СУХОТА

1. Сухость, отсутствие влаги

. Страньна въведи въ домъ свои, бескровьнааго въ храмъ свои, даждь мокнуштюму сухоту, зимному – теплоту. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 234. Ест҃во убо земьнаго лица сухоту приемьлетъ от слн҃чныхъ лучь. Палея Толк.&sup&1&sup&, 9. 1406 г.

~ XIII в.

И се пиеть и не исправит? Къде бо аще и коснеть и вѣтръ зноинъ, посъхнеть сухотою, съгрудиемь прозябениа его посъхнеть (ξηρανθήσεται ξηρασίᾳ). (Иез. XVII, 10) Библ.Генн. 1499 г.

– Об одном из четырех основных природных состояний (стихий). И тѣло же убо чл҃овѣче отъ четырь съставъ гл҃емъ съзьдано: имать бо отъ огня теплоту, отъ въздуха же студеньство, отъ земля же сухоту, отъ воды же мокроту (τὴν ξηρότητα). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 684 [то же – Палея Толк.&sup&2&sup&, 52. 1477 г.

~ XIII в.

]. Огнь бо теплоту и сухоту имать, а земля сухоту и студень, вода же влагу и студень. Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 211. XV в.

|| Маловодье, недостаток воды. (1560): А зима тогды была безснѣжна, толко сем недель было снѣгом, а на веснѣ вода была мала, сухота по всѣм рѣкам. Псков.лет. II, 238. XVII в.

2. Засуха

. Изложи змии изъ устъ своихъ воду, яко рѣку... и поможе земля жѣнѣ: отвьрзе земля уста своя и пожрѣ рѣку... [Толкование:] земля же еи поможе ли дълготою пути, и труднымь безводьемь, и сухотою (ξηρότητι). (Откр. XII, 15–16, толк.) Апокал., 58. XIII в.

И во Второмъ Законѣ Богомъ речено бысть: аще ли не послушаете мене, ни сотворите повелѣнии моихъ и не престанете отъ злобъ своихъ, и азъ сотворю сице вамъ, и наведу на вы сухоту, и сѣете во тщету сѣмяна ваша. ДАИ I, 367. 1557 г.

Господь же и тамо поражаше ихъ такъ: отъ горѣния солнечнаго наведе сухоту и безводие. Курб.Ист., 238. XVII в.

~ XVI в.

3. Суровость, аскетичность; зд. постный характер пищи

. Съ мученыими Ха҃ ради хотя ликъствовати, прѣдаж(ь)... волю на попьрание, утробу на постъ... кръвь же аште не на пролитие извъну, то вънутрь исучи ю сухотою яди, да приимеши обѣштяная. Изб.Св. 1076 г.&sup&1&sup&, 225.

4. Твердость

. Вода... имѣетъ тое своиство, что растущим вещемъ пособляетъ ко изоображению ихъ образа... Опять твердость или сухота земная как сицевое изображение нескоро на себе приемлет тако ж и содержавает долго (suchosć). Назиратель, 123. XVI в.

Мокрота земная... соблюдаетъ земную сухоту от разсыпания. Земля же паки сухотою и твердостию своею содержит и соблюдает воду от разплынения (suchosć... spiekłoscią). Там же, 124.

5. Болезнь, приводящая к истощению организма (в том числе туберкулез)

. Потомъ же къ болести злѣи привергъше и и тлѣнью предавъше и и сухотѣ злѣи, многыми чары обязавше и, и отведоша и любимаго сего житья (τηκεδόνι μακρᾷ). Пч., 419. XV в.

~ XIII в.

Вода горячая... приводитъ и къ опухлинѣ, а иногды и к сухотамъ, коли силы телесные травитъ (ku suchotam). Назиратель, 134. XVI в.

Жена горда и величава дом у мужа своего разоряет и раб своих не удержает, рабы же единогласно рекут: даи же Богъ тои женѣ спесивои сухотою болѣть, что она нас не бережет. Сл.Дан.Зат., 47. XVII в.

А попад<ь>я де ево, попа Андриана, Агрофенка, окачивала ея, Овдюшку, от тое сухоты и тоскоты свт҃ою водою, а пособи де не было. Колл.Зинченко, № 159, сст. 7. 1698 г. Сухота утробы – запор. Ты... бг҃олюбче же и хрст҃олюбче... Бж҃иею волею от Иерсл҃ма к намъ сѣмо в великы<и> Александровъ град прииде, и понужаа насъ... не отступилъ еси, намь немощномь сущемь тѣломь, видом же [ταῖς... ὄψεσι ‘глазами’] и сухотою утробы обдержимомь, и часто к тому от болѣзнеи частых падающю (τῇ ξηρότητι τῆς γαστρὸς πιεζομένων). Козма Инд.&sup&2&sup&, 58. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

6. Перен. Забота, печаль, горе. (986)

: Еще рече [Гедеон]: аще будетъ по странамъ роса, а руно сухо, и быс<ть> тако и сбысться на жидохъ [ср. Суд. VI, 36–40]: по всеи земли вода кр҃щениа, а на нихъ сухота скръбная. Переясл.лет., 27. XV в.

От сего вамь несть пол<ь>зы, тол<ь>ко ваше злое погубление, ибо женское украшение въсегдашнѣе мужу сухота и приводитъ до острого меча. Беседа отца с сыном, 462. XVII в.

7. Перен. Бесплодие

. Бесплодни быша [грешники] сухотою грѣха (ariditate). Брун.Толк.Псалт., 170 об. XVII в.

~ 1535 г.

8. Собир. Сухие фрукты)

. Хлѣбные всякие запасы... пудъ муки ржаной, цѣна 2 гривны... четверть муки пшеничной, цѣна рубль... четверть муки ячной... пудъ солоду пшеничнаго... пудъ сѣмени ольняного, цѣна рубль, боченка ореховъ цареградскихъ, цѣна рубль, ...боченка сухоты въ патокѣ, цѣна рубль съ полтиною. Тов.цен.росп., 64. 1649 г.

à Сухота душъ – духовная жажда

. Источникъ же онъ животворный никогдаже оскудѣваетъ, но присно изливается... душъ нашихъ сухоту обил<ь>но напояетъ. Г.Фирсов, 67. 1660 г.

Сухота жажды – жгучая жажда. Предасте град в руку воем Олоферновым, да будет конець нашь кратокъ въ устах меча, иже долзѣе сътворится от сухоты жажди (in ariditate sitis). (Иудифь VII, 17) Библ.Генн. 1499 г.