СУДИТИСЯ.

1. Быть рассматриваемым; рассматриваться, оцениваться

. Не бо ми гл҃и, яко даяли су милостыню, аще бо недостоиньнѣ суть дали, то и тако не гонезнуть мукы, не бо мѣрою даемыихъ ми милостыни судиться, нъ обильемь разума (κρίνεται). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 372. Да ведомо буде яко разумъмь блг҃ое же и зълое расуждаеться, симь бо и бракъ отъ лубодѣиства отълучаеться... нъ разумъмь и законъмь различье показаеться, и ово же законьно, ово же безаконьно судиться (κρίνεται). Там же, 565. Ни бо отъ являемыхь видится якоже царь, ниже отъ положеныхъ на немь камень и егоже обложенъ есть злата долженъ есть судитися якоже царь (κρίνεσθαι). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 990. XVI в. ~ XV в.

|| Признаваться, считаться. Въпрос: отъ коего възраста судятьс<я> члв҃ку от Ба҃ грѣси. Отвѣт: по разуму... от &sup&.&sup&вI҃&sup&.&sup& лѣт възраста, ови от больша (κρίνονται). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 207. XIV в.

И быс<ть> проповѣдание въ всеи Июдеи и Иерсл҃мѣ... да кождо же не въстечет дважды или трижды дне҃, по судиам посадником старцем възмется имѣние... и тъи чюжь судится въ множествѣ плѣнения (et ipse alienus judicaretur). (2 Езд. IX, 4) Библ.Генн. 1499 г.

2. Безл. Быть решенным

. Ннѣ҃ бо аще судится от тебе, о црю҃, поищется въ црс҃твии книжные келарии Кира цря҃ (judicatur a te). (2 Езд. VI, 21) Библ.Генн. 1499 г.

3. Судиться, обращаться в суд, добиваться судебного разбирательства

. Въ дому Давыдовѣ страхъ велии, ту бо прѣстоломъ поставленомъ судяться вьсяка племена земльная и языци (κριθήσονται). Устав Тип.&sup&1&sup&, 224. XI–XII вв.  А где кого дань застанет, тут с него и имати поголовное, чем мир осудит, где хто дань даст, тому тут и судитися в том присуде. Суд.Фед.Ив.(кр.), 365. 1589 г.

Велено середнихъ и менших городов всяког<о> чину людем в болшихъ своихъ искѣхъ судитися на Москвѣ, кто гдѣ судимъ и под которым приказом написан. Котош.&sup&1&sup&, 138. 1667 г.

Дома надобно уредитца, да можно итти судитца. Сим.Послов., 181. XVII–XVIII вв.

|| Вести судебное дело, тяжбу с кем-л.; тж. перен. Аже латьскии [так в ркп.] гость бьетьс<я> межи собою в русьскои земли... князю то не надобѣ, межю собою судятс<я>. Смол.гр., 27. 1297–1300 гг.

А которые, гс҃дрь, посадцкие люди судилися меж собою в-ысковом дѣле болши и менши рубля, и воеводы и приказные люди с тѣх людеи пересуду не имывали. Пам.Влад., 157. 1622 г.

Бутъто добрый человѣкъ – другой фарисей выѣхалъ съ говенною рожею со Владыкою судится. Ав.Ж., 105. XIX в. ~ 1672 г.

Судитися съ кем-л. или кому-л., предъ Богомъ, въ день Страшного суда (на Страшномъ судѣ) – решать перед Высшим судом взаимное несогласие, обращаться к решению Высшего суда. (1151): Ци будеть ны ся судити пред Бмъ҃, а Бъ҃ на правду призрить. Ипат.лет., 428. Ок. 1425 г.

А хто поснѣ [т.е. почне] отимати у стг҃о Николи тои лоскутъ [земли], судится с нами предъ Бмь҃. Гр.Дв., 11. XV в.

А хто се рукописанье преступи, сужуся с нимъ предъ Бмъ҃ в днь҃ Страшнаго суда. (Дух.Карпа) Гр.Дв.(доп.), 5. XV в.

А не почнутъ игумены, и священники, и черноризцы святаго Спаса Нередицкого монастыря тѣхъ обѣдовъ ставити и памяти творити, и судятся пред Богомъ со мною в день Страшнаго суда. Гр.Новг. и Псков., 176–177. XVII в.

~ 1466–1467 гг.

Станемъ на суде Страшном судитца с тобою, много гсд҃рь за тобою моево давоно и дарено. Переп.Безобразова&sup&1&sup&, 10. XVII в.

4. Осуществлять судопроизводство (в рамках земского самоуправления)

. Велѣно вамъ посадцкимъ людемъ [г. Шуи] выбирати къ суду по годомъ межъ себя цѣловалниковъ и судитца во всякихъ дѣлехъ самимъ. АЮБ I, 145. 1615 г.

Имъ на Дону жить воля своя, и началных людеи меж себя атаманов и иных избираютъ и судятца во всяких дѣлах по своеи воле, а не по цр҃скому указу. Котош.&sup&1&sup&, 148. 1667 г.

А в-ыных цр҃ских черныхъ волостях, гдѣ приказщиков не бывает, учинены судеики чл҃вкъ съ &sup&.&sup&I&sup&҃.&sup& выборные люди тѣхъ ж<е> волостеи крс҃тьяне, и судятца меж себя по цр҃ским грамотам и без грамот кромѣ уголовныхъ ж<е> и розбоиных дѣлъ. Там же, 154.

5. Быть судимым.

Хвъ҃мь законъмь... преступници... судяться (κρίνονται). Никон.Панд.(юр.), 187. XIV в. ~ XII в.

Епс҃пу оклеветаему митрополитомь да судитьс<я> (κρίνει). Там же, 440. Аще ли же и судити подобает еретика или отступника, от царских и градцких закон судитися [так!], а не от инок, ниже от мирьских человек. (Сл. об осужд.ерет.) Ист.ересей, 488. 1505 г.

Аще ли речете: “се многи обирают имения”, то не вы, стригольники, судите им, судятся от Бога или от болшаго святителя. (Спис. от правил св. отец) Там же, 241. XVI в.

6. Безл. Осуществляться (о суде).

Имьже бо судъмь судите, судиться вам (ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε, κριθήσεστε). (Мф. VII, 2) Остр.ев., 59 об. 1057 г.