СУДИТИ.

1. Рассуждать (рассудить)

, решать (решить). Ис҃ рече: ...заимодавьцу нѣкоему единъ длъжьнъ бѣ пятию сътъ динарии, а другы пятию десятъ; не имущема же има въздати обѣма отъда – которыи убо ею паче възлюбить и? Отвѣщавъ же Симонъ рече: непьщую, яко емуже мъножае отъда. Онъ же рече ему: правъ [так в изд.] судилъ еси (ὀρθῶς ἔκρινας). (Лк. VII, 43) Остр.ев., 223. 1057 г.

Суди бо Павьлъ мимоплути Ефеса, яко да не будеть ему замудитися въ Асии (κεκρίκει, вар. ἔκρινε). (Деян. ХХ, 16) Апост.Христ., 48. XII в.

Судихъ же собѣ се, не пакы скърблю [вм.: скърбию] прити къ вамъ (ἔκρινα δὲ ἐμαυτῷ τοῦτο). (2 Кор. II, 1)  Там же, 164. Аще ли же недостоину собѣ судить таковую [наложницу] жену законну назвати... таковую отгоняти (εἰ... κρίνοιτο). Кн.законные, 84. XV в.

~ XII–XIII вв.

Ныне ты самъ суди, какъ християнское имя довѣдеться болшои половинѣ, которие христианми называютъся (judica). Lud., 89. 1696 г.

|| Оценивать кого-, что-л., судить о ком-, чем-л. Вы же по плъти судите, азъ не сужду никомуже; аще ли сужду азъ, судъ мои истиньнъ есть (κρίνετε... οὐ κρίνω... ἐὰν κρίνω). (Ио. VIII, 15–16) Остр.ев., 27 об. 1057 г.

Безгрѣшнааго есть дѣло еже грѣхомъ судити чюжимъ. Изб.Св. 1076 г.

, 251. И от уст твоих сужду тя, отступниче, понеже ты сам выше сих словес рек: не отрекуся словес моих, сходящих от уст моих (ср. Лк. XIX. 22: κρινῶ σε). Прение верн. инока, 288. XVII в.

|| Признавать, рассматривать (в качестве кого-л.). Ни прогнѣвися им, иже звѣрем пущи сужена сут<ь>, но възлюбиши их, иже всегда въ правду твою надѣются и славу (qui bestiis pejores judicati sunt). (3 Езд. VIII, 28–30) Библ.Генн. 1499 г.

|| Думать, считать, полагать. Тѣмьже азъ сужю не сътужити обращающимъся от языкъ къ Б(ог)у, нъ напсати имъ удалятися от сквьрнъ идольскъ и любодѣяния (διὸ ἐγὼ κρίνω). (Деян. XV, 19) Апост.Христ., 35. XII в.

Кое невѣрно судимо есть вами, аще Бгъ҃ мьртвыя въскрѣшаеть (κρίνεται)? (Деян. XXVI, 8) Там же, 62. Судити купно – передача греч. συγκρίνω ‘судить вместе; сравнивать, сопоставлять’. Дхв҃нии же дхо҃вныхъ судять купно и осуждають и прелагають яко велици посивни (συγκρίνοντες). Хрон.Г.Амарт., 28. XIV в. ~ XI в.

2. Толковать (истолковать)

. Въсточнаа же врата... явишас<я> въ &sup&.&sup&s҃&sup&.&sup& час нощи сама отворена... Се же знамение судиша на блг҃ое: мнѣша бо, яко Богъ отвръзеть им двери блг҃ыя (κάλλιστον ἐδόκει τέρας). Флавий.Полон.Иерус.(Арх.), 353. XV в.

~ XI–XII вв.

Си же сице удивившу [вар. 1485 г.: судившу] снодавцю, не въ сласть его послуша Филипъ (διακρίναντος). Александрия, 12. XV в. ~ XII в.

3. Осуждать, хулить

. Еже судити члв҃ку съблазивъшюся, гърдость есть и (съ)мнѣние. Изб.Св. 1076 г.

, 252. Имьже судомь судите, судить вамъ, и въ нюже мѣру мѣрите, възмѣрить вамъ (ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε). (Мф. VII, 2) Арханг.ев., 93. 1092 г.

Оклеветаяи бо брата или осужая, оклеветаеть закона и судить закону (κρίνει). (Иак. IV, 11) Апост.Христ., 78. XII в.

