СТРАСТЬ

1. Страдание, мучение

. Мсц҃а того ж<e> страс<ть> ст҃уму прорк҃у Захарии. Остр.ев., 215. 1057 г.

Помышляеть же мчн҃ие и страсть стг҃о мчн҃ка Никиты. (Сказ.Бор.Глеб.) Усп.сб., 47. XII–XIII вв.

Си ·кд҃· eтери глт҃ь Авеля и прочая въ вѣтъсѣмь законѣ приимъшая страс<ть>. Апокал., 25. XII–XIII вв.

И от члк҃ъ же паче и рыбамь и птицамь изгыбель бывает, но и ту самую стр<а>сть имеют же рыбы сами себѣ губяще. Палея Толк.&sup&2&sup&, 23 об. 1477 г.

~ XIII в.

И призрѣ Гь҃ на Авель плод смирениа, и тѣмъ хотяше стрс҃ть свою изобразоват<ь>. (Сказ. об Адаме) Лож. и отреч.кн., 9. 1494 г.

Сбыс<ть> же ми ся на страсть гусли, пѣснь же моа на плачь мнѣ (εἰς πάθος μου). (Иов. ХХХ, 31) Библ.Генн. 1499 г.

Обаче и тому тако заповѣдану сущу, молитвы добрых тѣх не претерзахуся, внѣ церкви творимы с великою страстию: слово бо Спасово держаху (μετὰ πολλῆς τῆς κακοπαθείας). (Ж.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 1091. XVI в.

Умроша за веру Христову и пострадаша мученическия страсти отъ безбожныхъ варваръ. Каз.лет., 95. XVII в.

~ XVI в.

Он же Петръ бралъ на себя поминку с великою з жесточью и с побоями... а вмѣстил он Петръ такъ, будто приносили ему Петру якуты поминку соболеи из воли, без страстей для твоего цр҃ского величества. Якут.а., карт. 6, № 10, сст. 54. 1645 г.

|| Обычно Мн. С опред. Господни, Спасовы, Христовы. Изображение или описание страданий Христа (в Евангелии); реликвии, сохранившиеся от крестных страданий Христа. Убоися всегда имуще прѣдъ очима стр҃сть Спс҃ову (τὰ πάθη τοῦ Σωτῆρος). Ефр.Сир. II, 242. 1269–1289 гг.

Благ(о)словляю с(ы)на своего, князя Василья, Страстьми болшими. Дух. и дог.гр., 59. Ок. 1417 г.

(912): И пристави к ним мужи свои показати им ц(е)рк(о)вную красоту и полаты златыа... и паволокы и камьнье драгое и стр(а)сти Г(оспод)ня: и венець, и гвоздие, и хламиду багряную, и мощи с(вя)тых. Радзив.лет., 22. XV в.

Монастырь Панданасыи, и тутъ часть отъ страстеи Христовыхъ. Х.Зос., 4. XVI в.

~ 1422 г.

Образъ Страсти Христовы. Кн.пер.Ипат.м., 13. 1595 г.

(1398): И принесе оттуду [из Смоленска] многи иконы... еще же и часть святыхъ страстей Спасовыхъ, иже давно принесены были въ Смоленескъ отъ Царягорода. Воскр.лет. VIII, 72. XVI в.

Лучше было дома быть и слушать на всенощномъ стоянии Страсти Христовы. Арс.Сух.Проскинитарий, 41. 1653 г.

Евангелие напрестолное... на немъ же Страсти Христовы мѣдные. ДАИ Х, 201. 1682 г.

Спасныя страсти дни – дни страданий Иисуса Христа, дни Страстной недели. Спс҃ныя стр҃сти дн҃и постом и млт҃вою и умилением срд҃ца творити под<o>бает вѣрным. Корм.Балаш., 150. XVI в.

