1. Вызывающий чувство стыда; постыдный, отвратительный
. Притъча же епс҃па нашего Фавъстина и прѣвратодѣиства того же Апиариа, имиже безаконьныя своя студы покрыти крѣпляашеся, великою бързостию отълучи, явѣ стыдъкууму и смрадьнууму ожиданию упражнену сущу (σικχαντῆς). (Карф. 137) Ефр.корм., 451. XII в.
Аще члк҃ъ нѣсть начало и вина дѣлъ, не Бозѣ лѣпо приписати стыдъкая бывающая и неправьдьная дѣла (αἰσχράς). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&,&sup& &sup&II, 108. XII–XIII вв.
Жена нѣкая... без лѣпоты нача жити по своеи воли, питью идению [так!] и инои стыдъцѣи жизни сама ся порабощьши, ничтоже на угожение Бу҃ творящи (в греч. иначе: τῇ... ἀσωτίᾳ ‘распутству’). (Ж.Вас.Вел.) Сб.Тол., 85 об. XIII в.
Нъ подобаеть... стыдкыя отрицатися язя, отими от себе двоедш҃ие и... не двоедш҃ествуи, прося от Ба҃ (αἰσχράν). (Иак. I, 6, толк.) Апост.толк., 143. XVI в.
Стытким и злобным [в изд. ошиб.: незлобным] нравом доброе и божественное дело на зло и растленно учение пременьше и претворше... не токмо достойни законнаго суда прияти мучение, но и от еуангельскаго. Ив.Гр.Посл., 171. XVII в. ~ 1573 г.
– Стыдко, безл. предик. Стыдно, неловко. Въ скровѣ бо нѣ от котерых бывающая, стыдко есть и гла҃ти, и писати, и слышати (αἰσχρόν). Ио.Леств.&sup&1&sup&, 99 об. XII–XIII вв.
Стыдъко бо есть начати дѣло перед словомъ (αἰσχρόν). Пч., 24. XV в. ~ XIII в.
(1283): Бѣ же видѣти стыдко и велми страшно ругание окаанных православному християнству. Моск.лет., 155. XVI в.
– В знач. сущ. Стыдкая, с. мн. То, что вызывает чувство стыда; непристойность. Аще хощеши показати намъ, яко не радуешься намъ, стыдъкая молвя, то не даи молвити срамная пред собою (αἰσχρά). Пч., 373. XV в. ~ XIII в.
2. Позорящий, позорный
. Оного же [Юлиана] стыдъко въплъчение (точааше народу и градом и гласы народьнъими и карьями, о нихъже и еще нынѣ поминають). Беславьнѣе же възвращение (αἰσχρί). Гр.Наз., 201. XI в.