Не судите, да не судими будете (Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε). (Мф. VII, 1) Библ.Генн. 1499 г. Мы не дожидалися гости – не суди, что я смѣлъ запростъ тебя держать здѣсь (aequi bonique consule). Lud., 75. 1696 г.

4. Кому, чему, кого. Судить, подвергать (подвергнуть) суду (кого-л.)

. Рече же имъ [иудеям] Пилатъ: поимѣте и [Иисуса] вы и по закону вашему судите ему (κρίνατε). (Ио. XVIII, 31) Остр.ев., 181 об. 1057 г.

[то же – Лож. и отреч.кн., 94. XVII в.

]. Ни холопа, ни робы безъ господаря твоимъ судиямъ не судити. Гр.Новг. и Псков., 20. Ок. 1307 г.

А татя и д(у)шегупца... гдѣ имуть, туть судят. Дух. и дог.гр., 42. XV в. ~ 1396 г.

Не годится миряномъ попа ни судити, ни казнити. (Гр.мт.Кипр.) РИБ VI, 231. XVI в. ~ 1395 г.

Прислан... к нам в Муромъское селцо... приказнаи чл҃вкъ, а велена... ему нас судит<ь> и управа меж нами чинит<ь>. Пам.Влад., 150. 1613 г.

Воеводы нш҃и пермьские и приказные люди архимарита з братьею и ихъ мнс҃трьских людеи и крестьянъ не судятъ ни в чем. А.Пыскор.м., 85–85 об. 1627 г.

|| Вершить суд над человечеством (о Боге). Безълобие твори срд҃цьмъ, а чистоту тѣлъмь: то бо обое сътворить тя Бжи҃ю црк҃вь тѣлесьную, акы творьчю [ὡς τοῦ κτήσαντος ‘как (храм) сотворившаго (тебя)’] и судити хотяштааго [ср. Деян. XVII, 31] и акы ик(о)н(у тя) чисту свою испытати мысляштя (τοῦ κρῖναι μέλλοντος). Изб.Св. 1076 г.

, 288. Якоже Богъ единъ судитъ всѣмъ, тако и всеобдержай царь. (Росп.Троф.) Суб.Мат. IV, 296. 1666 г.

Судити вселеннѣи, живымъ и мертвымъ, земли, мирови (миру) и т. п. – вершить суд над человечеством после второго пришествия и воскресения мертвых (о Христе). И слово, и дѣло, и помышление правьдьныими мѣрами Бжи҃ями мѣряться, егда въстанеть судитъ земли (κρῖναι τὴν γῆν). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 578. Радуися ты, прч҃е, вельгласне безаконьнующая люди обличивъ, всѣмъ възъпия: видите уже, яко Гь҃ грядеть къ людьмъ си судить всеи земли. Мин.Пут.&sup&2&sup&, 191. XI в.

Сказаеть же въторое пришьствие, въ неже придеть и сядять [так!] на престолѣ славьнѣ судити вьсему миру (κρῖναι τὸν κόσμον). Толк.лит.Германа, 328–329. XII в.

Въшьдъ же на нбс҃а сѣде одесную прѣстола величьствию на высокыхъ заповѣдь давъ искусьну роду члв҃чю, хотяи въ послѣдьняя врѣмена прити судити живыимъ и мьрт҃выимъ и въздати комужьдо по дѣломъ его (2 Тим. IV, 1: κρίνειν ζῶντας καὶ νεκροὺς). (Сл.похв.Кир. и Мефод.) Усп.сб., 199. XII–XIII вв.

И апостолом своим в Галилѣю ити повелѣ [Христос], да вся тамо с вами освятив с плътию на небеса възидеть, с неюже и пакы придеть судит мирови. Кир.Тур. XIII, 424. XIII в. ~ XII в.

Нѣсть нынѣ время переправливати вѣру, но время есть, еже ждати Сына Божия съ небѣсъ, скоро хотящаго судити вселѣннѣй въ правду (Пс. XCVII, 9: κρινεῖ τὴν οἰκουμένην). Чел.Авр., 33. 1670 г.

5. Что, кого с кем, меж кем и без доп. Производить (произвести) суд, разбирать (разобрать) дело, тяжбу

. Аще ли къто имѣния вины на коего въспомяновеныихъ лиць пьрю имать нѣкую, и епсп҃ъ ожидаеть межю ими судити. Власть да имать пьряися къ гражаньскууму кънязю приступити (δικάσαι). (Собр. 87 [93] гл., 55) Ефр.корм., 780. XII в.

