СУЕТСТВО

1. Тщета, суета; суетность.

Единого Ба҃ есть... еже съблюсти и бе-сквьрны и бес падения и без врѣда суштааго и ходящааго посредѣ прѣльстии и славы и питания житиискааго суетьства (τῆς τοῦ βίου ματαιότητος). Изб.Св. 1076 г.

, 595. Англ҃ьское възлюбльше житие, прчс҃тыя, члв҃чьскааго бѣжаша суетьства и бесплътьныя въ плъти врагы посрамили. Мин.сент., 093. Ок. 1095 г.

Рече пакы: аще спс҃атися, чядо, хощета, бѣгаита члк҃ъ. Днс҃ь бо мы не прѣстаемъ, вся братия [вм.: врата; греч. πυλῶνα] клеплюще и сквозѣ вся грады и страны ходяще, аще къде можемъ сребролюбие [в греч. род.п.] и тъщеславию [в греч. род.п.] отрокъ себѣ купити и своя дша҃ насытити суетьства (ματαιότητος). Патерик Син., 192. XI в.

Волшвениа и кобениа и съниа суетство суть (μάταιά ἐστιν). (Сирах. XXXIV, 5) Библ.Генн. 1499 г.

Затвори дверь и отими умъ свои от всякого суетества сирѣч временна. О молитве С.Н.Б., 406. XV в.

[Арсений] от младыхъ ноготъ Хрс҃та возлюбивъ и Пречст҃ую Бдц҃у и оставивъ миръ и яже в немъ суетьства и богатьство... и шедъ въ единъ от монастырей, и бысть мнихъ. Пролог (ст.печ.), март, 10 об. 1643 г.

2. Безумие

. Вся яже суть идольскаа прельсти и суетьства отмещюще сти҃и от҃ци от вѣрныхъ жития, възбраняють крестияномъ таковая тъворити (τὰ τῆς... ματαιότητος). (Конст. 62, толк.) Ряз.корм., 156 об. 1284 г.

[то же – Корм.Балаш., 145 об. XVI в.

]. Хотяще внити ко кр҃щению исповѣдахом и отврещися всея сатаниньскыа же и елиньскыа и еретичьскыа прелсти, и невѣрьствиа и суетьства (ματαιότητι). Козма Инд.&sup&2&sup&, 262. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

Избег темныя веры суетства и всяко нечестие потреби, и поганую бохмичю веру до конца погуби. Каз.ист., 241. XVI в.

– Ср. суетствие.