ТЕРЕТИ

B> ТЕРТИ, тру и трю. 1. Тереть; натирать.

Тогда начяста мя свьрбѣти очи, и бридость та сътужаше ему, да тьрти начя очи пьрсты. Патерик Син., 369. XI в.

Фарисеи бо и вси июдеи, аще не умыють рук тьруще, не ѣдят (ἐὰν μὴ πυγμῇ νίψονται τὰς χεῖρας). (Мк. VII, 3) Гал.ев., 83 об. 1144 г.

–Въ ст҃ыи великии четвертокъ... мыл<ь>ница топят и на печь льютъ, и попел посредѣ сыплют... и чехли вѣшают и убруси, и велят ся терти. Сл. и поуч. против языч., 15. XVI в.

~ XIII в.

Нача терти его [око] и натре болѣзнь оку своему. Ж.Ант.С., 181. XVII в.

~ 1578 г.

[то же – Ж.Ант.С.ц., 173. 1579 г.

]. И теръ [грудь] снѣгомъ и отъ тово было лехче. Пустоз.сб., 20. 1673 г.

– О высечении огня трением. Аще ли не бы в миру огня, не бы днес<ь> ис камене изссѣкаем [так!] и от дрѣва, тромо бо дрѣво огнь ражает, аще не имаше есс҃тво, откуду ражаетьс<я> (παρατριβόμενον). Козма Инд.&sup&2&sup&, 273. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

[то же – Шестоднев.Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 78. XV в.

]. – О пытке. И мы... велѣли его передъ собою, розжегши клещи, терть по спинѣ, и съ огня онъ не прокричалъ и не промолвилъ ничего. Сл. и д. I, 279. 1636 г.

2. Вытирать

. А на воду бы лошади водити брежно... и на дворе из жолоба овсомъ передъ собою кормити, попонами терти и покрывати. Дм.К., 54. XVI–XVII вв.

Prinesz mne vteralnik ia chotzu ruki tertt... drogen. Псков.разгов. I, 192; II, 130. 1607 г.

А клятвою тою – дурно молыть! – гузно тру. Ав.Ж., 40. 1673 г.

3. Повредить трением (при движении и соприкосновении с чем-л.)

. И принесли к ним те казаки стрелу, а на неи нарезано 11 шайтанов с рубежи, а поперек шайтаны резаны, и железо стрельное терто. Гр.Сиб.Милл. II, 212. 1609 г.

4. Перетирать (перетереть)

, растирать (растереть), измельчать (измельчить). Он де тот табакъ терши тому Ондрюшке Котлову и Семенке Сулешу продавал. Якутск.а., карт. 1, № 1, сст. 738. 1640 г.

И наборщики бы... росписывались имянно, и кому терть киноварь, и тередорщичьи имяна во всякую страницу ставили. Пам.наборщ., CXXIII. 1664 г.

Корение же тоѣ травы варено в водѣ терти сквозѣ сита или сквозѣ платъ. Травник Любч., 176. XVII в.

~ 1534 г.

Искуснии врачеве глю҃ть, что то древо мѣлко толчено, или скоблено, или пилою терто, и потомъ его положимъ в винѣ... и то стружение всыплемъ ту, и то пускаемъ во очи бол<ь>ные (ghesaget ‘пилено’... un to pulver ghebrēt ‘толчено в порошок’). Там же, 317. Да то же золото терти пилою и ясти и пити с ним, у которого члв҃ка злая лихая короста. Травник, 120 об. XVII в.

Золотник турскаго купоросу, да нашатырю золотник... кирпичу тертаго жженого... все то сложить вместо да терть гораздо и квасити... во стклянице и квася положити в ту водку золоченое серебро. Цветник, 53 об.–54. XVII в.

|| Изготавливать что-л. с помощью перетирания исходных компонентов. В то ж<е> время црв҃ъ мужъ... дал икону писати намѣстную црв҃у писцу... идыи же писець на орудие, застави гусаря терти вапы. Изм., 386. XVI в.

~ XIV в.

5. Молоть

. Пакы Орнанъ, егда възрѣше и видѣ аггл҃а, четыре же сн҃ы его с ним скрышяс<я>, иже в то время тряху на гумнѣ пшеницу (terebat). (1 Пар. XXI, 20) Библ.Генн. 1499 г.

6. Пилить

. Лѣсъ вдоль и поперегъ тереть пилами. Петр, I, 115. 1696 г.

– О пытке деревянной пилой. Тъгда цср҃ь повелѣ, гл҃я: приведѣте ми дрѣводѣлю и пилы. Пришьдъшема... дрѣводѣляма, рече има цср҃ь: възьмъша съсуды, посрѣдѣ повѣшьша, прѣтьрѣта ю, она же начаста тьрьти ю, пилѣ же влачимѣ притуплястася, не прикасающися ст҃ѣи дв҃ѣ, и паче же тьруща прѣломиста пилу посрѣдѣ... възложиста пилу на главу ея, и яко въсхотѣста тьрьти пилою, прѣломися пила посрѣдѣ (πρίζειν... ἑλκύσαντες... ἑλκύσαι). (Муч.Ирины) Усп.сб., 148. XII–XIII вв.

– Образно. Тереть пилою, жить с милою. Сим.Послов., 197. XVII–XVIII вв.

7. Топтать (зд. о частом хождении)

. Аште види<ши> мужя съмысльна, освитаи у него, и прагы двьрни его да тьреть нога твоя (ἐκτριβέτω). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 595.

8. Опустошать. (1311)

: И сослаша [немцы] с поклономь, просяще мира, новгородци же мира не даша. И стояша ҃&sup&.&sup&г&sup&.&sup& дни и ҃&sup&.&sup&г&sup&.&sup& ночи, волость труче, села великая пожгоша, обилие все потравиша. Новг.харат.лет., 318. XIV в.

(1477): И по семъ, едя до рубѣжя, на Прощенику двѣ ночи стоялъ [Ярослав], а на Мелотове 3 ночи, а все то волости псковьскыя тручи на 40 версть 5 ночеи. Псков.лет. II, 208. XVI в.

9. Перен. Мучить

. Не ужасаитеся софизматовъ ихъ, но стоите токъмо во православнои вѣре крѣпце и пребываите бодре и трезве, яко верховныи Петръ рече [1 Петр. V, 8], да не трутъ васъ мысленные звери. Курб.Пис., 427. XVII в.

~ XVI в.