Аще ли кто стьблье или тьрнье хотя пожещи на своеи нивѣ възгнѣтить огнь, то же огнь прошедъ въжьжеть чюжю ниву или виноградъ, достоить судити и испытати, да аще в невѣдѣние или въ мѣсть възгнѣтившю огнь сь будеть (περιεργάζεσθαι). (Экл. XVII, 41) Зак.суд.люд., 38. 1285–1291 гг.

Ты тяжѣ всѣ судять послухи свободными, будеть ли послухъ холопъ, то холопу на правду не вылазити. Правда Рус.(пр.), 113. XIV в. ~ XII в.

(1399): Псковичи... судъ ему [владыке Иоанну] даша: мѣсяць судить по старинѣ. Новг. I лет., 391. XV в.

А земное орудье судити два мѣсяца, а болши дву мѣсяць не волочити. Новг.судн.гр., 71. 1471 г.

Коли дѣлаешь судячи или какъ бы судячи, ино нѣтъ тогды ни лицезрѣния – столко вѣрится и помогается богатому, сколко и убогому, сколко жалобнику, столко виноватому. Рим.имп.д. I, 295. 1518 г.

Судити за три годы, за шесть лѣтъ, за сорокъ лѣтъ и т.д. – принимать к судебному рассмотрению спорные дела, тяжбы, не превышающие установленного срока давности (три года, шесть лет, сорок лет и т. д.). А взыщет боярин на боярине или монастырь на монастыре, или боярской на монастыре, или монастырской на боярине, ино судити за три года, а дале трех годов не судити. Суд.Ив.III, 28. 1497 г.

А взыщут на боярине или на монастыри великого князя земли, ино судити за шесть лет, а дале не судить. Там же. А судити о вотчине за сорок лет, а дале сорока лет вочьчичем до вотчины дела нет. Суд.Ив.IV, 171. 1550 г.

Судити кого-л. с кем-л. въ землѣ, въ пожняхъ – проводить судебное разбирательство о границах земельных угодий. А судил в землѣ в манастырской в Спасскои, в осовских пожнях, Левку Васил<ь>ева сна҃ <c> Спс҃скимъ архимандритом с Венедиктом. АСВР III, 232. 1496 г.

Судити кого-л. с кем-л. въ отечествѣ – проводить судебное разбирательство с целью установления местнического положения тяжущихся сторон. И государь царь и великии княз<ь> приказалъ... князю... Трубецкому с товарыщи, а велѣл Романа Олфер(ь)ева с Петром з Головиным в отечестве судити. Счет.д.Олф. с Гол., 3. 1583 г.

Судити на лица – проводить судебное разбирательство лицеприятно, пристрастно. Не судите на лиця, нъ правьдьныи судъ судите (μὴ κρίνετε κατ ᾽ ὄψιν). (Ио. VII, 24) Остр.ев., 26 об. 1057 г.

[то же – (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 410. XII–XIII вв.

; Мерило пр., 340. XIV в.

]. Судити по мздѣ – проводить судебное разбирательство, беря взятки за содействие в разрешении дела. Завидим, грабим, по мздѣ судимъ и многи неправды дѣемъ. Изм., 274 об. XVI в. ~ XIV в.

Судити съ головы – проводить новое судебное разбирательство по делу, подлежащему полному пересмотру. У Ивана у Шатилова моя црв҃а и великог<о> кнз҃я грамота жаловал<ь>ная, что людей ево и крс҃тьян судити вамъ дьяком нши҃м во всяких дѣлех, и вы б тог<о> Иванова крестьянина Бутока велѣли поставити перед собою да его с тѣмъ Богданомъ судили з головы и управу им учинили безволокитно. Ив.Гр.новг.гр., 441 об. 1556 г.

6. Назначать (назначить) по суду, присуждать (присудить).

Аще же ударить мечемъ или ножемъ а не утьне на смерть, то князю вины 9 гривенъ, а истьцу за рану судять, а оже лѣчебное. Правда Рус.(пр.), 231. XV в. ~ XII в.

