 г.

Тихою мѣрою – тайно. Покамѣсто то дѣлалос<ь>, и маришалъ Гоквинкуртъ тихихою [так в ркп.] мѣрою, а с ним пят<ь>сот члвкъ конныхъ людеи... в Пикардъскую землю поѣхалъ. Куранты&sup&5&sup&, 43. 1652 г.

Далъ Богъ тихо – о прекращении или отсутствии мора, эпидемии. Vmenne effzo dobbry westy dall boch vnas effzo thychgo da dobbro – Ich habe alle gutte zeytung gott gibtt mit vns alle stille unnd gutth. Сл.Шрове, 36. XVI в. ~ XV в.

Сказываете, у васъ, въ Колывани, далъ Богъ тихо: повѣтрия нѣтъ. Ревел.а. I, 139. 1565 г.

А въ Великомъ, государь, Новѣгородѣ милостию Божиею отъ морового повѣтрия далъ Богъ тихо. ДАИ III, 505. 1654 г.

А вѣстеи, гсд҃рь, в Карачеве никаких нѣт, все дал Бг҃ъ тихо. Переп.частн.лиц, 90. XVII в.