СУДЬБА

1. Суд, судебное разбирательство

. Такожде годѣ есть да попове и диякони и прочии нижьнии клирици, въ неиже винѣ яти будуть, аще судьбы укаряють своихъ епс҃пъ... да не отъходять на онъ полъ моря къ судьбамъ, нъ къ старѣишиимъ своихъ епархии (τὰ δικαστήρια... εἰς τὰ... δικαστήρια). (Карф. 28) Ефр.корм., 330. XII в.

А в судбѣ бѣдими правители суть, и егдаже хотять судити, &sup&.&sup&р҃&sup&.&sup& ихъ сберутся, да аще что изъгл҃ють, то не възвратится (περὶ... τὰς κρίσεις ἀκριβέστατοι καὶ δίκαιοι ‘наиболее тщательные и праведные в отношении судов’). Флавий.Полон.Иерус.(Арх.), 157. XV в.

~ XI–XII вв.

Захария же разумѣвъ, яко не остася ему упование сп҃сния, и званъ есть не на судбу, но на погружение... и маломъ словомъ раздрѣшивъ от себе приложеную на нихъ вину, и възврати на клеветникы слово (ἐπὶ δικαστήριον). Там же, 257. Горе могущеи ваши сильнии... оправдающе нечестиваго мзды ради и правду праваго изимающе, укланяющеися от судбы убогихъ (Ис. X, 2: κρίσιν). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 146. XVI в.

~ XI–XII вв.

И простимъ, да прощени будемъ, яко съвѣтило в мирѣ животное слово имѣя и дѣла твоя, блг҃овѣрие, правду и судьбу нелицѣмѣрну и мл҃сть и отпущение. Посл. мт.Никиф., 115. XVI в.

~ до 1118 г.

Судьбы людские – светские, гражданские суды. Аще кто когда отъ цс҃ря разумъ людьскыихъ судьбъ испросить, своея чьсти да лишиться, аще ли судъ епискупьскыи отъ цс҃ря испросить, ничьсоже себѣ пакостить (δεμοσίων δικαστηρίων). (Карф. 104) Ефр.корм., 410. XII в.

|| Правосудие. Честь царства судъ любитъ. Судъ и правду въ насъ ты сотвори: яко правда и судба уготование престола твоего; обрящется рука твоя всѣмъ врагомъ твоимъ (Пс. LXXXVIII, 15: δικαιοσύνη καὶ κρίμα). (Чел.Лаз.) Суб.Мат. IV, 226. 1668 г.

2. Решение, приговор; тж. божественный приговор

. Не послушаете мене, ни створите заповѣдии моихъ, нъ ослушаетеся ихъ и судьбами твоими [вм.: моими] сътужиться дша҃ ваша (Лев. XXVI, 15: τοῖς κρίμασί μου). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 400. Начало бо словесъ твоихъ истина, и въ вѣкы вся судьбы правды твоея (Пс. CXVIII, 160: κρίματα). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 95. XI в.

Бу҃ нѣлзѣ ся поругати, нелжива его суть оправдания и судбы, и тъ въздаеть комуже по дѣлу своему (κρίματα). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 389. XIV в. ~ XII в.

Вы же сн҃ве мои блазии... будете братиа, пребываите купно, подаваю же вамъ нынѣ и ризы и службу цр҃ьскую, молю же ся Бг҃у, да утвръдить мою судбу, аще вы единоумите (τὴν... κρίσιν). Флавий.Полон.Иерус.(Арх.), 111. XV в.

~ XI–XII вв.

(1190): Во истину судъ створи, и правы судбы его (Откр. XIX, 2: αἱ κρίσεις). Ипат.лет., 667. Ок. 1425 г.

Вънми мле҃ние мое, внуши молитву мою не въ устнах льстивах. От лица твоего судба моа изыдет (τὸ κριμά μου). (Пс. XVI, 1–2) Библ.Генн. 1499 г.

3. Божественное установление

. Тако Бг҃а поминая, блж҃нъ будеши, храняи судбу и творя правду въ всяко время. Посл.мт.Никиф., 115. XVI в.

