СУРОВСТВО

1. Суровость (о климате, природном состоянии и т. п.)

. Егда же великыи Григории Бо҃словьць пловяше въ Афины унъ сы... вънезапу възвѣявшю дх҃у бурну и възмутивъшю море, якоже разбиватися кораблю и всѣмъ живота отъчаятися, уноши же рыдающю и въпьющю, яко дивитися всѣмъ сущимъ въ корабли, и абие суровьства Посидоньска свободишася, рекше морьскаго. Изб. XIII в., 167 [то же – Климент Смолят., 136. XV в.

~ XII в.].

2. Дикость, свирепость

. Видя бо въ Егуптѣ скорби многы злыя... и... въ пустыни расматряемъ, ихъже не терпя [Моисей], многажды камениемь побити [θελήσαντος ‘желавшим’] людемъ неразумнымъ блядьствомь и суровьствомь... послушаи и разумѣи... вреда дш҃и его (μηκέτι φέρων... θρασύτητα τε καὶ ἀγριότητα ‘не вынося... дикости и грубости’). Хрон.Г.Амарт., 103. XIV в.

~ XI в.

Преже сего на том месте... воцарися во граде скверныи царь... и наведе из-за Камы реки язык лют и поган, болгарскую чернь со князи их и со старейшинами, и многу ему сущу, ибо подобну суровством и обычаем злым, песьим главам, самоедом. Каз.ист., 48. XVI в.

Како возвыси Гь҃ род хрс҃тьянскии, а поганых уничижи и посрами их суровство, якож<е> иногда Гадеоном на Мадиямы. Пов.Мам.побоище, 3. XVI в.

3. Жестокость, беспощадность, безжалостность; бессердечие

. Трьпяаше суровьство оц҃я тя понужающа, Фесалоникии прѣхвальная, Ба҃ отврѣщися (ὠμότητα). Мин.ноябрь, 312. 1097 г.

Самобратьная вьрста, просвѣщьшися, мучительское суровьство отъложила еста, тѣмь и пламень попирающа ликъствующа пояста (τὴν ὠμότητα). Стихирарь&sup&1&sup&, 31 об. XII в.

[Константин Копроним] премножьствъмь зълобы того [своего отца, Льва Исавра]... многъмь числъмь преодолѣти възлюби, лючии паче хрьстияномъ сы, и суровьствъмъ... тяжии оного и лющии (τὴν ὠμότητα). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 143. XII в.

Ты руцѣ прострѣти и дати [бедным] сребро стыдишися? Како нѣсть се послѣдьняго безумия? Единъ тъкмо есть срамъ, лукавьство, и сурувьство [так!], и чл҃вконенавидѣние (ὠμότης). Сб.Тр.&sup&1&sup&, 179. XII–XIII вв.

Первая убо есть злоба сие суровьство, безъчеловѣчьства премножьство [пропущено: не – οὐ] имущее: ни бо есть равно не в нищетѣ живущу не помагати требующимъ, и толики наслаждающуся пища гладомъ тающая другиа презирати (πρώτη... κακία... ὠμότητος [ожидается: ὠμότης] καὶ ἀπανθρωπία ὑπερβολὴν οὐκ ἔχουσα). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 1031. XVI в.

~ XV в.

И никомуже отъ нашихъ князе(и) и воеводъ могущу супротивъ имъ [казанцам] стати, ни возбранити отъ таковаго ихъ зверства, безчеловѣчия и суровства. Каз.лет., 272. XVI–XVII вв. ~ XVI в.

Велѣли [казаки]... меня [воеводу Лазарева] за ноги приволочь до кругу, и твои государевы люди, салдаты, видя ихъ бестрашное суровство, за твое государьское имя стали, меня... волочь за ноги въ кругъ не дали. Дон.д. IV, 242. 1649 г.

4. Злобность, яростность

. Онъ [постник] убо гнѣвомь и суровьствомь мечь приемлеть на всяка неподобна [в ркп.: непододобна] деръзая, своя племеньники закалающе (ὠμότητι). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 26 об.–27. XIV в.

~ XII в.

И тако Лука от препростия в суровство пременися, и не токмо вельможам и властем и сановником супротивен являшеся, но и самому князю Андрею Дмитриевичю жесток и непокорен бываше. Пов. о Луке Кол., 117. XVI в.