2. Бедствие, несчастье; испытание

. Посѣти суштиихъ въ тьмьници по Гн҃ю повелѣнию, вижь бѣду, вижь страсть и рьци: охъ мнѣ, си за едино съгрѣшение стражють. Изб.Св. 1076 г.

, 228. [Иосиф] прославенъ бысть свѣтьлѣ на коньць страстьи (τῶν ἄθλων). Гр.Наз., 67. XI в.

Посредѣ сладкаго и горкаго есть путь, да в горцѣмь показано ти есть вкушенье ст҃рстемъ и болѣзнемъ, яже ти есть прияти мене дѣля (τῶν ἀγώνων καὶ τῶν πόνων). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 174. XIV в. ~ XII в.

Нача же ему [дьявол св. Епифанию] сѣяти на срд҃ци тако: се, рече, всю недл҃ю пострадалъ еси, брашна и питья лишаяся, на земли лежа алченъ, да толици стрс҃ти послуживъ, яко и слины, яже родомъ въ устѣхъ твоих бываемы, исякну суть от пламени воднааго жадания (τοσαύτῃ βίᾳ). Там же, 226. Придеть же година, егда Гс҃ь, узрѣвъ страсти его смирение, потомъ на пьрвы его чинъ и уставъ наведеть его (τῆς ταλαιπωρίας). Там же, 304. Даи же вино печалнымъ, да забудуть убожие и страсти не въспомянут к тому (τῶν πόνων). (Притч. XXXI, 6–7) Библ.Генн. 1499 г.

Я, холоп твой Якишка, на Москве реке в полую воду тонул и от той страсти заскорбел. А.Кадаш.сл., 96. 1670 г.

Составная страсть – стихийное бедствие, катаклизм. Составныя бо страсти по естеству суть, а боле того пакости не бываеть от нихъ чл҃комъ (τὰ τῶν στοιχείων πάθη). Флавий. Полон.Иерус. (Арх.), 99. XV в.

~ XI–XII вв.

3. Болезнь, страдания; тж. образно и перен

. Болѣше отрокъ цр҃ю... боляаше же съ нимъ и оц҃ь, отъвьсуду ищя помощи страсти и врачя добрѣишяя изиская (πάθος). Гр.Наз., 53. XI в.

Иоаннь же тѣломъ отнемогьшеся имый и зимну году сущу, небреже своеа страсти, ни си на умь возлагаше того (οὐδὲν πρὸ ὀφθαλμῶν λυπηρὸν θεατάμενος ‘ничего скорбного перед глазами не увидев’). (Ж.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 985. XVI в. ~ XV в.

Колико страстей тѣло его [Иова] прият здѣ. Изм., 292. XVI в.

~ XIV–XV вв.

Иосифъ, архиепископъ Коломенский... многъ студъ на святую церковь нанесе, понеже пастырь сый оноя и духовный врачь имянуяся, вмѣсто врачевания цѣлителнаго пакостновредною недугующыя человѣки страстми умертви лечбою. Д.Иос.Колом., 152. 1676 г.

4. Сильное, не управляемое разумом чувство.

Тако и Саулъ... страсть отложивь, страсть приатъ; изгнавъ бо ярость, печаль приятъ и милование (πάθος... πάθος). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24. 1144. XVI в. ~ XV в.

(1114): Такоже аще бы небесно было тѣло Христово и нетлѣнно, не бы подлежало человѣческимъ страстемъ, глаголю же: алчьбѣ и жажди, сну и труду, печали и слезамъ и прочимъ таковымъ. Ник.лет.IX, 145. XVI в.

Страсти глаголются желания, славолюбия, и сребролюбия, и блуда, и прочих похотей. Алф.&sup&1&sup&, 201 об. XVII в.

|| Влечение к запретному, губительному; страсть. Памят<ь> вьсесщ҃ная мудрыхъ страдальць въсиявъши дн҃сь, яко въ истину паче зорь сълнчьныихъ просвѣщаеть вся, тьму отгонящи страстии и облакы лѣностьныя (τῶν παθῶν). Мин.сент., 0158. Ок. 1095 г.

