СТРАНСКИЙ

1. Относящийся к другой стране, государству

. Страньскыимъ епсп҃омъ не лѣть есть поповъ или дияконъ поставляти (χωρεπισκόποις). (Анкир. 13) Ефр.корм., 234. XII в.

Царю страньску не супротивятся (βασιλέα γὰρ χώρας). (Посл.Иер. VI, 52) Библ.Генн. 1499 г.

И посла Науходоносоръ цр҃ь събрати вся ипаты, и воеводы, и мѣстныя кн҃зя, и влд҃кы, и мучителя, и сущиихъ надь властьми, и вся князя страньскыя, прити на поновьление кумиру, иже постави Науходоносоръ цр҃ь (τοὺς ἄρχοντας τῶν χωρῶν). (Дан. III, 2) Там же.

2. Относящийся к людям, народам

. Сказано Феодоритомъ: Вьси убо сказающе и пророци не тъчию събышящияся Изл҃еви проповѣдашя, нъ и страньскъ сп҃съ сказашя и Гн҃е прѣпровѣдашя явление (τῶν ἐθνῶν τὴν σωτηρίαν). (Сказ. Феодорита) Библ.Генн., 480. 1499 г.

3. Чужеземный, иноплеменный, принадлежащий чужим народам; языческий

. Страньскыихъ кънигъ вьсѣхъ укланяися, что бо тебе и штужиимъ словесьмъ или законъмь и лъжепророкъмь, яже убо и съвращають льгъчѣишая въ вѣрѣ, чьсо бо ти не стае въ законѣ Бж҃ии да на ты страньскыя коштуны устрьмляешися (τῶν ἐθνικῶν βιβλίων... τὰ ἐθνόμυθα). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 600–601. Навелъ тя есть яко коня възмущающа страньска моря, Филипе прблж҃ныи (ἐθνῶν θαλάσσας). Мин.окт., 70. 1096 г.

И уклониша страньскыя жены срд҃це его (ἀλλότριαι). Хрон.Г.Амарт., 148. XIV в.

~ XI в.

И оставиша Гс҃а ҃Ба оц҃ь своихъ, изведша я от Егюпта, идоша въслѣдъ ҃бъ страньскыхъ, яже окрс҃тъ ихъ, и поклоняхутьс<я> нарицаемому Валу. Палея Толк.&sup&1&sup&, 342. 1406 г.

~ XIII в.

И прѣдахъ и въ руцѣ князя страньска, и сътвори пагубу его по нечьстию его (εἰς χεῖρα ἄρχοντος ἐθνῶν). (Иез. XXXXI, 11) Библ.Генн. 1499 г.

И не възнегодует земля, в нюж<е> азъ введу вы тамо вселитис<я> в неи, и да не ходите в законы страньскы, якож<е> азъ отпущю от вас (τοῖς νομίμοις τῶν ἐθνῶν). (Лев. ХХ, 22–23) Библ.Генн. 1499 г.

И забыша [евреи] глагола Господа Бога своего и рабъ его, Моисѣова и Исусова, имаже глаголаша к нимъ не пояти отъ дщерей страньскыхъ. (Суд.Изр.) ВМЧ, Сент. 1–13, 65. XVI в.

И не въста никто на него от вельмож, ихже роды погуби, ни от царей странских. Сказ.Авр.Палицына&sup&1&sup&, 110. 1620 г.

|| Сделанный в чужой стране, привезенный из чужой страны. И простыи сущии вси... въ златѣ и въ сребрѣ и въ багрѣхъ странскихъ ходяще, веселяхуся. Сказ.Авр.Палицына, 494. 1620–1630 гг.