1. Быть скрываемым
. Якоже бо и струпъ, доньдеже изгнѣздиться утрь... въ глубинѣ простираеться, ни единого же не приемля цѣления, такоже и грѣхъ, доньдеже таиться, акы въ тьмѣ съ просторъмь мнозѣмь дьрзаемъ есть (κρύπτεται). Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 292. Не сътьрпѣ таитися источьникъ чюдеси, съкровище блг҃одати, пресловущи глава ти, Крт҃лю и Прд҃че, ныне явльшися, лѣеть ицѣления токъ (κρύπτεσθαι). Ил.кн., 602. XI–XII в. Горе, гсд҃не, ратнику, в немже желѣзо глѣбить, такоже горе и грѣшнику, в немже грѣх таится. Требник, 72&sup& &sup&об. XVI в. Серапионовым добродетелем таитися невозможнейше есть. Ж.Серап.Новг.&sup&1&sup&, 155. XVII в. ~ XVI в.
3. Кого, от кого. Избегать кого
-л.; держать в тайне свои мысли. И кто будет верою огражен и в православии христианства крепок, и они того таятся, а ему таковы ся являют. (Геннадий.Посл.Прох.) Ист.ересей, 310. XVI в. ~ 1487 г. А больши де того они, будучи в войску у воровских казаков, ни про что не слыхали для того, что казаки от них таились и ничего при них не говорят. Разин.восст. II, 51. 1670 г. Принесъ де я, Нютыни, к нему, Петру, на домъ двѣ лисицы черныхъ... съ тунгусомъ съ Максимкомъ, и толмачилъ де объ тѣхъ лисицахъ ему, Петру, и мнѣ, Нютыни, онъ же Максимко, потому что отъ руского толмачя онъ, Петръ, таилса. ДАИ VII, 284. 1679 г.
4. Скрывать что
-л. (от окружающих). Въ дьни оны зачятъ Елисавефь жена Захариина и таяашеся мѣсяць пять (περιέκρυβεν ἑαυτήν). (Лк. I, 24) Остр.ев., 269 об. 1057 г. || Действовать под видом другого лица. Посылаше царь князь великий до седмижды х казанцем послы своя, сам ходя с ними и речь их слушая, таяся, аки воин, а не царь, в простых же одежах. Каз.ист., 145. XVI в.