СТРОИТЕЛЬСТВО

1. Произволение, промысл

. О бжс҃твьнѣмь строительствѣ и о нашемь заступѣ и о спс҃ении (περὶ τῆς θείας οἰκονομίας). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, II, 138. XII–XIII вв.

Множае ми строительства искааху Божиа: почто онсица мучимь есть и онсица милуемъ есть (οἰκονομίας). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 794. XVI в. ~ XV в.

Мы же вся Росиа смотрениа Божиа и строительства его не сматряюще к себе и не разсуждающе, от каковых зол избави нас Господь. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 115. 1620 г.

|| О воплощении Иисуса Христа как осуществлении божественного замысла спасения человечества. Страшьно строительство твоего таиньства, Господи, яко родися отъ дѣвы и въ ясльхъ възлеже и Ирода дѣтоубиица бѣжати въсприялъ еси, вьсьде сыи да съпасеши вьсячьская, яко единъ мъногомилостив. Стихирарь, 93. XII в.

3. Область управления

. Како междю собою раздѣляють строительства епсп҃и (τὰς διοικήσεις). (Карф. 118) Ефр.корм., 422. XII в.

4. Должность священника

. Постави [Иосия] сще҃нникы въ строительствѣх своих: моли же их да служать Гу҃ в дому Гни҃ (in officiis suis). (2 Пар. XXXV, 2) Библ.Генн. 1499 г.

5. Исполнение должности строителя (см. строитель

в знач. 10). Ему же и строительство бяше въвѣрено отъ самодръжца... блаженныи же Варфоломѣй непрестанно прилежа къ манастырьскому строению преже убо духовному, потомъ же и тѣлесному: непрестанно бо обходя и вездѣ смотряше, на манастыри же и въ трапезѣ, и в поварни, и въ хлѣбнѣ, и на дворцѣхъ, и в кѣлиахъ. (Иос.дух.гр.) ВМЧ, Сент. 1–13, 552. XVI в.

Он же не преслуша их моления, бысть у них строитель по благословению троицкаго игумена Симона. И мало быв, оставляет строительство [вар.: игуменство]. Ж.Серап.Новг.&sup&1&sup&, 154. XVII в. ~ XVI в.

6. Исполнение должности строителя, время исполнения обязанностей строителя (см. строитель

в знач. 11). Да прибылныхъ иконъ да книгъ у Николы Чюдотворца, при Ефремовѣ игуменствѣ и при Кирьяковѣ строительствѣ: Пречистая Тифинская на золотѣ, пядница. АИ I, 283. 1551 г.

<> Строительство слова (Божия) – проповедь христианства

. Василий же Великий в постническихъ гле҃тъ: учиненый на строительство слова, аще не радитъ извѣстити, яко убиица судится (τὴν οἰκονομίαν τοῦ λόγου). Скрижаль, II, 761. 1656 г.

Сия же вся изыщется отъ Бога страшно на насъ, архиереохъ, не учащих ни наказующихъ людии слову Божию, якоже рече великий Василие: учиненый убо во строительство слова Божиа учити и наказати, и совѣтовати, и возвѣщати, аще небрежетъ возвѣстити, яко убиица судится (τὴν οἰκονομίαν τοῦ λόγου). (О св.бож.церквах) Сб.Друж., 37. XVI в.