СТРОПОТНЫЙ

1. Неровный, кривой; зд. перен. трудный, непроходимый

. Стръпътьнъ паче пьрвааго и неисправленъ путь (τραχεῖα). (Афан.Алекс.Посл.) Ефр.корм., 552. XII в.

Их же [неправедных] путье стропотни и уклонена колеса ихъ (Ис. LIX, 8: διεστραμμέναι). Парем., 10 об. 1370 г.

Нужда мя велия къ Москвѣ ѣхати понужаше, но взирая на таковы стропотныи путь [только что замерзшую Волгу], помышляющу ми возвратитися вспять. Ч.Серг.Р.Аз., 89. 1654 г.

Изыдохомъ и преидохомъ стропотныя пути, проходяще мѣста студеная. Д.патр.Никона, 308. 1666 г.

Путь [по горе Сарандар] есть вельми тѣсенъ и стропотенъ, имъже никтоже можетъ удобно ходити. Проскинитарий Арс.К., 52. 1689 г.

– Безл.предик. Зрю пути отъ сего житиа ко иному: долго и стропотно, и себѣ не имущи приготованиа (τὴν ἔξοδον... χαλεπὴν καὶ μακράν). (Сл.Анаст.Син.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1167. XVI в.

2. Неправый, неверный, ошибочный

. Горе бо оставльшимъ пути правды, ходити путемь стропотнымь (σκολιός). Ефр.Сир. II, 92. 1269–1289 гг.

И даи жь нам отбѣгнути прочее настоящаго дне стропотныхъ дѣлъ и свѣтъ бѣсовскыхъ. Служ.Серг., 75. XIV в.

Не искаше бо суетных и стропотных вещии, иже не требѣ ему быс<ть>, но пач<e> всего взыска единаго истиннаг<o> Ба҃. Ж.Серг.Р.Епиф.&sup&2&sup&, 159. XVI в. ~ 1418 г.

3. Коварный, лукавый

. Повелитъ Гсд҃ъ змию стропотному и ветхому... и угрызетъ ю [душу] нечестивого. Сим.Пол.Бес., 320 об. XVIII в. ~ XVII в.

– В знач.сущ. Лукавый, лживый человек. Не хотятъ бо дѣяти праведных, къ стропотнымъ стропотная пути посылаеть Гь҃ Бъ҃ (τοὺς σκολιούς σκολιὰς ὁδούς). (Притч. XXI, 8) Библ.Генн. 1499 г.

4. Мучительный, тягостный. (1410)

: Мнози убо и праведнии безчестную и стропотную смерть приемлютъ, мнози же и грѣшнии не нужною, но тихою и кроткою смертию разлучаются отъ тѣла. Ник.лет. XI, 212. XVI в.

5. Суровый

. Яко стропотна есть [премудрость] зѣло ненаказанымъ, и не пребудеть в неи бесреденъ [ἀκάρδιος ‘бессердечный’] (τραχεῖα). (Сирах. VI, 21) Библ.Генн. 1499 г.

[то же – Изб.Св. 1076 г.

, 330].

6. Неблагоприятный

. Не сътворимъ ничесоже на мьщение брата, обидѣвъшааго ны, да не все стръпътьно намъ будеть въ время млт҃вы (σκολιά). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 79. XI в.

Мы же убо, чада моя, такоже да не сътворимъ ничтоже на отомщение кого обидѣвшаго насъ, на [вм.: да] не въ стропотно и намъ будеть по реченному словеси: иже воздаеть зло въ доброе, не подвижутся изъ дому его злая. (Посл.мт.Ионы) РИБ VI, 552. 1448–1458 гг.

7. Неправильный, нерегулярный (о спряжении глагола)

. Стропотное, irregularis. Lud., 51. 1696 г.

8. В знач.сущ. Стропотно(е), с. а)

То, что неровно, криво; тж. перен. [Патр. Никон] правы стези творит, скривленое исправляет, косвеное отмѣтает и стропотное соглаждает. Скрижаль, I, 12. 1656 г.

б) Трудность, сложность. Съказание ста҃аго еванг҃лия прѣложити отъ грьчьска языка на словѣньскъ убояхъ же ся начати, стръпътьное словесъ видѣвъ выше недоумѣния и силы моея суще. (Поуч.Конст.Болг.) Ев.учит., 3 об.–4. XII в.

– Стропотная, мн. а) То, что неровно, криво; тж. перен. Будуть стрьпътьная въ правая и острии въ пути гладъкы (τὰ σκολιά). (Лук. III, 5) Остр.ев., 258. 1057 г.

Тъи бо младенець острыя вся притупи и стропотнаа гладка створи (ср. Ис. XLII, 16: τὰ σκολιὰ ἐις εὐθεῖαν). Палея Толк.&sup&2&sup&, 106. 1477 г. ~ XIII в.

Ныне исправишася, и погибшее обретеся, и стропотная гладка сотворишася. Прение верн.инока, 288. XVII в.

б) То, что лукаво, лживо. Очи твои, егда узрят чюжая, уста твоя тогда рекут стропотная и истаеши... якоже кормчии во мнози волнении. Зин.Отен.Нов.посл., 131. XIV в. ~ XVI в.

В неблагодарении уста отверзают и возмущают крепость твердостоятельных, и мнози глаголют стропотнаа и развращенная. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 183. 1620 г.

в) Неблагоприятные обстоятельства, превратности. Сия бо преподобным свойственая: егда кая стропотная бывает им, вражду поправше, на смирение приити. Ж.Серап.Новг.&sup&1&sup&, 164. XVI в.

Что убо не невѣдомо ли тебѣ настоящаго житиа стропотнаа и лукавая, и невнимателныхъ человѣковъ злый обычай. Сл.мт.Дан., 63. XVI в.

На устѣхъ ничтоже бысть житийская... но вся стропотная и нестройная содѣвашеся ему. Ж.Герас.Б., 208. XVII в. ~ XVI в.

– Ср. стрепетный.