ТАТЬБА

1. Воровство, кража

. Стыдися... (м)ѣста, на немьже жив(е)ши о татьбѣ (περὶ κλοπῆς). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 374. Отъ ср҃дца бо исходять помышления зъла: убои... прѣлюбодѣяния, татьбы, лъжьная послушьства, хульногла҃ние, си суть сквьрнящая члв҃ка (κλοπαί). (Мф. XV, 19) Юр.ев., 54 об. 1119–1128 гг.

Два же образа еста татьбы: ово убо... явленая татьба, ово же неявленая татьба. Новг.корм., 323. 1285–1291 гг.

Мы аще рекше въ цр҃кви станемъ, а умъ нш҃ь мыслить не бже҃ственная, но... помышляемь на грабление чюжая... на мьзды тщимся, на рѣзы, на татьбу и на разбои. Сл. и поуч. против языч., 69. XIV в.

А любучанъ дву человѣкъ... поимали въ татбѣ надо пчелами. Польск.д. I, 154. 1494 г.

Елизареи Безобразов... велѣл нас привесть к себѣ... припинае де к нам, что мы на нево извещали гс҃дрю цр҃ю... Михаилу Федоровичю всеа Русии въ его воровствѣ, в тотбѣ и в посулех, что он живучи в Корачевя крал лошеди, и свин<ь>и, и куры. Южн., 85. 1615 г.

А будетъ кто на службѣ у кого украдетъ лошадь, и ему за тое татьбу руку отсѣчь. Ул.Ал., 83 об. 1649 г.

Ево ж крс҃тьяне приведены в приказною избу с поличным поимоны на тадбѣ, и в воровствѣ винилис. Переп.Безобразова&sup&1&sup&, 48. XVII в.

Головная татьба – похищение и продажа людей. Написано есть въ заповѣди Иоана Постьника: аще кто украдеть головныя начальныя татьбы, да не придеть въ чистительство (κεφαλαιώδη κλέμματα). (Вопр.Кирика) РИБ VI, 46. 1285–1291 гг.

~ XII в. Церковная татьба – похищение церковного имущества. Ц(е)рковная татба, мертвецов волочат, кр(е)стъ посѣкутъ... тѣ всѣ суды ц(е)рквам Б(о)жиим даны суть. Стоглав&sup&1&sup&, 353. XVI в. ~ 1551 г.

2. Судебное дело о краже

. А которой приставъ поѣдетъ на татбу, ино ему ѣздъ имати вдвое, платить татю виноватому, а тол<ь>ко не выметъ татбы, ино приставное и дверское платить тому, кто пристава взялъ. Псков.суд.гр., 16. XVI в. ~ XV в.

3. То, что украдено

. Аже будеть, рече, татьба велика, а не уложать ее отаи, нъ сильну прю съставять передъ княземь и передъ людьми, то не достоить того ставити дьякономь. (Вопр.Кирика) РИБ VI, 46. 1285–1291 гг.

~ XII в. А которого татя поимают с какою татбою ни буди впервые... ино его казнити торговою казнию. Суд.Ив.III, 20. XV–XVI вв. ~ 1497 г.

Шелъ изо Царягорода... сокол<ь>никъ Янушъ Березниковъ, и... побѣжалъ отъ него человѣкъ его, Шишенкомъ зовутъ, а татбы взялъ у него... двѣсти дватцать золотыхъ угорскихъ. Польск.д. II, 183. 1542 г.

И онъ сказалъ толмачомъ, что тое татьбы сыскать не мочно. Посольство Тихан., 300. 1615 г.

4. Татьбою, в знач. нареч. Воровски

. Сътвори съ мною млс҃ть... и изведеши мя от твръдыни сея, яко татбою украдоша мя изь земля жидовскы (κλοπῇ). (Быт. XL, 15) Пятикн.&sup&1&sup&, 42. XV в.

Приѣхаша братаничи къ шатру Амира и начаша кликати... пришедъ и исхитилъ еси сестру нашу татьбою. Девг.д., 151. XVIII в.

~ XI–XII вв.

5. Передача греч

. φορά ‘движение’. Етери же нера(зу)мна татьбою [по вар. XV–XVII вв.

], яко вѣщавают [по вар. XV–XVII вв.

] безбожно, яко о собѣ всячьская быша и створишася, ни единому же имѣющи гс҃а и вл҃дку (ἀπρονόητον φοράν). Хрон.Г.Амарт., 85. XV в. ~ XI в.

à Татьбу отдати – заплатить за кражу

. В которомъ либо градѣ или селѣ крадущеи... къ количьству украденаго и сугубу отдадятъ татбу пострадавшему (в греч. иначе: καταβάλλεῖν τῷ τὴν κλοπήν ὑπομείναντι ‘отдать ограбленному’). Кн. законные, 71. XVII в.

~ XII–XIII вв.

Татьбу платити (плачивати) – платить за кражу. Аже будет(ь) слѣд или к селу или к товару, а не осочат(ь) от собѣ слѣда, ни едут(ь) на слѣд, или отбьются, то тѣм платити татбу и продажю. Правда рус. (пр.), 174. XVI в. ~ XII в.

А на кого взмолвят... что онъ тать, а довода на него в прежнем деле не будет, у кого крал или кому татбу плачивал, ино на том взяти исцеву гыбель бес суда. Суд.Ив.III, 20. XV–XVI вв. ~ 1497 г.

Аще сынъ со отцемъ крадетъ, не свяжютъ ли отца съ сыномъ, не оба ли тадбу платятъ. (Вопр.Ио.Богосл.) Лож. и отреч.кн., 116. XVII в.