очинит. 1.
Употребляется для соединения частей высказывания, связанных временнóй последовательностью: и, затем. А се ти хочу коне купивъ и къняжъ мужъ въсадивъ та на съводы. Гр.берест., № 109, 257. XI–XII вв. (1228): И рекоша пльсковици, приславъше Грьчина... Къ Колываню есте ходивъше, серебро поимали, а сами поидосте в Новъгородъ, а правды не створис<я>, города не взясте, а у Кѣси також<е>, а у Медвѣже головѣ також<е>; а за то нашю брат<ь>ю избиша на озѣрѣ, а инии повѣдени, а вы роздравше та [Новг. I. лет. (Н.), 272. XV в.: да] прочь. Новг.харат.лет., 215. XIII в. Первое к Ростову идохъ сквозѣ вятичѣ... и пакы ҃в-е к Смолиньску... та идохъ Переяславлю оц҃ю. (Поуч.Влад.Мон.) Лавр.лет., 247. 1377 г. И начатъ пѣти Псалтырь: обидоша мя пси мнози... Пакы: Ги҃, Бе҃ мои, на тя уповахъ... Та по семь канонъ. (Сказ.Бор.Глеб.) Сильв.сб.&sup&2&sup&, 124 об. XIV в. Аще будет кыи члк҃ъ крщ҃ен в латынскую [доб.: вѣру. Новг.корм., 520. 1285–1291 гг. ~ 1136 г.] и восхощет приступити к нам, ать ходит въ црк҃ов<ь> по ·҃з· дн҃и, а та [Новг.корм.: ты] первие нарек ему имя, та [Новг.корм.: таже] четыре млт҃вы стваряи ему на дн҃ь, иже по трижды молвятся на дн҃ь. (Вопр.Кирика) Правила, 26. XVI в.
~ XII в.
2. Присоединяет части высказывания, дополняющие, развивающие или уточняющие мысль: да
. Осп҃не, село Еремкинское и Кокова, осп҃не, у меня отнялъ, та ещо мя, осп҃не, напрасно продалъ. Гр.берест., № 494/469, 664. XV в. (1178): Князь велики Всеволодъ Юрьевичь Владимерский сотвори миръ и любовь съ новгородци, и укрѣпишася къ нему крестнымъ цѣлованиемъ, и не управишася, онъ же поиде на нихъ къ Торжку и власти и села пожже, града же не сожже: обѣщали бо ся ему дань дати новотръжци, таже [вар. XVII в.: да; та] солгаша. Онъ же, шедъ, взя градъ ихъ. Ник.лет. X, 6. XVI в.
А по пескам и по камням ростет небольшое дерево соксоус, та подходит листьем на жимолость, а корою на сандалъ. Гр.Хив.Бух., 265. 1697 г.