1. Стянуть, затянуть; сжимая, туго перевязать, связать; тж. перен. и образно
. Въ бръздахъ бо, рече, и въ уздѣ челюсти ихъ сътягнеши (ἄγξαις). Изб.Св. 1073 г.
&sup&2&sup&, 322. Нозѣ узами нѣкыими сътягнувъши и вънъ исъ црк҃ъве того скоро влекоша (σφίγξαντα). Никон.Панд.&sup&2&sup&, 170 об. XIII в.
И рука Гня҃ быс<ть> на Илии, и стяглъ чресла своа тече пред Ахавом (συνέσφιγξεν). (3 Цар. XVIII, 46) Библ.Генн. 1499 г.
Таковъ сыи стр҃стныи азъ, пленицами многыми грѣховъ моих стягнут. Сл.похв.Серг.Р.Епиф., 145. XV в.
Сего ради и бесчинныа премолкнѣм гласы, и ручныя утолимъ обычая, cвязаны сиа и стягнуты представляюще Богови, а не бесчиннѣми и нелѣпѣми воздѣваемы помаваньми; ненавидитъ бо се и отвращается, якоже и утишеное любить и приемлеть (в греч. только: δεδεμένας ‘связанными’). (Маргарит) ВМЧ. Сент. 14–24, 982. XVI в. ~ XV в.
2. Перен. Связать, обуздать
. Въ смѣреномудрии же всякомь и въ сты҃ни и въ уготовании блг҃ыхъ дѣяньихъ свою дшю҃ комуждо сблюдающю къ внѣшнимъ стягнувъ мысль смотрящю, яко да не како присносущему времени нѣкое от Бии҃хъ хотѣнии съгрѣшить и устроение нашего жития съгладить (χρὴ... πρὸς τὰ παρόντα συγκλείειν τὸν λογισμόν). Никон.Панд.&sup&1&sup&, 14. XIV в. ~ XII в.
И я, плакавъся пред Владыкою, опять постомъ стягну и окрочю ево [бесноватого] Христом. Ав.Ж., 72. 1673 г.
4. Собрать, стянуть в одно место (полки). (1152)
: Галичане же противу ставляху своя полкы, и не могоша стягнути противу королеви, и идоста Володимиръ своим полком, ту же и король ста противу ему. Ипат.лет., 448. Ок. 1425 г.
5. Затянуть, соединить края (о ранах)
. Серебро такову силу в себе имеет, что язвы сеченыя вместо стягнет тако, что шити их не надобет. Леч.V, 470 об. XVI–XVII вв.
– Ср. стянути&sup&1&sup&.