Судити кого-л. въ ихъ жеребьѣхъ – назначать возмещение ущерба соответственно доле каждого из ответчиков, признанных виновными. А кто взыщет человекех на трех или на четырех по жалобнице, а напишет в жалобнице человек десять... или болши или менши, и те два или три за собя и за иных товарыщев отвечают, а за иных не отвечают, и за которых по жалобници отвечают, ино тех судити в их жеребьех. Суд.Ив.IV, 146. 1550 г.

Судити рублемъ –наказывать денежным взысканием, штрафом. А возмет что за свои долгъ силою, не утяжет своего исца – ино быти ему у грабежу, а грабеж судит<и> рублемъ и приставное платить виноватому. Псков.суд.гр., 9. XVI в. ~ XV в.

7. Ведать (чем-л.) в судебном отношении, иметь право суда (над кем-л.)

. А тяж(ь) еп(и)ск(о)пълих не судити никомуж(е): судит ихъ сам еп(и)ск(о)пъ. Княж.уставы, 144. XVI в. ~ 1150 г.

Мы де суду царскому не подлежимъ, судитъ де намъ отецъ нашъ патриархъ. (Росп.Троф.) Суб.Мат. IV, 296. 1666 г.

8. Кому. Осуществить правосудие, дать судебную защиту кому-л.

Възиштѣте суда, избавите обидимааго, судите сирууму и оправьдаите въдовицю (κρίνατε). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 251. Судить ништиим людьскыимъ и сп҃сеть сн҃ы убогыихъ и съмѣрить клеветьника (Пс. LXXI, 4: κρινεῖ). Псалт.Чуд.&sup&1&sup&, 128. XI в.

9. Осуждать (осудить)

; карать (покарать), наказывать (наказать). Не посъла бо Бъ҃ Сн҃а своего въ миръ да судить миру, нъ да спе҃тся миръ его ради (ἴνα κρίνῃ). (Ио. III, 17) Остр.ев., 12 об. 1057 г.

Аже ми ся поцьньши насмихати, а судить Бъ҃ (и) моя худость. Гр.берест., № 752, 249. XII в.

А хто сию грамоту иметь рушити, судить ему Богъ въ семь вѣцѣ и въ будущемъ. Дух. и дог.гр., 14. 1353 г.

Въсприимъ же пророческую пѣснь, рече: суди, Господи, обидящим мя и възбрани борющимся со мною (Пс. XXXIV, 1: δίκασον). Псков.лет. II, 12. XV в.

И как к тебе ся моя грамота придет, и ты б, староста, бил ево Ларьку на сходе перед крестьяны батоги нещадно, чтоб судило кнутья за то, что он мой указ забыл, мне не радеет и рыбою не промышляет, а ходит за брагою. Хоз.Мор. I, 139. 1652 г.

Для чего ты сего дѣла въ розыскъ не вступилъ. Бохъ тебя судитъ! Петр, I, 251. 1698 г.

Судити огнемъ и мукою – осуждать на мучения (грешников на Страшном суде). На Господа имѣяй надежду не устрашится и тогда, егда огнемъ вся судити имать и мукою. (Чел.Лаз.) Суб.Мат. IV, 247. 1668 г.

10. Постановлять (постановить)

, принимать (принять) решение. Вси блг҃очьстивии епсп҃и възъпиша... оци҃ правьдьнѣ судиша (ἐψηφίσαντο). (Халк. 28) Ефр.корм., 127. XII в.

Аще ли от князя судъ повиньнъ будеть сужденыихъ от бол҃юбивааго епсп҃а, тъгда мѣсто имѣти съньмищю на судъ кънязя (τοῖς κεκριμένοις). (Собр. 93 [87] гл., 54) Там же, 778. Егда же сужено быс<ть> отвестися намъ въ Италию, прѣдаяху Павла и ины нѣкыя ужникы съ нимь сътьнику (ὡς δὲ ἐκρίθη). (Деян. XXVII, 1) Апост.Христ., 63. XII в.

Помните... о(ть)ца наша сужьша, да аще которыи людинъ... въ &sup&.&sup&г҃&sup&.&sup& нед(ѣлѣ) не придеть... въ ц(ь)рк(ъ)вь, другыя &sup&.&sup&г҃&sup&.&sup& нед(ѣлѣ) да поститьс(я) (κεκρικέναι). (Сард. 11) Ном.Меф., 352. XIII в.

Ино все, якоже Ярославъ судилъ, такоже и сынове его уставиша. Правда Рус.(пр.), 123. 1285–1291 гг. ~ XII в.

