1. Военачальник, воевода, вождь
(ср. греч.στρατηγός). Многа убо премудрому Иасафу собравшимся воеводамъ, стратигомъ же и властелемъ, и всѣмъ людемъ о Бозѣ и о его чести, и глаголющу ему... вся на славословие Божие подвизаше (στρατηγοῖς). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 252. XVI в.
~ XI–XII вв.
(1347): Новгородцы же слышавше и послаша противо имъ и на Водскую землю Анцыфора Лукинича, Якова Хотова, Михаила Феофилаконова, а с ними 4 стратиги; они же ѣхавше немецъ побиша. Новг. III лет., 223. XV–XVI вв.
И в то время Улие, кесарь римискый, посла зятя своего, стратига римска имянем Антонина на Египет воинством. Сказ.кн.Влад.&sup&1&sup&, 160. XVI в.
Росииская земля правится Божиимъ милосердиемъ и пречистые Богородицы милостию, и всѣхъ святыхъ молитвами и родителеи нашихъ благословениемъ, и послѣди нами, своими государи, а не судьями и воеводами, ниже ипаты и стратиги. Ив.Гр.Посл. I, 18. XVII в.
~ 1564 г.
И отъ стратиговъ Маккавеевъ и многихъ иныхъ украсися [Иерусалим] богатыми домозданми общими и особными. Проскинитарий Арс.К., 3. 1686 г.
2. Начальник, высокое должностное лицо
. Рече же Иис҃ къ пришьдъшиимъ на нь архиереомъ и стратигомъ црк҃вьныимъ (πρὸς... στρατηγοὺς τοῦ ἱεροῦ). (Лк. XXII, 52) Остр.ев., 293. 1057 г.
И тогда снимаеть [великий князь] съ главы царскый свой вѣнець, и поставляеть его на златомъ блюдѣ, и велить дръжати брату своему или сродичемъ своимъ (аще ли нѣсть, то повелить дръжати двумъ болшимъ стратигомъ, сирѣчь бояромъ), на златомъ блюдѣ близъ себе. ДАИ I, 51. 1547 г.