СТЫДѢНИЕ

1. То же, что стыдъ&sup&2&sup& (в знач. 1)

; чувство стыда. Се видя зълое ли къ своему храму отаи прилѣзъшю и съвьршимая раздрушающу тѣмь единѣмь дѣяниемь и своя купьно и дальняя направивъ стыдѣниемь тъкьмо... дѣло многодостоино съдѣла чюдьныи (αἰδοῖ). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 176. XII в.

Въ коликы же грѣхы въпадають другъ своихъ не могуще избыти, да елма же стыдѣние члв҃чьско можеть и въ зъло и въ добро въвести, то без ума гле҃мъ, яко не можемъ добра створити, можемъ, но не хощемъ (αἰδώς). Златостр., 79. XII в.

Яко опустися и Иел҃мъ, и жидовьская съгрѣзися, и языци их съ безакониемь не покоряющеся. Имьже нынѣ обнизѣ слава их, и стыдѣние лица их супротивися имъ (αἰσχύνη). (Ис. III, 8–9) Библ.Генн. 1499 г.

И буди праведен и истинен... мало вещай, множайше же разумей... стыдением украшайся, тружайся руками.  (Сказ. о почит. икон) Ист.ересей, 357. XVI в.

И глагола Креститель: госпоже мати Господня, кую потребу имамы в манастыри оном, отнели дав сей село оно, несть бо ту страха Божиа, ни трезвениа, ни разсужениа, ни умилениа, ни труда, ни стыдениа, ни поста. Ерм.-Ер.Соч., 202. XVI в.

Младенцы червленѣтися не обыкоша изъ одѣяния обнаженни, но по малѣ тѣлу растущу, и стыдѣние приемлютъ (ἐντροπήν). Скрижаль, V, 60. 1656 г.

Въ древнихъ бо временѣхъ первозданный человѣкъ Адамъ и жена его Ева видѣша себе по преступлении наги, само естество научи ихъ стыдѣния ради покрытися листвиемъ смоковнымъ. ДАИ V, 471. 1667 г.

2. То же, что стыдъ&sup&2&sup& (в знач. 2)

; позор, бесчестье. И будеть блуд твои тебѣ стыдение (αἰσχύνη). Сл.Иппол. об антихр., 49. XII в.

Бывшимъ от добраго рода срамъ есть жити съ стыдѣнием (αἰσχρῶς). Пч., 38. XV в. ~ XIII в.

(986): Тако глт҃ь Гсь҃: азъ не супротивлюся и ни [по вар.] глю҃ противу; хребетъ мои дахъ на раны, и ланитѣ мои на заушенье, и лица своего не отвратих от стыдѣнья и заплеванья (Ис. L, 6: ἀπὸ αἰσύνης). (Пов.врем.лет) Лавр.лет., 101. 1377 г.

4. Часть тела, которую стыдно показывать; нагота, срам

. Даръ, якоже ничесоже принесемъ даемо... просвѣщение же, акы свѣтьло, одежу же, акы покръве(ни)е стыдѣнию (αἰσχύνης). Гр.Наз., 75. XI в.

Стыдѣние оца҃ своего и стыдѣниа мтр҃и своея да не открыеши, мти҃ бо ти ес<ть>, да не открыеши стыдѣниа ея (ἀσχημοσύνην... ἀσχημοσύνην... ἀσχημοσύνην). (Лев. XVIII, 7) Библ.Генн. 1499 г.

И мужь, иж<е> будет съ женою сквернавою и осквернит стыдѣние крови ея, да иженетася оба от рода своего (ἀσχημοσύνην). (Лев. ХХ, 18) Библ.Генн. 1499 г.

Покрыша ноготу сромоты его опакы, не зряще стыдения отца своего Ноя. Посл.Мономах.венце, 589. 1523 г.

Желѣзо вредитъ мужеское стыдение (ferrum laedit virgam). Альб., 20 об. XVIII в. ~ 1670 г.