~ до 1118 г.

Тогда бо преспѣвати можеши, аще съхраниши заповѣди и судбы, иже повелѣ Гь҃ Моисеови (τὰ κρίματα). (1 Пар. XXII, 13) Библ.Генн. 1499 г.

Но они убо святии, аще и умолятъ, но не противятся судбамъ Господнимъ, якоже ничимже не можетъ очиститися таковый грѣхъ, точию огнемъ и инѣми казньми... занеже согрѣшихомъ. Пов.напад. татар, 135. XVII в.

4. Божественное предопределение.

Судьбы Гня҃ глубины великы (τὰ κρίματα). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 345. Бѣ нѣкто отходникъ добродѣтеленъ моляше Ба҃ гля҃: Ги҃, даи же ми познати судьбы твоя (τὰ κρίματα). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 117 об. XIV в. ~ XII в.

Чюдеса твоя и судбы твоя кто исповѣсть, влд҃ко Ги҃. (Патерик Скит.) ВМЧ, Дек. 31, 2519. XVI в. ~ XIV в.

(1375): Да никтоже чюдиться, видя праведникы и угодникы Божиа въ болѣзнехъ терпяща и въ трудѣхъ, а грѣшникы здравы и в легцѣ пребывающа, елмаже судбы Божиа не испытаны суть. Рог.лет., 109. XV в.

А иже грѣшнии нужною лютою умираютъ смр҃тию, да и прочии убоятся, тѣх в казни видѣвши. А ти, иж<е> умираютъ лютѣ, часть и оставление от мук приимутъ, ни ж<е> чюдися, егда кого видѣвши утонувша или землею подавленыя... Бжи҃я бо суд<ь>бы недовѣдомыи суть. Изм., 48. XVI в. ~ XIV в.

Божиими судьбами, судьбами Бога – по воле Божьей. (1177): Тоѣ же зимы... князь Глѣбъ Рязанский з двѣма сыны своими... преидоша рѣку Колакшу и поидоша ко князю Всеволоду Юрьевичю на Проскову гору. Не дошедшимъ же имъ Всеволожа полку единаго стрѣлища, и въ то время шуринъ его князь Мстиславъ Ростиславичь на другой странѣ рѣки Колакши смути себе и все воинство князя Глѣба Рязанскаго: се же бысть Божиими судбами, яко отмьщая мстить князя Глѣба Рязанскаго неправду. Ник.лет. X, 4. XVI в.

Судбами великаго Б(о)га столника н(а)ш(е)во Семена Иванова с(ы)на Шеина не стало. Пис.Ал.Мих., 32. 1655 г.

И Божиими судбами в то же тощое древо лѣзъ сверху медвѣдь задомъ. Козм., 262. 1670 г.

Приближаяся же ко градомъ московския державы, предпосылаше прелестная писания... возвѣщая о себѣ, яко онъ есть цре҃вчь Димитрий, Бжи҃ими судбами от рукъ убийственных соблюденъ цѣлъ, а нн҃ѣ грядетъ прияти отеческий прс҃толъ. Ж.ц.Дм., 33. XVII–XVIII вв.

Коими (которыми) судьбами – каким образом, в силу каких обстоятельств. Отчина наша Смоленескъ изъ начала отъ предковъ нашыхъ, да которыми судбами предки нашы то изронили, а намъ ее далъ Богъ: и намъ еѣ никакъ не поступить. Польск.д. II, 80. 1536 г.

Жена нѣкая... именемъ Дариа невѣсть коими судьбами имуще прикорчену еи руку къ персемъ под пазухи, никакоже немощно отторъгнути. Ж.Игн.В., 91 об. XVII в.

~ XVI в.

5. Участь, судьба, предназначенная человеку от Бога.

Украшайтесь духовнаго свѣта образомъ; аще ли же обогатѣете отъ божественныхъ словесъ поучениемъ, не токмо безгрѣшни будете, но и паче прехвални сотворите себѣ судбы. Вѣдите, братия, Господь свѣсть помышления человѣческая. АИ IV, 173. 1652 г.