СТРАШЕНИЕ

1. Устрашение

. Сии Павьлъ кр҃ьста Хс҃ова блг҃одѣтию и вѣтииска страшения без вѣсти сътвори и творьчьскыя кощюны обличи (τοὺς ψόφους ‘шумные возгласы’, возм., принято за ψόγους ‘брань’). (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 344. XII–XIII вв.

Лукавьство издалеча [вар.: изначала] можеши възбранити или страшениемъ или мукою. Пч., 366. XV в.

~ XIII в.

2. Страх, боязнь.

Слышали есмы и от оц҃ь, яко добрѣ обща житья, наипаче же унымъ, и аще же увѣриться братъ и узвратиться у мѣсто свое и безмолъствуеть, избѣжа скерби и много золъ, аще же ли нѣ увѣриться, въ утрьнюю пустыню поженеться и постигъ братъ начнеть неродити: к тому бо и демъни излиха смятуть и страшѣньемь (τῇ δειλίᾳ). Ефр.Сир. I, 168. 1269–1289 гг.

|| Благоговейный страх, благоговение. И управлена суть дѣла Иосиева пред Гм҃ь своим въ срд҃ци полно страшение (в лат. иначе: in corde metuentis ‘в сердце боящегося’). (2 Езд. I, 23) Библ.Генн. 1499 г.

3. Устрашающее явление. (1433)

: Того же лѣта бысть знамение от грому, месяца июня въ 14, в 6 час дни в неделю, от молниа страшенья пламени того много людеи поби и коневъ и дворовъ зажже. Псков.лет. II. 127. XVI в.

4. Возглас на литургии

: «со страхом Божиим и верою приступите».А посоха митрополича на его поставленье и на обѣдне подьяки не держатъ, а держатъ архиепискупль посохъ до страшенья, а какъ пострашатъ, и архиепискупль посохъ отнесутъ прочь же. СГГД II, 70. 1581 г.

А после страшѣнья нѣ кодят [дидианцы] и ектеньи малой не говорят. Посольство Елчина, 339. 1640 г.