Да сѣеши на земли истину, и кротость, и правду вмѣсто лжи, и суровства, и неправды. Скрижаль, II, 119. 1656 г.

И никтоже отъ народа приложишася къ мятежникомъ тѣмъ. И сего ради возмутити не возмогоша, темномысленнаго же суровства своего не осташа, но ко царю Василию въ полаты, съ немилосерднымъ текущи нравомъ, устремишася. Ин.сказ., 120. XVII в.

5. Необузданность, дикость

. Распростренъ на дъсцѣ, истрѣканъ [в изд.: и стрѣканъ] бывъ [вм.: бысть – κατεκεντήθης], яко покланяяся, Феодоре, Христовѣ иконѣ и Божии матери, Фракия свѣрѣпиемь и поганьскымь суровьствъмь (βαρβαρικῇ ἰταμότητι). Мин.дек.&sup&1 &sup&IV, 416. XII в. || Дерзость (?). Храборьство и суровство, аще и сусѣдьство межи собою имѣета, но разно еста вел<ь>ми: ово бо есть крѣпость, ово же устрашение, зане не щадить себе, идѣже достоино щадѣти (θάρσος καὶ θράσος). Пч., 41. XV в.

~ XIII в.

– Как передача греч. ὁρμή‘порыв, побуждение’. Нѣкто воинъ, ни казания кесарева пождавъ, ни убояся о толице почятьи, дѣмонскомъ суровствомъ въсхити огнь изовну и на дружне рамо въступи, досяже до златаго оконца и до дверии (δαιμονίῳ ὁρμῇ τινι χρώμενος ‘влекомый побуждением свыше’). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 349. XV в.

~ XI–XII вв.

6. Вспыльчивость, горячность.

Причетникь... за напрасньство свое извержетьс<я>... Толкование: Аще причетник которыи въ сварѣ ударит ког<о> и единѣм ударением убиет кого до смр҃ти, да извержется суровства рад<и> своег<о> (διὰ τὴν προπέτειαν αὐτοῦ). (Апост. 66) Корм.Балаш., 41. XVI в. [то же – Д.Иос.Колом., 127. 1676 г.

].

7. Невоздержанность (?)

. Бѣ нѣкая черноризица въ странѣ тавинѣйстѣй, яже плоти въздержанье стяжа, суровьства же языка и празднословья не остася (τῆς... προπετείας). Пролог (БАН&sup&2&sup&), 80 об. XIV в.

[то же – Пролог (Срз.), 222. XV в.

; Изм., 181 об. XVI в.

~ XIV в.

].

8. Упорство

. О милосердие владычне! Кол<ь>ма убо вамъ, жидове, прогнѣвающимъ Господа и премѣняющимъ славу Творца на кумиротворение, держаще Моисѣйскый законъ в руку своею и Валиму кумиру покланястеся; что убо есть того суровства оканнѣе? (Суд Изр.) ВМЧ, Сент. 1–13, 72. XVI в.

(1584): Сии окаяннии бусурмани не похотѣша видѣти православные християнския вѣры... воздвигоша рать и плѣниша многие городы. Царь же Иванъ видя ихъ суровство и посла въ Казань бояръ своихъ и воеводъ и повелѣ имъ плѣнити. Ник.лет. XIV, 34. XVI в.

|| Непокорность; зд. как передача греч. ἡ ἄνοια‘неразумие’ (о неразумном замысле). Еуспасианъ... посла грамоту Кевендию Кереалью... Се же... слышавъ германииско зарачение, исплъчис<я> и длъго бився с ними, много от них уби и понуди я от суровства уклонитися и умъ смысленъ и покорение прияти (τῆς ἀνοίας παυσαμένους ἠνάγκασε σωφρονεῖν). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 378. XV в.

~ XI–XII вв.

9. Суровствомъ, в знач. нареч. Поспешно, опрометчиво.

Аще кто преже суровьствомъ почнеть что сътворити и потомъ раскаявъся разрушитъ свое создание, то во истину достоинъ ес<ть> поруганья (προπετῶς). Пч., 23. XV в.

~ XIII в.