СТУДЕНСТВО

/i> 1. Холод, стужа

. Знаменья от нихъ бывають дъждю и бездъждью, студеньству же и теплотѣ, мокротѣ и сухотѣ, и вѣтромъ (ψύξεως). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, II, 46. XII–XIII вв.

Отиде бо свѣтъ луны, слн҃цю въсиавъшу... и студеньство нощьное погыбе, слн҃чнѣи теплотѣ землю съгрѣвши. Сл.Илар.&sup&2&sup&, 82. XV в. ~ XI в.

Тако бо студеньством и знойною бѣдою стражемъ, будущихъ и нетлѣнныхъ одежь приимаемъ себѣ одежа (ταῖς τοῦ κρύους... ἀνάγκαις). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 180. XVI в.

~ XI–XII вв.

2. Холод как свойство, приписывавшееся некоторым из первоэлементов (стихий) природы.

Члв҃цы чс҃ть и славу Бию҃ възложиша на нб҃о и на слн҃це... еще и стухия <и> начало телесныхъ съставъ, теплоту и студеньство и воду и сушю сущьство бг҃ы [по вар.] нарекоша (τὴν ψυχρὰν... οὐσίαν). Хрон.Г.Амарт., 61. XIV в. ~ XI в.

Тако убо своею премдр҃стью и силою одержа всячьская и начальствия храня всякого чювьствия съставы, яже суть теплота и студеньство, сушю и мокро въ едино смѣшая и съгл҃сно свершая удьствия, да ни огнь съ студеньствомь боретьс<я>, ни мокрое сухому противитьс<я> (ψυχρά... τῷ ψυχρῷ). Там же, 66–67. Огнь бо теплоту, а вода студеньство, влагу же въздух имат качство, нъ ни огнь стрьмь теплотою ся зовет, нъ огнем ся именуеть, ни вода пакы студению, нъ водою ся зоветь, ни въздух влагою, нъ въздухомь зовется. Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&, III, 330. XV в.