1. Движение: бег, плавание и т. п.
Приятъе же бо есть рѣчь приемлюшти подобоимѣния от суштааго истовое, якоже се скоро риштуштааго остра о течении гл҃еть (περὶ τὸν δρόμον). Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 669. Въздрадовася, яко исполинъ на течения пути (Пс. XVIII, 6: ad currendam viam). Гр.Вел. II, 834. XIII в.
Православнии же християне, иноцы и мирстии, и вси полатнии сановицы с ними... борзо течение ко святым церквам творяще... сами у себе пытаху и поведаху, како самодержец их казанцы злыя победи. Каз.ист., 165. XVI в.
И быс<ть> нѣгдѣ ехати ему [Никите] з горы, и взем коня за поворзъ, дабы его удержати течение, коню ж<е> наипаче разъярившус<я>, он же оглезну ногама своима, и сам не удержас<я> коня, и паде. Ж.Ал.Ош., 126. XVI в. ~ 1567 г.
Язон же со Еркулесом и со инеми спутники вшедши в корабль и спешно парусы подня, к незнаемым местам скоро прибеже, и по звездам течение творяше (в лат. иначе: notantibus stellarum cursum ‘наблюдая движение звезд’). Ист.Трои&sup&1&sup&, 15. XVII в. ~ XVI в.
2. Жизненный путь, поприще
. Законьно Хв҃и невѣста быс<ть>, прѣиде мчнч҃ско течение (τοῦ μαρτυρίου τὸν δρόμον). Мин.Пут.&sup&2&sup&, 81. XI в.
Нъ удобизною [вар.: по малу] тя обучаеть [пророк Давид] хотя, да ся и на прочая окушаеши; къ лѣствици бо подобьно наше житие и течение, якоже бо и на лѣствицю лѣзыи не можеть прѣди на высотѣ стати. Златостр., 63. XII в.
И Марку състольникъ достоинъ явися, страстотьрпьчьскою кръвию вѣрьное течение коньчалъ еси за люди пожьртвоуя и Христосу съобразуяся (τὸν της πίστεως δρόμον). Стихирарь&sup&1&sup&, 57. XII в.
Иоаннъ... добрѣ исполнивь течение свое, конець житию приатъ (τὸν δρόμον αὐτοῦ). Ж.Вас.Нов., 373. XVI в. ~ XI в.
Исправляютъ постническое течение. Ж.мт.Фил., 205. XVI–XVII вв. ~ XVI в.
Розстрига же, не стерпев обличениа и осрамотився, в той час смерти предаст его, и скончав течение подвига своего доблий мученик. Сиа же оставим до зде. Сказ.Авр. Палицына, 113. 1620 г.
3. Течение, истечение (жидкости)
. И нѣкоему водьнууму источнику кыпяштую воду обильнѣ испуштаюшту... сълучаеться течениемь мъногъмь и струями быстрыми въ двѣ рѣцѣ течениемь расходитися (ῥεύματι... τῷ ῥεύματι). Изб.Св. 1073 г.
&sup&2&sup&, 637. Течениемь твоихъ сльзъ очищься, нынѣ свѣта наслажаешися, Феоктисте, трьсвѣтьлаго (ῥοαῖς). Мин.сент., 032. Ок. 1095 г.
Руцѣ и нозѣ водьнымь трудъмь отѣкашета и распадахуся и течения ради гноинаго видима бяху (profluente sanie). Гр.Вел. II, 1160. XIII в.
Усужена быс<ть> глубокая и великаа удол<ь>, в нюж<е> множаиши вода сънидеся, юже и събрание едино именова, и блатины, и дьбри, и езерьскаа мѣста и рѣчнаа, яже текущаг<о> естьства воднаго под<ъ>яша на погориа течение. Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&, III, 328. XV в.
И жена, аще будет кровь текущи, течение ея в телеси ея ·҃з· дн҃ь въ сквернѣ ея (ἡ ῥύσις αὐτῆς). (Лев. XV, 19) Библ.Генн. 1499 г.
Листвие толчено и приято с уксусомъ... заключаетъ кровавое течение из ноздрей, такоже и изъ язвъ (stop per dat blodet d’neze). Травник Любч., 558. XVII в. ~ 1534 г.
Тогда видѣ Иордань рѣка Христа въ себѣ крещаема Христа и убояся Создателя своего и обрати течение свое назадъ. Х.Тр.Короб., 46. XVII в. ~ 1594 г.
4. Движение (небесных тел)
. Аште сътвориши кругъ утрь въ иномь крузѣ, утрьнии кругъ малѣи ся обряште, такоже и течение луньное нижьши сушти хуждии есть и обидеть скорѣе (ὁ δρόμος). Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 695. Егда Исус [Навин] сѣкии иноплеменники, и бысть солнце противо Гаваона, еже есть на полднях, ста Исусъ кр(е)стообразно, сирѣчь разпростре руце свои, и ста солнечное течение, дондеже враги погуби. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 14. 1675 г.
Аще в котором человеке ужас или переполохъ, и тому пустити кровь из левые руки из жил<ы> охрачные над мизинцомъ августа небесного и лунного течения въ 15 день. Леч. II, гл. 71. XVIII в.
~ XVII–XVIII вв.
Течение звѣздное – звездопад. (1202): Въ 5 часъ нощи потече небо все... и мнози видѣша течение звѣздное на небеси, и отторгахуся звѣзды отъ небеси на землю. Ник.лет. X, 34. XVI в.
5. Протекание, прохождение (времени)
. Слнч҃ьно же тѣло се сътворено бы, въ немьже свѣтъ събьранъ вьсуду испьрва просыпаныи яздить, се же и уставъ намъ дьньныи дьневьнаго течения тѣломь неприрочьнѣ съвьршае (τὸν δρόμον). Изб.Св. 1073 г.
&sup&2&sup&, 220. Да знаем... лѣтомъ течение и звѣздамъ расмотрение (anni cursus). (Прем. VII, 19) Библ.Генн. 1499 г.
Мы въ семъ пути несказанную нужу принели отъ непогодья; аднако, по суетному течению въремени, тотъ же часъ позабыли, какъ приехали. Петр, I, 269. 1698 г.