И сему сты҃й соборъ суди по уставу сты҃хъ оць҃ быти. Скрижаль, III, 53. 1656 г.

11. Определить, указать

. По что обьщааго не постыдѣся естьства... тако мнѣ нагои судилъ еси стати прѣдъ Хсъ҃мь (ἔκρινας). Патерик Син., 143. XI в.

Яко кающаяся по различию грѣховъ судъмь епсп҃ъ покаяния судити въ врѣмя, попъ же безъ разума своего еп҃спа да не съмирить кающаагося (ψηφίζεσθαι). (Карф. 43) Ефр.корм., 341. XII в.

Оц҃ь и Гс҃ь Саваофъ послалъ ти есть отъ рая знамение, занеже еси мл҃стивъ и чл҃вколюбець... занеже еси судилъ биющая тебе миловати (ἔκρινας). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 391. XIV в. ~ XII в.

(1452): А поля имъ судилъ [турецкий султан] въ своемъ царствѣ бес крестного цѣлования: нагимъ лѣсти в темницу бритвами рѣзатися. Ник.лет. XII, 104. XVI в.

12. Предназначить, предопределить (о Боге)

. И окушахуся вси храбри, хотяще пояти дщерь его, и не могоша до пришествия Моисеова – емуж<e> сужена, тъ ю исторже. (Сказ. о Моисее) Лож. и отреч.кн., 44. XV в.

Братья и бояре, князи молодые, вам, братие, сужено место межь Дона и Непра, на поле Куликове, на речьки Непрядве, положили есте головы за Рускую землю. Задон.(Рж.), 17. XVI в. ~ XIV в.

|| Послать, отдать в руки (о чем-л. случайно добытом). А тѣ оба гости, которыхъ взяли [в плен русские вместе с товаром], ѣхали ко мнѣ [Кучуму] в послѣхъ, и ихъ вамъ Бгъ҃ судилъ, и язъ тое посолские рухледи одного юка конского прошу. СГГД II, 130. 1597 г.

13. Править, управлять. (862)

: И рѣша сами в себѣ: поищемъ собѣ князя, иже бы володѣлъ нами и судилъ по праву. (Пов.врем. лет) Лавр.лет., 18. 1377 г.

(1187): Обрѣтаемъ бо в Судиискихъ книгахъ, яко Ильи жерцю во дни оны судящю во Изр҃ли и возиидоша иноплеменьници на Рсл҃мь [вар.: Иерс҃лим]. Ипат.лет., 655. Ок. 1425 г.

Въ судиах же тѣх быс<ть> старѣи, нарицаемыи именем Июда, и сужаше людем лѣт &sup&.&sup&з҃&sup&. &sup&(ἔκρινεν). Хрон.Г.Амарт.(Увар.), 74. 1456 г.

[Иисус Навин] раздѣливъ имъ землю обѣтования, еже есть Иерс҃лмъ, и судивъ люди изл҃ьтьскы &sup&.&sup&кз҃&sup&.&sup& лѣт и страшенъ ратоборець бывъ... умре и погребенъ быс<ть> (κρίνας). Пролог (Срз.), 1. XV в.

Также и того не бывало, што Литвѣ Москва судити; полно, пане, вамъ и ваше мѣстьцо справовати, але не Московское царство. Польск.д. III, 520. 1567 г.

14. Стоить

. Ja na tebbe thowar poloßu, thÿ kubÿ i prodaÿ tzogo thowaer ßudÿ... Ich lege die wahre auf dich kauff sie, vnnd vorkauffe sie wieder vnnd was sie werdt ist. Сл.Шрове, 102. XVI в. ~ XV в.

Миколай запросилъ цѣну, чего тотъ меринъ не судитъ. Польск.д. III, 786. 1571 г.

Да тыжъ Антоней говорилъ съ бояры нашими рѣчью о полоняникѣхъ о литовскихъ и о московскихъ: прежние послы наши съ паны радами говорили, чтобъ мѣняти воеводу на воеводу кто кого судитъ, а сына боярского на сына боярского, а кто чего не судитъ, и на того бъ придавати золотыми, а кто въ лишке будетъ или на кого мены не достанетъ, и за того золотые дати. Поссевин, 286. 1582 г.

И какъ неводы привезутъ въ монастырь, и вамъ по цѣнѣ, чего судятъ, денги заплатить. АИ IV, 193. 1653 г.