СТРАННИКЪ

1. Странник, паломник

. Архиереи... купиша имь [серебром Иуды] село скудѣльниче на погребение страньникомъ (τοῖς ξένοις). (Мф. XXVII, 7) Арханг.ев.,253. 1092 г.

И се приидоша страньници въ градъ тъ. (Ж.Феодос.Нест.) Усп.сб., 75. XII–XIII вв.

И во всѣ тѣ святыя мѣста странники приходятъ. Х.Тр.Короб., 12. XVII в. ~ 1594 г.

3. Иноземец, чужестранец

. Аще убо не вѣмъ силы гласу, буду гл҃ющему нѣмъ страньникъ и гл҃яи мнѣ страньникъ (βάρβαρος... βάρβαρος). (1 Кор. XIV, 11) Апост.Христ., 156. XII в.

(1229): Мы же мужи, изнемогшеи [по вар.] во градѣ семь, ци иного странници есмы, но людье твои есмы, а ваша братья есмы, чему о насъ не сожалитеси. Ипат.лет., 756. Ок. 1425 г.

И тои нощию, раставивъ воя своя въ стегнахъ градных, обья Врина рига и гражданъ его, акы странникы, изби (ξένους). Хрон.И.Малалы, VII, 27. XV в.

~ XIII в.

Погыбе же гражданинъ и странникь, мужь и жень, и дѣтеи, и старець дш҃ь, якоже свѣдущеи гл҃аху, тысяць ·҃с· и ·҃н· (τῶν ξένων). Там же, XVII, 22. И азъ не приложу отгнати мужа странника от лица их, яже остави Ис҃ Навгинъ на земли (ἀπὸ τῶν ἐθνῶν). (Суд. II, 21) Библ.Генн. 1499 г.

Странникъ сы, послушаи закона (ξένος). Менандр, 167. XV в.

И странник увѣдѣ (βάρβαρος). Андриатис, 113 об. XVI в.

|| Язычник. В той же час приступиша ученицы, кто убо боле есть. И станеть вьсякъ гл҃ъ, аще же не послушаеть ихъ, повѣждь цр҃кви, аще же и црк҃ве не послушаеть, да будеть яко страньникъ и мытарь (ἐθνικός, в Остр.ев.: язычьникъ). (Мф. XVIII, 17) Юр.ев., 33 об. 1119–1128 гг.

Словѣсемь милосерди, а образомъ елини. Нарокомь крестьяни, а дѣломь страньници. Съмѣсиша бо ся съ странами и навыкошя дѣла ихъ (ἐθνικοί). (Сл.Ио.Злат. по Паис.сб.) Пон. III, 238. XV в.

4. Название книг, описывающих путешествия к Святым местам, паломничества

. Книга гл҃емая Странник Данила игумена русскаг<o>, восхотѣ видѣти ст҃ыи град Иерс҃лмъ и землю обѣтованную. Сб.Кир.-Б.м., 21. XV в.

Книга, глаголемая Ксенохъ, сирѣчь Странникъ Зосимы диякона о пути иеросалимскомъ. Х.Зос., 1. XVI в.

~ 1422 г.

5. Передача греч.

ὁ ξένος ‘гостеприимец, лицо, опекающее чужеземца (-ев) в своем городе’, воспринятого в значении ‘чужестранец’. Цѣлуеть вы Гаиосъ, странникъ мои и цр҃кве всея (ὁ ξένος μου). (Рим. XVI, 23) Чуд.Нов.зав., 107 об. XIV в.