ТЕПЛЫЙ

1. Излучающий, дающий тепло

. Земля сухо и студено ес<ть>, вода же студено и мокро... огнь теплъ и сух, якож<е>... ҃и творении гл҃ть четыремь стихиомь (θερμόν). Козма Инд.&sup&2&sup&, 56. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

Якоже при мокрѣ земли, егда теплыми лучами восияеть слн҃це, тогда пары мьгленыя вывлекуться изъ глубины (θερμοτέραις). Пч., 257. XV в.

~ XIII в.

Ти ничтоже нѣсть просто едино, ни празно от видимыхъ, но суха земля и студена... огнь теплъ и сухъ (θερμόν). Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 238. XV в.

Ярославна рано плачетъ... а ркучи: свѣтлое и тресвѣтлое слънце! Всѣмъ тепло и красно еси. Сл. о п.Иг., 39. 1800 г. ~ XII в. – В знач. сущ. Тепло и Теплое, с. Теплота, тепло. Виждъ, чъто ти гл҃еть Псание: аще будете дъва, то тепло има будеть (Еккл. IV, 11: θέρμη). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 10. XI в.

На печи ж, кудѣ тепло, пускают, в горницѣ сковорода желѣзная. А.Свир.м., № 379, сст. 2. 1674 г.

Учитель [ученикам]... Школы двери и окна напрасно не отворяйте, но паче тепло в ней збирайте. Шк.благочиние, 99. XVII в.

– Об одном из четырех природных состояний. О четырехь стихиахь рекше съставѣхъ гл҃ѣмь, яко землю, прежде суху сущю, утверди Бг҃ъ... воду... врьху земля устави... пакы выше сихъ въздуха простре студена, и пакы выше того огнь, еже есть теплое (τὸ θερμόν). Козьма Инд.&sup&2&sup&, 88. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

Яко образ сущи сего мира утроба чревнаа... в неиже и теплое, и студень, и сухое, и мокрота ес<ть> (θερμότης). Там же, 232. В четырех вещеи вѣруемъ тѣло чл҃че состоится, глщ҃е: от тепла, от студена, от суха, от мокра – еж<е> есть от огня и от воды, воздуха и моря. Изм., 320 об. XVI в.

~ XIV в.

|| Обжигающе горячий. И вълазящу [на остров – о Савве] сълучися от зависти дияволя спс҃тися [вар. XVII в.

: въпастися – καταπεσεῖν] ему въ мѣсто велико опарно, и теплѣ нѣкоеи въшедши парѣ, огорѣ ему лице и съ брадою (θερμῆς... αἰθάλης). Ж.Сав.Осв., 105. XIII в.

Теплыѣ воды – горячие источники; целебные воды. Се же подъземное, отнюдуже и теплыя воды исходять по мѣстомъ различнымъ, и от огня сущаго подъ землею въстапляема дивно (τὰ θερμὰ ὕδατα). Хрон.Г.Амарт., 304. XIV в.

~ XI в.

(1328): Банско убо мѣсто именуемо ради текущихъ теплыхъ водъ, въ церкви первомученика Стефана. Ник.лет. Х, 198. XVI в. И источники многия теплых вод; великое исцѣлѣние и здравие от тѣх теплых вод от всяких болѣзней члч҃ескому естеству бываетъ. Козм., 47. 1670 г.

2. Сохраняющий теплоту, нагретый, теплый

. Насыштяяся многосластьнааго пития, помяни пиюштааго теплу воду отъ слъньца въстопѣвъшу. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 237. И сну мало нашедшу, видитъ [Филарет] предъ собою инока стояща, свѣтла лицемъ и просвиру влагающа въ руцѣ его... И явивыйся рече: азъ есмь Антоний Сийский, и невидимъ бысть. Просвира же оста въ руцѣ его тепла. (Чел.Лаз.) Суб.Мат. IV, 262. XVIII в.

~ 1668 г.

|| Неостывший (о человеческом теле). Тогда прияхомся за нь, да тѣло и еще бяше ему тепло, а душа его бяше к Богу отошла... яко начахомъ одѣвати тѣло, обрѣтохомъ, яко жена бяше. (Сл. о св.старице) ВМЧ, Окт. 19–31, 2043. XVI в.

Начаша копати... обретоша главу вновь заклану, нову и теплу, кровь точащу. Пов. о начале Москвы&sup&1&sup&, 229. XVII в.

~ XVI–XVII вв.

|| Размягченный теплотой. И прием [священник] мало воску теплаго и влѣпляет власов отрѣзанных [у новокрещеного], и тако сохранит их въ стѣну црк҃овную. Требник, 22. XVI в.

|| Свежеиспеченный (о хлебе). Раби есми ваши и нн҃ѣ завѣщаите завѣтъ нам. Се хлѣбы наши теплыя вложихом въ нже дн҃ь поидем приити к вам, нн҃ѣ же пресхоша и быша источени (θερμούς). (Нав. IX, 11–12) Библ.Генн. 1499 г.

|| Натопленный. Сидяшту ти въ зиму въ теплѣ храминѣ и без боязни изнаживъшуся, въздъхни, помысливъ (о) убогыхъ, како клячять надъ малъмь огньцьмь съкърчивъшеся. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 240. (1095): И рече Бяндюкъ Итлареви: зовет вы князь Володимеръ, реклъ тако: обувшеся в теплѣ избѣ (и) заутрокавше у Ратибора, приѣдите ко мнѣ. Лавр.лет., 228. 1377 г.