Хотя же съпати да есть прѣпоясанъ, чеша же ся, да не въдѣеть руку вънутрь, многы бо страсти имать тѣло (πάθη). Патерик Син., 393. XI в.

Якоже плотьскимъ болезнемь различна ицѣления, такоже и о дшв҃ныхъ стр҃стеи многи суть врачбы (τὰ ἁμαρτήματα ‘грехи’). Пролог (Срз.), 259. XV в.

Да севодни тот боярин ту страсть введет, а иногды иной иную слабость введет, да помалу, помалу весь обиход монастырской крепостной испразнится и будут все обычаи мирския. Ив.Гр.Посл., 172. 1573 г.

Тръпѣние и на страсти побѣжение и на лукавыя духи одолѣние. Ж.Авр.Смол., 50. XVI в.

~ XIII в.

Яко немощно нездравыма очима ясно зрѣти солнца, такоже и моему уму, помраченному страстьми, божественых и великихъ касатися судебъ. Сл.Дан.Зат., 105. XVII в.

~ XIII в.

Вси есмы плотни человѣцы и всѣмъ страстемъ подлежимъ. (Чел.солов.ин.) Суб.Мат. III, 51. 1666 г.

О блуднѣи страсти; аще кто боремъ страстию къ коему лицу, подобаетъ всяческы удалитися отъ него. Нил.Сор.Устав, 20. XV–XVI вв.

~ XV в.

Снн҃оинокъ именем Ефрѣмь от бѣса блуднаго стр҃стию борим бѣ и вѣрою влекомь притече къ гробу прп҃дбнаг<o> Савы. Ж.Серг.Р.(Епиф.)&sup&2&sup&, 120. XVI в.

~ 1418 г.

5. Склонность, пристрастие

. А что к нему пришлют, то бы разделяли на всю братию, а не двема, ни трема по службе и по страсти. А чего мало – ино держати на время. Ив.Гр.Посл., 191. 1573 г.

6. Страх, испуг. (1451)

: При(де) к Москвѣ... Едегерь со многими силами, и зажгоша дворы вси на посадѣ; и понесе вѣтръ огнь на городъ со всѣ страны, и бысть страсть велика всѣмъ людемъ. Ерм.лет., 155. XV в.

Ратные загонные люди... женишокъ нашихъ и дочеришокъ емлютъ на постелю силно и позорятъ, а иные дѣвки и жонки со страсти по лѣсомъ, въ нынѣшную зимнюю пору, отъ стужи померли. АИ II, 149. 1608 г.

Во храмехъ у нихъ образы деланы глиняны... страсти отъ нихъ возмутъ! Петлин, 293. 1618 г.

А не дошедъ до Мугалской земли за два дни, итти щилью промежь камени: страсти изымутъ! Там же, 287. И в то время отец мой, на всякую страсть наступя, с ними, ворами, много стязался и называл их, воров, богоотметниками и изменниками. Разин.восст. III, 383. 1684 г.

– Как междометие. «Может учинитися сие, что некто роду малого смирит воина храброго» «О страсть! Сие аз днесь получих» (O, Mord). Артакс.действо, 262. 1672 г.

7. О знаках препинания: запятой (новогреч. ὑποδιαστολή)

, знаке вопроса (в виде точки с запятой). Раздѣляют же ся [просодии] в четыре: в силы, въ времена, в духы и въ страсти, и силы убо сут<ь> трие \ / ~, времена ж<e> сут<ь> два – и È; духи же сут<ь> два > и ‘ , страсти же сут<ь> три , ÇÇ и ; . М.Гр.Грам. II, 603. XVI в.

8. В знач. нареч. Очень, чрезвычайно

. И собою у неи платье свое все вывѣзено и привѣзено с собою: шубы лисьи и соболя и жемъчюжьново много – страсть. Грамотки, 87. XVII в.