/i>1. Скрытый, незаметный
. Да се слышаще, братие възлюбленнаа, кацѣх подвиг трѣбуемь, и тщаниа, и спѣха, бдѣниа и печали о дши҃ своеи, бѣды, и скорби, и напасти<и>, таинных и явленных, и раны всякыа. (Патерик Скит.) ВМЧ, Дек. 31, 2592. XVI в. ~ XIV в. По смерти смирение дерьжа Божий угодникъ и таинныя и сокровенныя болѣзни исцелевая. Киприан.Ж.мт.Петра, 23 об. XVI в. Таинная купель – естественный водный источник Гион вблизи Иерусалима в долине Кедрон, который во время ассирийского нашествия был по приказу Езекии запружен, укрыт и вода из которого с помощью подземного водопровода была направлена в первоначально также подземный Силоамский бассейн, находившийся внутри городских стен. И посла царь асирийскы Татру и Фариса и Рапсака съ силою тяжкою. И взыдоша ко Иерусалиму и сташа у таинныя [вар. XVI–XVII вв.: тайныя] купѣли (4 Цар. XVIII, 17: καὶ ἔστη ἐν τῷ ὑδραγωγῷ τῆς κολυμβήθρας τῆς ἄνω ‘и встали у водопровода верхнего бассейна’). Хроногр. 1512 г., 156. 1538 г.
2. Недоступный для обычного (профанного) понимания
. Правьдьнии многашьды злою съмрьтию умирають нѣ по кыимъ невѣдомыими таиньныими бж҃ии судьбами. Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 409. Се бо истину възлюбил еси, безвѣстная и таинная премудрости твоея явилъ ми еси (τὰ κρύφια). (Пс. L, 8) Библ.Генн. 1499 г.
3. Относящийся к церковному таинству
. Здравствуй о Господи, честнейший отче, и егда предстоиши таинней трапезе, и тогда наше недостоинство не забывай, владыко мой. Нил.Сор.Мним.посл., 464. XVI в.
4. Перен. Погруженный глубоко внутрь
. Прочее же не млъвами, ни смущениемъ внидѣмъ въ двери сиа, нъ млъчаниемъ таинном и вниманиемъ... Въ градѣ семъ Цр҃я всячьскых подобает всемъ сумнѣтися и дше҃ю исправлятися... и срд҃цемь внимати, и умом трѣзвитися, и вся чювьства купно събрати (μετὰ σιγῆς μυστικῆς). (Толк.Ио.Злат.на Ев. от Мф.) ВМЧ, Ноябрь 16, 2094. XVI в.