Отрочя бо твое, носящу ти его сѣмо, на пути студению изнемогши, тебѣ мнится, яко умре; нн҃ѣ же в теплѣ келии съгрѣявся, мнит ти ся, яко оживе. Ж.Серг.Р.Епиф.&sup&2&sup&, 102. XVI в.

~ 1418 г.

Таж привезли в Брацкой острог... Сидѣлъ... в студеной башне... Перевелъ меня [Пашков] в теплую избу, и я тутъ... зимовал скован. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 32. 1675 г.

|| Имеющий отопление. (1445): Того же лѣта постави архиепископъ Еуфимей церковь камену святаго Еуфимья теплую у себе в сѣнехъ. Новг. I лет. (Н.), 425. XV в.

Погостъ Дмитровской на р<еке> на Вохнѣ, а въ немъ... теплая церковь мученика Христова Георгия. Кн.п.Моск. I, 87. 1574 г. А надъ лавками горницы теплые и холодные, и чюланы... и всякие упокои. ДАИ Х, 310. 1683 г.

– В знач. сущ. Тепло, с. а) Теплое место. Уксус ставити из доброг<о> сусла и в брежении и в теплѣ держат<и>. Дм., 124. XVI в.

Бродилъ в одной рубашке и босиком на Устюге [юродивый Федор]... сказывал мнѣ: ногами-теми, что кочением мерзлым, по камен<ь>ю-тому де бью, а какъ де в тепло войду, зѣло де рветъ и болитъ. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 50. 1675 г.

б) Теплое кушанье, теплая пища. По вечерни... входятъ братия въ трапезу и ядятъ не студено, но тепло, отъ обѣда до вечера соблюдено на углии. Столов.обих.Новоспасск.м., 110. 1649 г.

3. Согревающий тело, защищающий от холода (об одежде)

. Велѣлъ есми тебѣ дати платно теплое. Крым.д. II, 15. 1508 г.

Сговорилъ есмя съ Епестемиею... Платья съ нею: сукно на однорядку... да шушунъ теплой ношенъ, да ожерелье жемчюжное. АЮ, 419. 1612 г.

Не имея теплыя одежды зимою, и клаше [Иулиания] в сапоги своя скорлупы орешныя и тако ходиша в них босыми ногами. Пов.Ульян.Осор.&sup&1&sup&, 418. XVII в.

4. Без холодов (о погоде, времени года). (1435)

: Того же лѣта весна была тепла, и лѣто студено да и мокро. Ерм.лет., 149. XV в.

(1476): Мѣсяца ноября 1 мороз велик был, назаутрее снѣг шол немного; въ 3 рѣка Москва стала; заговѣв опять тепль, и рѣка испортилася. Увар.лет., 309. XVI в.

А что у шведов належит в Датцкои землѣ, и держали они на другои ден<ь> празника Великого дня молитву и великую радость... и счастье на Датцкоую землю от ннешняго доброго теплого погодья. Куранты&sup&5&sup&, 120. 1658 г.

– Тепло, с., безл. предик. Тепло, нехолодно. Въ 22 день... день был пасмурен, а ночью тяпло. Днев.зап. ПТД, 193. 1665 г.

Дѣлать намъ... то церковное дѣло противъ прежней записи, какову мы на себя запись дали, какъ тепло будетъ и какъ каменное дѣло доведетца дѣлать. АЮБ II, 657. 1679 г.

– В знач. сущ. Тепло, с. Теплая погода. (1161): Ста вся зима тепломь и дъжгемь, и громъ быс<ть>. Новг.харат.лет., 69. XIII в.

(1228): Тогда ж<е> оканьныи дияволъ... въздвиже на Арсения, муж<а> кротка и смерена, крамолу велику, простую чадь... и поидоша на владыцьнь дворъ, рекуче: тог<о> дѣля стоить тепло дълго, выпровадилъ Антония влдк҃у на Хутино, а самъ сѣлъ, давъ мьзду кн҃зю. Там же, 217. (1473): И какъ приехала сила великого князя, Богъ пусти тепло, и снѣгъ съидѣ. Псков.лет. II, 195. XVII в.

|| Жаркий. (1145): Стояста &sup&.&sup&в҃&sup&.&sup& нед<ѣли> пълне, яко и скрягуце, теплѣ вел<ь>ми переже жатвы, потомь наиде дъжгь. Новг. харат.лет., 52. XIII в.

