1. Состояние, положение сына.
Мт҃и же Епифанова... приведъши Епифана, прѣдасть и абие законьнику въ сн҃овьство... Труфонъ же поимъ Епифана въ сн҃овьство, изучи и вьсему прилѣжьнѣ законьнууму (εἰς υἱόν).(Ж.Епиф.Кипр.) Усп.сб., 255. XII–XIII вв.
2. Cостояние и свойства Бога
-Сына как ипостаси Святой Троицы. И се же вѣдомо да будеть, яко не отъ насъ есть пренесено къ блж҃ноому бжс҃тву отьчьства и сн҃овьства и исхода имя [по вар. XV в.
], нъ въспятьнѣ отътуду ны [ἡμῖν; в ркп.: нъ] ся преда (υἱότητος). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, I, 130. XII–XIII вв.
Обьще бо тремъ [ипостасям] Божество, и Божияго естьства лица, свое же комуждо: Отцу бо отьчество, Сыну же сыновьство, Ст҃ому же Дх҃у исхожение; ни Отц҃ь бо въ Сн҃ъ или въ Дх҃ъ прѣступаеть, ни Сн҃ъ въ Оц҃я и Дх҃а, ни Дх҃ъ въ Сн҃ъ или въ Оц҃ь, неподвижьна бо своиствия. Сл.крещ.Влад., 22. XII–XIII вв.
(988): Дх҃ъ есть прт҃ыи Оц҃ю и Сн҃у подобносвершено [вм.: подобносвершенъ] и прсн҃осущно [вм.: прс҃ноcущенъ], Оц҃ю бо оць҃ство, Сн҃у же сн҃овьство, Стм҃у же Дх҃у исхоженье. Лавр.лет., 112. 1377 г.
3. О состоянии верующего человека как сына Божия
. О томь, еже обидѣти, Ветъхъи Законъ повелѣваеть. А о томь, еже обидиму бывати и благодарити, Новъи приповелѣваеть, паче же законнъи съврьшитель на съврьшение и сыновьство веды члк҃а (εἰς... υἱοθεσίαν). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 171. XI в.
Мнози бо приаша крещениемъ даръ сыновъства. Сл.мт.Дан. (Жм.), 24. XVI в.
4. Статус младшего по отношению к старшему в иерархических отношениях
. – О положении младшего по рангу князя в межкняжеских отношениях. Имѣти вамъ мене собѣ о(т)цемъ. А мнѣ, великому князю, васъ держати в сыновьствѣ и во чти, безъ обиды. (Дог.гр.Юр.Дм. с в.кн.Вас.Вас.) Дух. и дог.гр., 82. 1434 г.
Великому князю Василью отъ Алъ-Чагыра мурзы поклонъ. Съ твоимъ дѣдомъ съ великимъ княземъ нашъ дѣдъ отечьство и сыновьство межъ ими бывало. Крым.д. II, 12. 1508 г.
– О положении младшего в церковной иерархии. [Челобитная архиеп. Иосифа патр. Иоакиму] Аще предъ Богомъ и тобою сыновства испадохъ, наемника не лиши, яко Отецъ небесный сынолюбивый. Там же, 146. 1676 г.
|| Признание сыном (со стороны старшего в церковной иерерархии). Келарю и дьяку... сказать ему, архиепископу, что послана къ нему святѣйшаго патриарха грамота, велѣно ему ѣхать къ Москвѣ наспѣхъ, а благословения и сыновства и что ему ѣхать со всѣмъ чиномъ къ Москвѣ, въ той грамотѣ ему не написано. Д.Иос.Колом., 12. 1675 г.
– Ср. сынение сынство.