ТВОРЪ

1. Внешний вид, наружность

. Касандра низка, круговатымъ лицемъ, чиста зѣло, мужескымъ творомъ, доброноса и доброока, чрънама зѣницама (ἀνδροειδὴς τὴν πλάσιν). Хрон.И.Малалы, V, 12. XV в. ~ XIII в. || Маска. А аште и творить [просящий обол], то паче достоино ес<ть> того ради помилованъ быти, якоже тако гладомь томимь ес<ть> ти толикь творь възлагати на ся, нъ и то нашеа лютости зазорь есть (προσωπεῖον). Златостр.&sup&1&sup&, 38. 1474 г.

2. Устройство

. Аще всего сл҃нца очнымь творомь въмѣстити не могу, то нѣ ли ми на свое трѣбование довол<ь>нѣ на не взирати (τῶν ὀμμάτων καταστάσει). Кир.Иерус.Поуч.огл., 120 об. XIII в.

3. Свойство, качество

. Лѣпо бяше и творомъ был<ь>ныимъ и древесным и симъ единѣмъ быти, а не инако и инако въ образѣ же и величьствѣ и румяньства устроехъ, ниже сладка, ниже тепла или студена, но якоже та единовидна и сия (τὰς ποιότητας βοτανῶν). Диоптра Фил.&sup&2&sup&, 194 об. XV в. Румяньствомъ творъ различенъ и пестръ, еже имамы на лици (τῇ τῶν χρωμάτων μὲν ποιᾷ διαφορὰν ποικίλην ‘качеством цвета разнообразный вид’). Там же, 200.

4. Притворство

. Видѣхъ ины от приснопоминаемыхъ онѣхъ [старцев] съ сѣдинами анг҃ловидными... вънѣуду убо кротъкы вся, приступьны, свѣтлы, бесъ твора [ср. Ио.Леств.&sup&1&sup&, 29. XII в.

: бес <т>вара; ГИМ, Муз. № 6611, 44. XV в.

: непрелестно] имуща и безъ ухыщренья, без лукы и слово, и обычаи – дѣло не в м<н>озѣхъ обрѣтаемо; утрьуду же въ дш҃и Бмь҃ самѣмь и игуменомь, акы цѣли младенищи дышюще и яро и утвержено умное око на бѣсы и на сласти имуща (ἄπλαστον... καὶ τὸν λόγον καὶ τὸ ἦθος). Ио.Леств.&sup&3&sup&, 24 об. 1334 г.

– В знач.нареч.Творомъ. Притворно. Вси, иже Га҃ прихватити хотяще, ходяще простѣ, и не творъмь, и не пьстротою... акы къ учителю въ ученихъ безъ заяпа [ἀπεριέργως ‘бесхитростно’] приидѣмъ (ἀπλάστως). Ио.Леств.&sup&1&sup&, 132 об. XII в.

5. Театральное действо

. Едину же истиньнии премудрости въздрьвноваша Хсв҃и ученици... ибо первии [эллины и иудеи], яко въ скинию творъ судящи, чюжимь же лицемь себе украсиша... не вѣдуще, яко предъ всѣми свободьна быти подобаеть философа (ἐν σκηνῇ δρᾶμα ὑποκρινόμενοι ‘на сцене разыгрывали драму’). Хрон.Г.Амарт., 238. XIV в. ~ XI в.

6. Строение, композиция

. Мы же... временьника сего малаго... изложихомъ... еже вся же истина непосивна [вм.: всю же истину непосивну] и неукрашена [вм.: неукрашенъ] зѣло имѣяи творъ (ἀκατάσκευον σφόδρα... δραματουργίαν). Хрон.Г.Амарт., 28. XIV в. ~ XI в.

7. Выдумка, навет, клевета (?). Тъи же [святой] с дыханиемь дх҃овныим от Ефеса исходит... въ ҃црюющии град... в цр҃ь дворъ въскорѣ входити [вм.: входить] и ухищрение от супротивныих обличи, слуха цр҃я проказивыихъ творовъ очистивъ (Ж.Акак.) ВМЧ, Апр. 8–21, 498. XVI в.

8. Передача греч.

θέσις ‘принятие, соглашение’, понятия, противоположного φύσις‘природа’: античная философская оппозиция φύσει καὶ οὐ θέσει‘по природе, а не по (взаимному) соглашению’ в христианской трактовке положения Бога-Сына по отношению к Богу-Отцу осмысливается как соотношение ‘по природе, а не по положению’, где под ‘положением’ (θέσις) в данном случае понимается ‘усыновление’; по отношению к людям, принявшим христианскую веру, ‘усыновление’ происходит через благодать. Желанию укромьнууму приближися, мч҃нче, творомъ бж҃ася (θέσει θεούμενος). Мин.Пут.&sup&3&sup&, 115. XI в. Вѣруяи въ Сн҃а не осудитьс<я>, нъ преступить от см҃рти в животъ, а не имляи вѣры Снв҃и, не узрить жизни, нъ гнѣвъ Бии҃ придет на нь, Сн҃ъ убо Би҃и есть родомь, а не творомь (φύσει καὶ οὐ θέσει). Кир.Иерус.Поуч.огл., 101 об. XIII в.

Павелъ рече... «О Хсѣ҃ бо Ис҃ѣ блг҃овѣщениемъ азъ вы породихъ» [1 Кор. IV, 15]. Здѣ бо не сыи по есс҃тву – сн҃ъ учн҃ием сн҃ъ быс<ть>, а ондѣ родомъ сн҃ъ истиненъ сн҃ъ не якоже вы, кр҃щаеми нн҃ѣ, бываете сн҃ове Бж҃ии, бываете бо и вы сн҃ове, но творомъ по блг҃одати (γίνεσθε γὰρ καὶ ὑμεῖς υἱοὶ, ἀλλὰ θέσει κατὰ χάριν ‘и вы делаетесь сынами [Божиими], но по усыновлению через благодать’). (Кир.Иерус.Поуч.огл.) ВМЧ, Март 12–25, 931. XVI в.

9. Причастие, причастность, сопричастность

. Црс҃твие непоколѣблемое, цр҃ствие приятъ, Василииске славне, и прѣстоиши цр҃ви силъ... поеши, блж҃не, непрѣстаньную и блж҃еную пѣс<нь>, свѣтьлостьми творомъ Бжи҃емь [Мин.май&sup&1&sup&, 103. XII в.: причащениемь бж҃ьствьныимь] прѣсвѣтьло озаряемъ (κατὰ μέθεξιν). Мин.Пут.&sup&3&sup&, 92 об. XI в. Евъжину прамт҃рьну любящи, посивьное приятъ, повелѣниемь къ Бу҃ божащися и бывъши бжс҃твьная творомъ [Мин.май&sup&1&sup&, 167 об. XII в.: Божиемь причастиемь] Бъ҃, сего ради тя, прбл҃женая Феодосие, вѣрьно блж҃имъ (γενομένη θείᾳ μεθέξει Θεός). Там же, 119 об.