5. Усердный, ревностный

. Аще бо будяше братъ [провинившийся] легъкъмь срд҃цьмь и теплъ на любъвь Бж҃ию, то сии въскорѣ разумѣвъ свою вину, падъ поклоняшеся, прощения прося отъ него прияти. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 91. XII–XIII вв.

Вѣмъ твоя дѣла, яко ни студенъ еси, ни тѣплъ, еда студенъ бы былъ ни [ἤ ‘или’] теплъ, тако яко обуморенъ еси: ни теплъ ни студенъ (Откр. III, 15, 16 и толк.: ζεστός.. ζεστός... ζεστός). Апокал., 22 oб. XIII в.

Аще кто не комкаеть трижды от года до года, то всуе нарѣцаеться хр҃стьянинъ [в изд.: хр҃стьянины], а ни теплъ ни студенъ. Сл. и поуч. против языч., 170. XIV в.

Ествомь добропокорливо волъ... теплъ на желание конь... страшивъ елень (θερμός... πρὸς ἐπιθυμίαν). (Шестоднев) Мерило пр., 62. XIV в.

[то же – Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 556. XV в.]. (1078): Бѣ же Глѣбъ милостивъ на убогия и страннолюбивъ, тщание имѣа ко ц(е)рквамъ, теплъ на вѣру и кротокъ. Радзив.лет.&sup&1&sup&, 81. XV в.

6. Горячий, искренний

. Огневи предана стр<а>с<тотер>пця, Хе҃, видящи мчн҃це [вм.: мч҃нца – ἡ μάρτυς] Агафоники, теплою любъвью к нима съходящися, ликоваше (в греч. нареч.: θερμῶς πόθῳ вм. ожидаемого: θερμῷ πόθῳ). Мин.окт., 100. 1096 г.

Ст҃е Николае... молитвою... призываемъ, скоро варяеши ты, яко помощьникъ и заступьникъ теплъ (θερμός). Мин.праздн. (Ил.), 334. XI–XII вв.

Яко заступьникъ теплыи и помощьникъ скърбящиимъ молитвами си съпаси, священиче Николае (θερμότατος). Мин.дек.&sup&1&sup& I, 381. XII в.

Бездьна теплыихъ твоихъ сльзъ потопи бѣсовьская воиньства (θερμῶν). Там же, 599. (1015): Радуитася, Бж҃ьими свѣтлостьми явѣ облистаеми [так!]... бѣсы отгоняща... свѣтил<ь>ника предобрая, заступника теплая, суща съ Бм҃ь [о Борисе и Глебе]. Лавр.лет., 138. 1377 г.

(1015): Дш҃а тепла, яко огнь горя, не угаснет, дондеже истынет (θερμή). (Сир. XXIII, 21) Библ.Генн. 1499 г.

Въ Александрии же безъпрестани ихъ бысть вражество тоземцемъ на иудѣя, понеже Александръ теплыя помощникы обрѣте на египтяны и въздасть имъ поспѣшениа ради честь, да живуть равно съ еллины (προθυμοτάτοις). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 191. XV в.

~ XI–XII вв.

(1407): Отпѣвшихъ обычное правило и сѣдши на трапезе ясти, боляре же его и слуги предстоящимъ и теплые хлѣбы представляющимъ, и абие тѣмъ теплая молитва къ Богу и угоднику Варламу приближашеся. Львов.лет. I, 223. XVI в.

Богожеланный же мужь, теплый душею Владимиръ, теплотою любовною къ вѣре Христове разжигашеся и неотложнымъ желаниемъ сердце свое и умъ простираше къ приобщению божественныя благодати святаго крещения. Кн.степ., 88. XVI–XVII вв.

~ 1560-е гг. Зѣло вѣра и ревность тепла ко Христу была, не видалъ инова подвижника и слезоточца такова. (Ав.Ж.) Пустоз.сб.&sup&1&sup&, 50. 1675 г.

– В знач. сущ. Теплое, с. Горячность. Простыи онъ обычаи, разумьное ли... ли кротъкое, въ любъви ли теплаго, вся убо та, аще различьна, къ себе многовидьна паче, нъ къ оному убо въ едину купьно и на скупь пришьдъша... единовидьно добродѣтели... съвьршиша (τὸ ἐν ἀγάπῃ... θερμότατον ‘теплоту (горячность) в любви’). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 162. XII в.

|| Настоящий, преданный. Ничтоже будеть лучьше и слажьше любьви, теплыи бо другъ что не створить за друга (γνήσιος). Пч., 56. XV в.

~ XIII в.

◊ Теплый Духъ – о Святом Духе

. Такоже и кровь Его [Христа] живую и теплую пиюще со истекшею водою отъ безсмертнаго ребра Его, очищаемся отъ всякаго грѣха, теплаго исполняющеся Духа, теплу бо... якоже отъ ребра Господня, чашу пиемъ, понеже отъ живыя плоти Христовы и теплыя Духомъ тепла намъ кровь и вода истече. (Чел.Ник.Пустосв.) Суб.Мат. IV, 58. 1665 г. – Ср. топлый.