ТЕМНИЧНИКЪ

1. Находящийся в тюрьме, заключенный, узник

. Гь҃ хваля будуштяя одесную [в изд. раздельно] и гл҃я: идѣте блг҃словлении Оц҃а моего, ничьсоже иного не помяну, нъ яже къ ништимь, и штужимъ, и нагымъ, и тьмьничьникомъ милостыни (εἰς τοὺς... ἐν φυλακῇ). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 374 [то же – Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 567]. Аще влд҃ка земльныи посълеть кънигы въ тьмьницю пращая тьмьничьникы, то колика имъ будеть радость и веселие (τοὺς ἐν δεσμωτηρίῳ). Златостр., 35. XII в.

(1058): И бяше Бъ҃ съ Иосифом... и да ему блг҃дть пред страж<е>м темница и вдасть старѣишина стража темница в руцѣ Иосифу вся темничникы, елико их в темницѣ (πάντας τοὺς ἀπηγμένους). (Быт. XXXIX, 21–22) Библ.Генн. 1499 г.

[то же – Хроногр. 1512 г.

, 53. 1538 г.]. (1058): Помнѣтѣ и милуите странныя, и убогыя, и темничники и своимъ сиротамъ милостиви будите. Новг. IV лет., 119. XV–XVI вв.

В Каргополи тѣмничником заключеным в милостыню дано три алтына. (Кн.прих.-расх.моск.пос.стр.Андр.) Арх.Он. 1670 г.

Сынъ же Щиловъ в четыредесять день давалъ нищим, и темничникомъ, и церквам, и страннымъ болши и прежняго въдвое. Пов. о Щиле, 132. XVII в.

2. Страж, тюремщик

. Епсп҃ъ въпраша прозвутера, како излѣзе ис тьмьниця и како пакы въниде, не вѣдущю тьмьничьнику (ἄνευ τῆς εἰδήσεως τοῦ φύλακος). Патерик Син., 190. XI в.

Азъ убо се непщюю сп҃сние велие, еже... си всѣхъ злы свободны створити и ходити сѣмо и онамо свободнии во ослабѣ, не сущу темничнику, не сущим слугамъ (οὐκ ὄντος δεσμοφύλακος). Диоптра Фил.&sup&1&sup&, 573. 1388 г. Иосифова же мт҃и в темници сѣдящи, гл҃аше къ темничникомъ, яко си вѣсть и древле ми прииде от Апата (πρὸς τοὺς φύλακας). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 323. XV в.

~ XI–XII вв.

Фекла же... воставши нощию, снемши с себе мониста, дасть вратнику, и отверзе ей двери, и иде в темницю; и давши темничнику зерцало сребрено, вниде къ Павлу, и сѣдши при ногу его, послушаше величии Божии (τῷ δεσμοφύλακι). (Муч.Феклы) ВМЧ, Сент. 14–24, 1380. XVI в.