СТРАШИТИ.

1. Устрашать, пугать

. Сты҃имь своимь закономь въстълкнеть сильныя и гееньскыми [по вар.] прѣштении страшить (καταπλήττει). Псалт.Чуд.&sup&1&sup&, 131. XI в.

От цс҃ря приде вѣстьникъ... досажении немалыими воеводу укаряя и прещении еже от дьржащаго страша (ἐκδειματῶν). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 324. XII в.

(1074): Другоици бо (с)трашахуть и въ образѣ медвѣжи. Лавр.лет., 197. 1377 г.

(1376): И начаша стрѣляти, а инии изъ града громъ пущаху, страшаще нашу рать. Рог.лет., 116. XV в.

Имать с нб҃си явитися чст҃ныи крс҃тъ... враги страша и оскорбляя, а вѣрныя веселя и просвѣщая. Изм., 278 об. XVI в.

~ XIV в.

(988): И ста Володимеръ объ онъ полъ града [Корсуня]... и страшаше имъ, глаголя: Да предадятся ему, аще ли ни, имамъ стояти многа лѣта. Они же не послушаше. Ник.лет. IX, 53. XVI в.

Кто еси страшай мя (ὁ ἐκφοβῶν με)? (Сл.зач.Ио.Предт.) ВМЧ, Сент. 14–24, 1362. XVI в.

Епископа же коломенскаго Иосифа на пушке привязавше, неединою под грады водяще и сим страшаще многих. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 123. 1620 г.

Жаломъ пчела страшит и кроля. Сим.Послов., 103. XVII в.

|| Вызывать в ком-л. страх, беспокойство. И страшить мя дѣло старѣишиньства священию немалы (φοβεῖ). Патерик Син., 243. XI в.

2. Испытывать страх, бояться

. И кто ж(е) не страшит твоих словес и действ, и кто противляется тому, что ты любишъ. Артакс.действо, 149. XVII в.

3. Возглашать на литургии

: «со страхом Божиим и верою приступите». Свщ҃носѣцъ вжегъ свещу с ломпадою, да пришедъ митрополиту челомъ ударитъ, и поставятъ его за прс҃толомъ передъ митрополита; а архиепискуплю ломпаду держатъ до страшенья, а как учнутъ страшити, и падьякъ митрополичь с ломпадою станеть у Црс҃кихъ дверей. (Чин.пост.митр.) СГГД II, 70. 1581 г.

И попъ Павел сказывал: какъ де обѣдню поют и послѣ переносу царские двери затворяютъ, а какъ будет время страшити, в тѣ поры царские двери отворяют. Посольство Елчина, 362. 1640 г.